Home » Autoschade » Auto te water

Auto te water? Dit dekt de autoverzekering (en wat te doen)

U verwacht het misschien niet, maar ieder jaar belanden zo’n 800 auto’s te water. Ook blijkt dat veel mensen niet staan te springen om vlakbij open water te parkeren.
Weten wat u moet doen als uw auto te water raakt is belangrijk, want gemiddeld vallen er zo’n 75 doden en gewonden. Of u ook verzekerd bent voor deze vorm van autoschade hangt af van de verzekering.

Wat dekt de autoverzekering bij een auto te water?

Een auto te water betekent meestal een Total Loss situatie. Wat u vergoed krijgt hangt af van de vergoedingsregeling en kan per verzekeraar verschillen.
Met een Allrisk dekking krijgt u meestal de dagwaarde van de auto vergoed. De uitkering van de die vergoeding laat meestal een tijd op zich wachten omdat de verzekeraar moet vaststellen wie schuldig is aan het ongeval.   

De dagwaarde bepalen verzekeraars aan de hand van verschillende factoren. Kom deze te weten zodat u niet te weinig uitgekeerd krijgt.

Ontdek verder wat er mogelijk is zodat ook inzittenden (waaronder de bestuurder) goed verzekerd zijn. En tot slot wat u doet wanneer u met uw auto te water raakt.

TIP! Wil je ook autoschade aan de eigen auto gedekt hebben door de verzekering? Overweeg dan de WA-dekking met een beperkt casco of volledig casco dekking uit te breiden. Via onze vergelijker heb je snel inzichtelijk wat de consequenties voor de premie zijn. Tevens geven wij tot in de detail de verschillen tussen verzekeraars aan.

Wat dekt de autoverzekering bij een auto te water?

Heeft u waterschade aan de auto? Of is de auto Total Loss? Dan hangt het van de dekking af wat u vergoed krijgt van de autoverzekeraar. Met alleen een WA of een WA + Beperkt Casco krijgt u in de meeste gevallen de schade aan uw eigen auto niet vergoed.

Alleen met een Allrisk autoverzekering bent u volledig verzekerd voor schade aan de auto (door eigen schuld).

Als de tegenpartij schuld heeft dan krijgt u via de WA verzekering van de tegenpartij de schade aan uw auto vergoed. Zorg er in deze situatie wel voor dat u voldoende bewijzen verzamelt en met de tegenpartij een schadeformulier invult.

Wilt u hulp bij het verhalen van de schade op de tegenpartij? Dan kan een jurist via de rechtsbijstandsverzekering motorrijtuigen u daarin bijstaan.

Vergoedingsregeling schade

Wat u dan precies vergoed krijgt hangt dus af van de vergoedingsregeling van uw autoverzekeraar. Dit kan namelijk ook weer per verzekeraar verschillen.

Als een auto te water raakt is deze meestal Total Loss. De dagwaarde bepaalt wat de verzekeraar vergoed.

Een auto krijgt de stempel Total Loss als het economisch niet verantwoord is de schade te laten herstellen. Stel dat door het ongeluk de waarde van uw auto 2.000 euro daalt, terwijl de reparatiekosten 3.000 euro zijn. Dan is de auto (economisch) Total Loss.

Voor (nieuwe) auto’s met een Allrisk autoverzekering wordt vaak de nieuwwaarderegeling toegepast. Dit is het bedrag dat u nodig heeft om dezelfde auto in nieuwstaat terug te kopen. Of deze regeling van toepassing is zal afhankelijk zijn van de leeftijd van de auto.

Auto met passagiers te water

Zijn er inzittenden betrokken bij een ongeval? Dan kunnen zij een beroep doen op uw WA verzekering. Zelf ben u daar niet voor verzekerd.

Wilt u wel verzekerd zijn voor schade aan uw bezittingen en ook de (gevolg) schade van uw inzittenden? Sluit dan een aanvullende schadeverzekering inzittenden af. Hiermee bent u direct goed verzekerd voor letsel- en bagageschade die jouw passagiers hebben geleden.

Ook bent u uw passagiers met een inzittendenverzekering verzekerd voor gevolgschade. Houdt u na het ongeval blijvende schade? Dan hebt u ook dan recht op een vergoeding. Denk aan het verlies van inkomen kosten door invaliditeit en zelfs immateriële schade.

Schade verhalen op tegenpartij

Moest u plotseling uitwijken voor een tegenligger en kunt u dat aantonen met beelden en getuigenverklaringen? Dan kunt u de schade op uw tegenpartij verhalen. Vul daarbij altijd (met de politie) een schadeformulier in. De beelden en getuigenverklaringen dienen dan als (extra) bewijs.

Weigert de tegenpartij de schuld op zich te nemen? Maak dan gebruik van een rechtsbijstandsverzekering als u die heeft. Een jurist zal u dan bijstaan en helpen om de schade te claimen bij de tegenpartij.

Als de dader is doorgereden dan kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding moet u wel eerst aan een aantal voorwaarden voldoen. Onder andere moet u aangifte hebben gedaan bij de politie en een getuigenverklaring hebben. Meestal geldt ook een eigen risico.

Als u schade hebt door eigen toedoen krijgt u die alleen vergoed met een Allrisk autoverzekering. Of via de extra afgesloten inzittendenverzekering.

Auto te water: wat moet u doen?

Het kan u zomaar gebeuren. Uw auto raakt te water. Heel belangrijk om te weten wat u dan moet doen wanneer u met de auto te water raakt. Paniek zorgt namelijk voor verkeerde beslissingen.

Ten eerste is het belangrijk om rustig te blijven. Stress kan ervoor zorgen dat u verkeerde beslissingen neemt. Nee, u wilt doordachte beslissingen nemen en niet alles tegelijk willen doen.

Wat u vervolgens doet is de dimlichten ontsteken en de binnenverlichting aanzetten. Daardoor is de auto valt de auto op in het water en is er eerder kans dat voorbijgangers u zien en hulp inschakelen. Schakel de motor dus niet uit maar laat deze draaien!

Daarna wilt u de auto uitkomen. De gordel kan weigeren. Goed om te weten dat aan de veiligheidshamer ook een mesje zit. Hiermee kunt u de gordel lossnijden als dat nodig is.

Tik de ramen in met de veiligheidshamer als deze weigeren open te gaan. Breng u zelf en anderen in veiligheid. Check dus vandaag nog even waar uw veiligheidshamer ligt.

Wilt u in de praktijk leren om zo snel mogelijk uit de auto te komen? Het is mogelijk om een cursus te volgen waarin u onder begeleiding met de auto te water raakt en ervaart hoe dat is en wat u moet doen en waarom. Google even voor een dichtstbijzijnde trainingscentrum.

Autoverzekering Vergelijken

Wilt u goed verzekerd zijn voor ongevallen? Vergelijk dan alle autoverzekeringen via deze website, voordat je een autoverzekering gaat afsluiten. Klik op deze pagina op de blauwe button en vergelijk. U ziet dan een top 5 WA-verzekeringen die wij als beste beoordelen. Via die verzekeraars sluit u eenvoudig extra dekkingen af, maar ook aanvullende verzekeringen.

25% KORTING op alle autoverzekeringen bij United Consumers! Actie geldig t/m 30 juni 2024Naar Actiepagina