De premies van autoverzekeringen stijgen fors. Deze trend is al sinds medio juni 2022 gaande. Uit rondvraag door BRN nieuwsradio gaan de prijzen in 2023 nog verder omhoog. Inflatie en gestegen kosten worden door verzekeraars doorberekend aan hun klanten. Wat staat ons nog te wachten?
Stijging premie autoverzekering
Het afgelopen jaar (2022) hebben we gezien dat veel autoverzekeraars hun premie hebben verhoogd zo blijkt uit rondvraag door BNR. Uit een brief van Allianz Direct die BNR in handen heeft gekregen blijkt dat de premie met 25% gaat stijgen. Oorzaken die de autoverzekeraar hiervoor noemt zijn de gestegen kosten voor schadeherstel, materiaalkosten en energiekosten. Tevens worden er weer meer schades gereden.
Stijgende kosten door inflatie
Autoverzekeraars grijpen de stijgende inflatie aan om de premie te verhogen. Die stijging moest er ook wel een keer van komen. Volgens Arno Onnink van Trend-RX is een groot deel van de Nederlandse autoverzekeringsmarkt niet rendabel. Vooral WA-verzekeringen zijn verlieslatend zo zegt Onnink.
Verzekeraars geven aan dat de inflatie mede doorwerkt in de prijzen van schadeherstelbedrijven. Maar ook worden er meer schades gereden.
Schadeherstelbedrijven kunnen meestal nog niet de gestegen prijzen doorberekenen als gevolg van gemaakte prijsafspraken. Maar dat gaat volgend jaar veranderen. Hans de Kok van Pricewice meent dat de prijzen in 2023 nog veel harder gaan stijgen.
Nu al prijsstijgingen doorgevoerd
Afgelopen jaar hebben een aantal verzekeraars al hun premies verhoogd. Onder andere HEMA, Nationale Nederlanden en Allianz Direct verhoogden de premie autoverzekering. Bij HEMA stegen de kosten sneller door een toenemend aantal schadegevallen en stijgende kosten voor schadeherstel.
Bij Nationale Nederlanden en Inshared geven stijgende prijzen aanleiding om de prijzen te verhogen.
De stijging van premie autoverzekering is niet mis. De directeur van Pricewice ziet stijgingen van 5% tot 25% voorbij komen. En in 2023 zal de stijging doorzetten.
Verzekeraars proberen premie te drukken
Naast dat autoverzekeraars een premiestijging doorvoeren proberen zij ook op andere manieren te besparen.
De directeur van Univé geeft aan dat zij in elk geval de welkomstbonus willen schrappen en daarnaast vervangend vervoer bij reparatie willen ontmoedigen bij klanten om zo de premiestijging te drukken.
Vooral de kosten voor vervangend vervoer hebben een opdrijvend effect op de premie autoverzekering. Dit komt met name door de enorm stijgende prijzen die daarmee gepaard gaan. Wanneer de klant afziet van vervangend vervoer wordt meestal een korting geboden op het eigen risico.