Auto Financieren

Geld lenen voor een nieuwe auto is al tijden heel normaal. Zolang je maar een aflossing hebt die bij je budget en levensstijl past. Het is ook verstandig om een financieringsvorm te kiezen met een vaste maandelijkse aflossing voor een vaste duur. Zo krijg je een helder beeld over de totale kosten voor de aanschaf van de auto. Als je bijvoorbeeld een Ford Focus met een nieuwprijs van € 24.000 aanschaft en er 48 maanden € 600 voor moet aflossen, dan heeft de auto in werkelijkheid € 28.800 gekost. Er zijn drie opties om een overzichtelijke autofinanciering te krijgen:

  • Autolening bij de bank
  • Autolening via de dealer
  • Autofinanciering met Private Lease
auto financieren

Je auto financieren met een lening bij een bank

Wanneer banken een autolening aanbieden is dit haast altijd een persoonlijke lening. De voorwaarden zijn alleen wat soepeler, omdat je de lening gebruikt voor een duurzaam doel. Een autolening/persoonlijke lening heeft een vrij eenvoudige constructie. Het geld om de auto te kopen ontvang je in één keer op je rekening. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan de bank om het krediet en de rente af te lossen. De duur of looptijd van de lening wordt vooraf bepaald, zodat je precies weet wanneer je klaar bent met aflossen.

Pluspunten autolening bij een bank
– De auto is meteen van jou en geen onderpand voor de lening
– Vaste looptijd, vaste aflossing
– Lagere rente dan bij andere autofinanciering
– Versneld aflossen, zonder boete, is vaak mogelijk
– Vrije keuze voor je autoverzekering

Minpunten autolening bij een bank
– Minder gemak (je doet zaken met een bank én een autodealer)
– Bij inruil ontvang je vaak minder voor je oude auto

Je auto financieren bij een autodealer

Geld lenen voor je auto kan ook bij de dealer of garage. Autoverkopers zijn vaak eerder bereid om een financiering te verstrekken, omdat het voertuig als onderpand wordt gehouden. De auto zal pas na de laatste aflossing van jou zijn. Bij deze financiering wordt daarom gesproken over een autolening met slottermijn. De leningconstructie bij een autodealer verschilt echter niet veel van een autolening bij een bank. Gedurende een vooraf bepaalde looptijd betaal je elke maand een vast bedrag aan de dealer. De rente op de lening wordt ingecalculeerd in deze maandelijkse aflossing.

Pluspunten financiering auto bij een dealer
– Soepelere beoordeling, omdat de auto als onderpand dient
– Het gemak van alle zaken op één plek
– Betere inruilpremie voor je oude auto

Minpunten financiering auto bij een dealer
– De auto is pas van jou na de laatste aflossing
– Hogere rente dan een autolening bij een bank
– Versneld aflossen is meestal niet mogelijk
– Je moet alerter zijn voor financierings-trucs

Je autolening berekenen

De financiering berekenen voor een auto is erg eenvoudig. Op de websites van banken en autodealers vind je vaak een lening calculator. Je hoeft slechts aan te geven welk bedrag je wilt lenen en voor welke termijn (looptijd). Op basis van de geldende debetrente op autoleningen zie je in een oogwenk de totale financieringskosten én je maandelijkse aflossing. Als je twijfelt over je kredietwaardigheid kun je op de sites eerst nagaan tot welk bedrag je mag lenen (op basis van je inkomen, vaste maandlasten en BKR-notering).

Laat ook de allrisk autoverzekering financieren

Als je een nieuwe auto door een bank laat financieren, is het aangeraden om meteen ook geld te lenen voor je Allrisk autoverzekering voor de totale looptijd. Een Volledig Casco dekking voor een nieuwe auto kan namelijk best wat kosten. Maar toch is het de beste optie. Zo voorkom je dat de wagen na een aanrijding (door jou veroorzaakt) de weg niet meer op kan, terwijl je nog steeds elke maand moet aflossen. Autodealers nemen automatisch voor de gehele termijn de kosten voor een Allrisk autoverzekering mee in het leenbedrag.

Auto financieren, welke duur?

Voor financiering van een nieuwe auto bij de bank of autodealer is de maximale termijn meestal 5 jaar (60 maanden). Maar indien je inkomen het toelaat, is het beter om de lening binnen 3 of 4 jaar af te lossen. Met een ‘schuldvrije’ auto kun je vrijelijk beslissen over de autoverzekering. Voor een wagen van 3 jaar met een behoedzame bestuurder biedt een WA autoverzekering met beperkt Casco vaak al voldoende dekking. Hier kun je een autofinanciering aanvragen.

Autofinanciering met Private Lease

Je auto financieren met private lease levert op eerste aanblik aardig wat gemak op. Momenteel kun je voor € 370 per maand al in een Ford Focus met een nieuwprijs van € 24.000 rijden alsof het je eigen auto is. In overleg met de leasemaatschappij bepaal je een looptijd voor de overeenkomst, bijvoorbeeld 48 maanden. In de vaste maandelijkse premie zijn de kosten voor het reguliere onderhoud (oliën verversen, bandenwissels etc.) en de verzekering opgenomen. Brandstof betaal je uiteraard zelf.

Maar, per saldo ben je met private lease aanzienlijk duurder uit. Na de leaseperiode moet je de auto weer inleveren bij het bedrijf, waardoor je niet kan genieten van de restwaarde van het voertuig. Een Ford Focus (nieuwprijs = € 24.000) heeft na 4 jaren nog ongeveer € 15.000 restwaarde. Een ander nadeel van een leasecontract is dat premie afhankelijk is van een kilometerbundel. Je moet vooraf aangeven hoeveel kilometers je maximaal per jaar gaat rijden. Overschrijd je de limiet, dan moet je voor de extra kilometers bijbetalen.

Pluspunten autofinanciering private lease
– Aanzienlijk lagere vaste maandpremie
– Geen kosten voor onderhoud en verzekering
– Na de leaseperiode kies je simpelweg voor een nieuw model

Minpunten autofinanciering private lease
– Geen eigendom (na de leaseperiode gaat de auto terug)
– Kilometerbundel
– Kosten voor tussentijds verbreken contract