Fietser of Voetganger Aangereden? Dit Dekt de Autoverzekering

Een aanrijding met een fietser of voetganger is vervelend omdat letselschade meestal het gevolg is. Daarnaast is de fietser of de voetganger in grote mate ontastbaar wat soms grote gevolgen heeft voor de dekking van de schade die u heeft toegebracht. Wat vergoedt de autoverzekering eigenlijk bij een aanrijding met een fietser of voetganger?

Hebt u met de auto een fietser of voetganger aangereden? Dan is het goed te weten hoe de verzekering naar deze situatie kijkt. Fietsers en voetgangers worden namelijk gezien als zwakke deelnemers en zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Een aanrijding met een motorvoertuig zal meestal in het nadeel zijn van de bestuurder van het motorvoertuig. In de wet is opgenomen dat bij een aanrijding door een motorvoertuig met een fietser of voetganger de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk is, tenzij men overmacht kan bewijzen. Deze vorm van risico aansprakelijkheid is in de wet vastgelegd omdat een fietser of voetganger meer risico loopt op zwaar letsel bij een aanrijding.

We zetten hieronder uiteen wat de gevolgen zijn van een aanrijding met een fietser of voetganger en of uw autoverzekering überhaupt iets vergoed. Want zwakke verkeersdeelnemers zijn extra beschermd bij de wet.

Wilt u een betere dekking voor schade aan uw auto? Vergelijk of sluit direct af!

Risico aansprakelijkheid automobilist

Wanneer een autobestuurder een ongeluk heeft gehad met een fietser of voetganger dan geldt voor de afhandeling hiervan een speciale regeling. In de wet (artikel 185 Wegenverkeerswet) is opgenomen dat de bestuurder van een motorvoertuig in eerste instantie aansprakelijk is voor de schade die is toegebracht aan de fietser of voetganger. De schuldvraag is daarbij niet van belang.

Hiermee zijn de zwakkere deelnemers in het verkeer beter beschermd. Zij lopen namelijk meer kans op zwaar letsel vanwege de massa van het voertuig.

Maar wat als er sprake is van overmacht en u geen enkel verwijt valt te maken? Dan nog staat u niet sterk. Overmacht is moeilijk te bewijzen en daardoor bent u meestal toch aansprakelijk als bestuurder van een motorvoertuig. Als u écht kunt bewijzen dat u als automobilist niets fout hebt gedaan dan geldt no-blame-no-claimregeling. Door de schade die u anderen hebt toegebracht valt u niet terug in schadevrije jaren en no-claimkorting.

Vanuit de rechtspraak zien we dat een fietser of voetganger als zwakke verkeersdeelnemer erg sterk staat als het gaat om schadevergoeding. Daarbij zal blijken dat de automobilist meestal een (gering) verwijt valt te maken. En dus kan opdraaien voor de schade. Dit is echter niet altijd voor de volle 100% het geval. We maken onderscheid tussen fietsers en voetgangers jonger dan 14 jaar en ouder dan 14 jaar.

Fietser of voetganger ouder dan 14 jaar

De fietser of voetganger van 14 jaar of ouder krijgt bij wet tussen de 50% en 100% van de schade vergoed, maar minimaal altijd 50% van de schade. De bestuurder van een motorvoertuig is aansprakelijk tenzij de bestuurder overmacht kan aantonen.

Soms kan de fietser of voetganger een hogere vergoeding tegemoet zien. Daarbij zal de verzekeraar kijken naar de ernst van de verkeersovertreding en de verwondingen van het slachtoffer. Tot slot kan een billijkheidscorrectie toegepast worden. Daarbij zal rekening gehouden worden met de mate waarin de automobilist is verzekerd voor schade.

Fietser of voetganger jonger dan 14 jaar

Voor fietsers of voetgangers die jonger zijn dan 14 gelden hogere vergoedingen. Na een aanvaring met een motorrijtuig kan een fietser of voetganger jonger dan 14 jaar rekenen op een vergoeding van 100%. Dit geldt ook als de bestuurder van het motorvoertuig niets valt te verwijten.

Dekking van schade aan de auto

Voor schade die u een voetganger of fietser toebrengt is de wet vrij duidelijk. De bestuurder van het motorvoertuig draait voor de schade op tenzij er sprake is van overmacht. Maar wat doet de verzekering met de schade aan uw auto?

Als duidelijk is dat de voetganger of fietser fout zat dan kan de automobilist zich wenden tot de aansprakelijkheidsverzekering van diegene. U krijgt alleen 100% van de schade vergoed wanneer er sprake was van overmacht. In alle andere gevallen betaalt u altijd minimaal de helft van de schade zelf.

Heeft u een Volledig Casco verzekering? Dan kunt u de schade bij uw verzekeraar claimen. Let wel dat wanneer u schade claimt op uw Volledig Casco (Allrisk) verzekering dat dit ten koste gaat van het aantal opgebouwde schadevrije jaren.

Een inzittendenverzekering geeft dekking als jij of een andere inzittende gewond raakt door een verkeersongeluk. Echter zal dit bij een aanrijding met een fietser of voetganger meestal niet het geval zijn.

Wat te doen bij een aanrijding met fietser of voetganger?

Hebt u een fietser of voetganger aangereden? Beoordeel dan de situatie. Als de fietser of voetganger blijft liggen dan is het raadzaam direct 112 te bellen. Letselschade is namelijk niet altijd direct zichtbaar. Laat de gewonde dan ook liggen en wacht op de hulpdiensten.

Als de hulpdiensten zijn gearriveerd dan moet u beginnen met de schadeafhandeling. Een schadeformulier invullen is daarbij het belangrijkste. Probeer dit samen met het slachtoffer te doen. Als dat niet gaat vraag dan de politie dit voor het slachtoffer te doen. Laat ook ooggetuigen hun verhaal doen.

Autoverzekering Vergelijken

Een autoverzekering vergelijken? U vindt de beste autoverzekering via deze website! Klik op onderstaande button om uw auto direct te  verzekering of de beste autoverzekering te vinden! Vergelijk de beste WA-verzekeringen en upgrade vervolgens naar een betere dekking via de gekozen verzekeraar!

United Consumers: Bereken uw autopremie in september en win een Ipad t.w.v. €369Naar Actiepagina