Autoschade, en nu?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook tijdens het autorijden. Je raakt bijvoorbeeld een paaltje. Of je botst tegen een andere auto. Het gevolg? Autoschade. Schade aan je auto claimen is dan een logische stap. Toch is dat niet altijd voordelig. Waarom? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Welke soorten autoschade zijn er?

Schade aan anderen

Een WA-verzekering is in Nederland verplicht. Hiermee ben je verzekerd tegen schade aan anderen. Dat geldt voor zowel materiële als letselschade. Bijvoorbeeld als je tegen de auto van iemand anders botst. Of je rijdt per ongeluk iemand aan. Eigen schade is met een WA-verzekering niet gedekt. Schade aan de eigen auto verzeker je met een WA Beperkt Casco of Allrisk verzekering.

Ruitschade

autoschade-ruitschade

Een klein barstje in de voorruit kan een grote scheur worden. Niet fijn. Daarom is het verstandig deze zo snel mogelijk te laten repareren. Krijg je ’t vergoed? Dat ligt aan de dekking van je verzekering. Ruitschade valt niet onder een WA-verzekering. Met een WA Beperkt Casco en Allrisk verzekering krijg je wel een vergoeding.

Lakschade en blikschade

Bij lakschade is de verflaag van je auto op een of meerdere plekken gekrast of gedeukt. Met blikschade wordt schade aan het plaatwerk van je auto bedoeld. De oorzaak kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een kettingbotsing. Of een fikse hagelbui. Schade aan je eigen auto wordt altijd gedekt met een Allrisk verzekering. Ook als het je eigen schuld is. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan krijg je geen vergoeding. Met een WA Beperkt Casco ligt het aan de situatie of en hoeveel je uitbetaald krijgt.

Brandschade

Je auto kan ik de fik vliegen. Bijvoorbeeld door problemen onder de motorkap. Of omdat er brand ontstaat in de garage. Ook kun je te maken krijgen met brandstichting. Schade door brand wordt vergoed met een WA Beperkt Casco en Allrisk verzekering. Ben je alleen WA verzekerd? Dan vergoedt je verzekeraar geen brandschade.

Stormschade en hagelschade

Een flinke storm kan behoorlijk wat schade veroorzaken. Dikke pech als je auto net onder een omvallende boom staat. Hagelstenen zo groot als pingpongballen. Dat zien we in Nederland niet vaak. Maar ook kleinere hagelstenen kunnen schade veroorzaken. Na een hagelbui heb je bijvoorbeeld een barst in je voorruit. Of deuken in je dak. Stormschade en hagelschade vallen onder de dekking van een WA Beperkt Casco en Allrisk verzekering. Met een WA-verzekering ben je niet gedekt tegen storm- en hagelschade.

Aanrijding met een dier

Je rijdt per ongeluk de loslopende hond van je buurvrouw aan. Of er springt ineens een hert op de weg, die je niet meer kunt ontwijken. Heel vervelend. Voor jou en voor het dier. Als je een wild dier aanrijdt, dan is schade met een WA-verzekering voor eigen rekening. Heb je een WA Beperkt Casco of Allrisk verzekering? Dan ben je wel verzekerd.

Rijd je een huisdier aan? Dan is de eigenaar van het dier aansprakelijk. Schapen, koeien en paarden worden ook tot huisdier gerekend. Hiertegen ben je met alleen een WA-verzekering niet gedekt. Met een WA Beperkt Casco en Allrisk verzekering wel.

Vandalisme

Is je auto vernield door vandalen? Dan is het belangrijk om aangifte bij de politie doen. De autoschade kun je op de daders verhalen. Zijn de daders niet gepakt? We spreken in dat geval van schade zonder dader. Een Allrisk verzekering dekt dit soort schades. Met een WA ben je niet tegen vandalisme verzekerd. Heb je een WA Beperkt Casco verzekering? Dan krijg je in enkele gevallen wel een vergoeding. Bijvoorbeeld als er sprake is van poging tot inbraak of schade door joyriding.

Diefstal en inbraak

Een (poging tot) inbraak kan veel autoschade veroorzaken, zoals een ingeslagen ruit. Wordt je auto gestolen? Dan ben je nog verder van huis. Met een WA-verzekering ben je niet verzekerd tegen diefstal en inbraak. Een WA Beperkt Casco en Allrisk verzekering dekken diefstal en inbraak wél.

Autoschade in het buitenland

Schade aan je auto houdt zich niet aan de grenzen van Nederland. Ook in het buitenland kun je schade rijden. Hierbij is het onderscheid tussen schade en pech belangrijk. Pech verzeker je met een pechhulpverzekering. Met een Allrisk verzekering is autoschade in het buitenland gedekt. Met een WA- of WA Casco Beperkt verzekering niet.

Total loss

Je auto kan total loss worden verklaard. Bijvoorbeeld na een botsing. Dit houdt in dat je auto niet meer gerepareerd kan worden. Of dat het te duur wordt. Met een WA Beperkt Casco en Allrisk verzekering ben je hiertegen verzekerd. Een WA-verzekering dekt een total loss niet.

Wat dekt mijn autoverzekering?

Of je schade vergoed krijgt, hangt af van de dekking van je verzekering. Een autoverzekering afsluiten? Dan kies je uit:

 • WA
 • WA Beperkt Casco (WA+)
 • WA Volledig Casco (Allrisk)

Een WA-verzekering is verplicht en dekt schade aan anderen. Eigen schade is niet gedekt. Een WA Beperkt Casco verzekering dekt schade aan anderen, diefstal en inbraak, brand- en stormschade en ruitschade. Vandalisme en schade aan de eigen auto vallen niet onder deze dekking.

