Aanrijding met een (wild)Dier. Wie is aansprakelijk voor de schade? 

Het is u misschien nog nooit overkomen maar een aanrijding met een dier kan uw auto flink beschadigen. Een dure reparatie wanneer de verzekering niet alles vergoed. Maar wat vergoedt de autoverzekering eigenlijk bij een aanrijding met een (wild) dier?

Wie is aansprakelijk voor schade aan de auto door een (wild) dier? De bezitter – meestal eigenaar - van een huisdier is risico-aansprakelijk voor de schade dat het dier toebrengt aan uw auto. Schuld speelt daarbij geen rol. Voor wilde dieren geldt dat niet, tenzij het leefgebied wordt beheerd, wat kan leiden tot aansprakelijkheid van de beheerder. Bij een aanrijding met een wild dier kan de schade geclaimd worden op de Beperkt Casco of Allrisk autoverzekering. Gevolgschade niet.

Wat u doet bij een aanrijding met een dier, wie wanneer aansprakelijk is, en of de autoverzekering de schade vergoedt leest u verderop in deze blog.

Allereerst is het belangrijk onderscheid te maken tussen wilde dieren en huisdieren. Bij een aanrijding met een huisdier kan de schade verhaald worden op de eigenaar. Bij wilde dieren niet. Hieronder meer over hoe dat zit met de autoverzekering.

Schade aan de auto door aanrijding met huisdier

Auto wijkt uit voor hondAls een huisdier schade toebrengt (als gevolg van een aanrijding) aan uw auto is de bezitter meestal aansprakelijk voor de schade. Daarbij wordt niet gekeken naar de schuldvraag.

De bezitter van een huisdier kan ook iemand zijn die het dier gebruikt voor commerciële doeleinden. Denk aan een paardenmanege.

Maar als de honden uitlaatservice een rondje maakt met uw hond, en raakt vervolgens betrokken bij een ongeluk is de eigenaar van de hond aansprakelijk voor de schade die de hond heeft veroorzaakt. Natuurlijk moet de eiser altijd kunnen aantonen dat het dier de schade heeft veroorzaakt. U kunt de schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren van de eigenaar.

Overigens zijn huisdieren niet alleen honden of katten maar ook boerderijdieren zoals paarden, koeien en schapen.

Komt u er niet uit met de eigenaar? Schakel dan een rechtsbijstandsverzekering in. U kunt er ook voor kiezen om de schade te claimen op uw autoverzekering. Daarvoor moet u Allrisk verzekerd zijn. Een WA-verzekering dekt geen schade aan uw eigen auto. Claimt u de schade bij uw verzekeraar dan heeft dit geen gevolgen voor uw opgebouwde schadevrije jaren en uw positie op de bonus-malusladder.

Omdat er hier geen sprake is van schade door toedoen van een ander motorrijtuig zal het Waarborgfonds niet doen met dit soort aanrijdingsschades.

 

Schade aan de auto door een wild dier

Als er schade is toegebracht door een wild dier, dan kunt u de schade aan uw auto misschien verhalen op de beheerder van het leefgebied. Is er een leefgebied met een hekwerk en roosters? Dan moet dit goed onderhouden worden om te voorkomen dat dieren ontsnappen. Als dit toch gebeurt als gevolg van slecht onderhoud, dan kan de beheerder aansprakelijk gesteld worden voor de schade aan de auto.

Op plaatsen met kans op loslopend wild, moet via waarschuwingsborden duidelijk worden dat autoverkeer moet oppassen. Als dit niet afdoende is gedaan dan kan ook hierom de beheerder aansprakelijk gesteld worden.

Als een beheerder niet aansprakelijk gesteld kan worden dan kunt u er ook voor kiezen om de schade bij uw verzekeraar te claimen. De schade door een botsing met een dier kunt u vergoed krijgen via de Beperkt Casco of Allrisk verzekering. Dit heeft geen gevolgen voor uw positie op de bonus-malusladder. Wel betaalt u meestal een eigen risico. Bekijk de polisvoorwaarden van uw verzekeraar hoeveel dit is.

Ook bij schade met een wild dier zal het Waarborgfonds niets vergoeden.

Uitwijken voor een (wild) dier

Als een (wild) (huis) dier de weg opspringt dan probeert u eerst uit te wijken. Bijvoorbeeld als een ineens de weg op rent of dat er een stel zwanen oversteekt. Als u schade rijdt omdat als gevolg van een uitwijkmanoeuvre dan krijgt u de schade meestal niet vergoed.

Met een WA en WA + Beperkt Casco krijgt u de schade bij de meeste verzekeraars niet vergoed. U heeft daarvoor een Allrisk autoverzekering nodig. Let er wel op dat een claim op deze polis gevolgen heeft voor uw opgebouwde schadevrije jaren waardoor de premie stijgt in het aankomende verzekeringsjaar.

Vandalisme door dieren

Dieren kunnen ook “moedwillig” de auto beschadigen. Bedenk maar eens wat voor schade een steenmarter kan aanrichten. Mensen die landelijk wonen kunnen hierover meepraten. Wat een schade kunnen deze beesten aanrichten! Deze dieren zijn dol op auto’s. Ze gaan zich onder de motorkap nestelen en vervolgens aan allerlei kabels knagen. Ook Andere dieren kunnen moedwillige de auto beschadigen. Vooral als u landelijk woont kunt u daarmee te maken krijgen.

Schade door vandalisme van dieren zal uw verzekeraar alleen vergoeden op de Allrisk autoverzekering. Er is dan sprake van “van buitenkomend onheil”.

Doorrijden na aanrijding met dier

Als u een dier hebt aangereden is het strafbaar om zomaar door te rijden. U mag een dier namelijk niet zomaar laten lijden. Daarom bent u verplicht om de aanrijding te melden bij de  politie. Daarvoor belt u het nummer 0900-8844. Een dierenambulance bellen heeft geen zin, omdat het dier in het wild leeft en na revalidatie weinig kans meer heeft in de natuur. Als het dier is gevlucht kan de faunabeheerder of jager het dier opsporen en eventueel uit zijn lijden verlossen.

Als het om klein wild gaat kunt u het overleden dier zelf van de weg halen. Daarvoor is geen politie nodig. Heeft u toch schade aan de auto? Maak dan foto's van de situatie.

Wat te doen na een aanrijding met een dier?

U rijdt ’s avonds op de weg en plotseling steekt een ree de weg over. U rijdt tegen het dier aan waardoor het dier gewond raakt. Blijf rustig en bel direct de politie op 0900-8844. Dit doet u ook als het dier gewond wegvlucht. Volg de instructies per telefoon op en wacht vervolgens totdat de politie of faunabeheerder op plaats van het ongeval is. In de tussentijd maakt u foto’s van de situatie. Na aankomst van de politie of faunabeheerder vertelt u over de situatie en krijgt u te horen wat u moet doen.

Autoverzekering vergelijken

Wilt u schade aan uw auto ook verzekerd hebben? Vergelijk dan de beste autoverzekering via deze website! Op basis van een aantal autoverzekering vergelijkers hebben wij de goedkoopste autoverzekeringen voor u overzichtelijk in een tabel geplaatst. Klik op de blauwe button op deze pagina en vind de beste autoverzekering of sluit er direct één af!

United Consumers: Bereken uw autopremie in september en win een Ipad t.w.v. €369Naar Actiepagina