Een Allrisk verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering. Hiermee is schade aan anderen, diefstal en inbraak, brand- en stormschade, ruitschade, vandalisme en schade aan je eigen auto gedekt.

Direct je auto verzekeren? Lees altijd goed de polisvoorwaarden door. Hierin staat wat wel en niet is verzekerd, en welke voorwaarden er gelden. Ook vind je hier de uitzonderingen. Dus wanneer je verzekeraar nooit uitkeert.

Wat te doen bij autoschade?

Autoschade heb je (waarschijnlijk) niet elke dag. Maar iedereen kan er dagelijks mee te maken krijgen. Wat doe je dan? Dat ligt aan de situatie. Tegen een paaltje rijden is bijvoorbeeld een heel ander verhaal dan wanneer je een aanrijding veroorzaakt.

Heb je zelf schade veroorzaakt aan je eigen auto? Dan is er sprake van enkelzijdige schade. Alleen met een WA Beperkt Casco en Allrisk verzekering ben je verzekerd voor schade aan je eigen auto. Omdat je de enige betrokken partij bent, kun je de schade zelf met je verzekeraar afhandelen.

Heb je schade veroorzaakt aan een ander? We spreken van tweezijdige schade als er ten minste twee partijen betrokken zijn. Bijvoorbeeld een kettingbotsing. Of een aanrijding tussen een auto en een fietser. Bij tweezijdige schade ben je verplicht je gegevens achter te laten. Elke type autoverzekering dekt schade aan anderen.

Schade melden

Autoschade meld je bij je verzekeraar. Soms is het ook nodig om melding of aangifte te doen bij de politie. Bijvoorbeeld bij een inbraak. Schade melden doe je via het Europees Schadeformulier. Voordat je een schadeclaim indient, is het verstandig na te gaan of dit financieel voordelig is. Waarom? Dat heeft te maken met de bonus-malus ladder.

Europees-schadeformulier

Vervangende auto van je verzekeraar

Moet je auto gerepareerd worden? Dan kun je ‘m een tijdje niet gebruiken. Maar misschien heb je wel een auto nodig. Bijvoorbeeld om naar je werk te gaan. Via je verzekering kun je een beroep doen op een vervangende auto. Wat je wel of niet vergoed krijgt, hangt af van de dekking van je verzekering.

Waarborgfonds bij autoschade

Geen idee wie de dader van je autoschade is? Dan kun je een beroep doen op het Waarborgfonds. Hier dien je een schade in veroorzaakt door een onverzekerde of onbekende tegenpartij. Wel geldt er een eigen risico van € 250.

Schade claimen bij je verzekeraar: wel of niet doen?

Voor een autoverzekering betaal je premie. Hoeveel? Dat verschilt per persoon. De premie wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren:

 • Type auto
 • Woonplaats en leeftijd
 • Aantal schadevrije jaren
 • Aantal kilometers per jaar
 • Dekking van de verzekering

Zoals je ziet, telt het aantal schadevrije jaren mee voor de berekening van je premie. Na een schadeclaim kan je premie flink omhoog gaan. Dat zit zo:

Voor elk jaar dat je geen schade rijdt, krijg je korting op de premie van je autoverzekering. De positie op de bonus-malus ladder bepaalt hoeveel korting dat is. Hoe hoger je klimt, hoe meer korting je krijgt. Deze korting heet de no-claimkorting.

Dien je een schadeclaim in? Dan daal je meteen een paar treden op de bonus-malus ladder. Hierdoor krijg je minder korting, en gaat je premie omhoog. Het maakt daarbij niet uit wat het schadebedrag is. Of je nu € 200 of € 2.000 claimt, je zakt even hard naar beneden en je premie gaat net zoveel omhoog. Daarom is het niet altijd voordelig om een schade te claimen.

Autoschade claimen of zelf betalen?

Zodra je schade rijdt, is het een logische stap om je autoschade bij je verzekeraar in te dienen. De autoverzekeraar kijkt dan of en hoeveel je vergoed krijgt. Krijg je de schade uitbetaald? Dan lever je een aantal schadevrije jaren in. En dat heeft, zoals hierboven uitgelegd, direct gevolgen voor je premie.

Je nieuwe premie weegt niet altijd op tegen het schadebedrag. Misschien ben je zelfs slechter af. Bijvoorbeeld bij een kleine schade, waarbij de reparatiekosten niet veel hoger zijn dan het eigen risico. Het eigen risico is het gedeelte dat je bij schade zelf betaalt. Dan kun je soms beter de reparatie zelf betalen, zodat je geen no-claimkorting inlevert.

Wil je een schadeclaim indienen? Ga eerst voor jezelf na of:

 • Je (te) veel no-claimkorting inlevert;
 • Er wel of geen no-claimbeschermer geldt;
 • De schade door je eigen schuld is veroorzaakt;
 • De reparatiekosten te hoog zijn om zelf te betalen en
 • Je zoveel schadevrije jaren hebt, dat de claim niet of nauwelijks effect heeft op je korting.

Heb je je bedacht?

Stel, je hebt een schadeclaim ingediend. Maar bij nader inzien wil je de schade toch zelf betalen. Dan kun je je claim intrekken. Je hebt na het indienen van je claim nog 12 maanden de tijd om ’m weer te wijzigen. Dit doe je door een verzoek bij je verzekeraar in te dienen. Wat de precieze voorwaarden zijn, verschilt per verzekeraar. Neem hiervoor dus goed je polisvoorwaarden door. Wordt je verzoek goedgekeurd? Dan krijg je je oude positie op de bonus-malus ladder weer terug. En betaal je je oorspronkelijke, lagere premie.

Wat voor jou de beste autoverzekering is, hangt af van je eigen wensen en voorkeuren. Door een vergelijking te maken vind je snel de beste deal!

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina