Valt Blikschade Aan Uw Auto Onder De Autoverzekering?

Blikschade aan uw auto kan verschillende oorzaken hebben. De oorzaak maar ook aansprakelijkheid en dekking zijn belangrijke inzichten voor uw verzekeraar. Deze drie factoren bepalen de vergoeding van blikschade uit uw autoverzekering.

Dus valt blikschade onder de autoverzekering? Dat hangt af van de dekking van uw autoverzekering en de aansprakelijkheid. Met alleen de verplichte WA-dekking bent u alleen verzekerd voor schade die u anderen toebrengt. Heeft u de schade zelf veroorzaakt dan bent u aansprakelijk. De tegenpartij zal de schade op u verhalen. Met een All Risk dekking wordt ook blikschade aan uw eigen auto vergoed. Met alleen een WA-dekking of WA-Beperkt Casco niet.  

Heeft u blikschade aan uw auto door een aanrijding of extreem weer?  Dan wilt u ook weten wat u moet doen en of de verzekering de schade vergoed. Meer hierover lees je verder in deze blog!

Blikschade en uw autoverzekering

Heeft uw blikschade aan uw auto? Dan maakt het uit of het een eenzijdig dan wel tweezijdig ongeval betreft. Of dat er sprake is geweest van noodweer, zoals bijvoorbeeld hagel of storm.

Is de blikschade aan uw auto de oorzaak van een eenzijdig ongeval? Dan bent u zelf aansprakelijk voor de schade. De dekking van uw autoverzekering bepaalt of u de kosten voor schadeherstel vergoed krijgt. Met een WA-dekking of een WA + Beperkt Casco is de auto niet verzekerd voor blikschade.

Met een WA + Beperkt Casco heeft u wel dekking voor bijvoorbeeld ruitschade, vandalismeschade of inbraakschade.

Heeft uw auto blikschade en is er ook sprake van tweezijdig ongeval? Dan hangt dekking af van wie aansprakelijk is voor het ongeval. Als de tegenpartij aansprakelijk is, dan zal uw verzekeraar de schade proberen te verhalen op de tegenpartij.

Bent u zelf aansprakelijk voor het ongeval? Dan is de veroorzaakte blikschade aan de auto van de tegenpartij gedekt met uw WA-verzekering. De schade aan uw eigen auto is alleen gedekt met een Allrisk autoverzekering. Een WA + Beperkt Casco dekt alleen schade aan anderen, ruitschade en schade door extreem weer of brand.

Wat te doen bij blikschade aan uw auto?

Als u te maken krijgt met blikschade als gevolg van een ongeval is het goed te weten wat u moet doen. Wat zijn de stappen die u moet ondernemen om te zorgen voor een correcte schade afhandeling?

Over wat u moet doen bij blikschade hangt ook weer af van het soort ongeval; gaat het om eenzijdig of tweezijdig ongeval?

Bij een eenzijdig ongeval mag u de plaats van het ongeval verlaten wanneer dat op een verantwoorde manier kan. U heeft geen letsel opgelopen en uw auto rijdt nog goed en vertoont geen mechanische mankementen.Als u vervolgens schade wilt claimen bij uw verzekeraar dan vult u eenzijdig het schadeformulier in.

Bij een tweezijdig ongeval vult u samen het schadeformulier en zorgt u er zelf voor dat u voldoende bewijzen verzamelt. Bijvoorbeeld foto’s de schade en de auto (met kenteken) van de tegenpartij. Eventueel vraagt u omstanders als getuigen.

Wanneer u niet aansprakelijk bent neemt u contact op met de verzekeraar schadeherstel aan uw auto. Dit kunt u zelf laten doen of een bij de verzekeraar aangesloten herstelbedrijf. Dit kan u kosten besparen omdat u dan een hogere dekking krijgt en minder eigen risico betaalt.

Blikschade aan uw auto claimen?

Als u een ruime dekking heeft via uw autoverzekering (Allrisk verzekering) kunt u blikschade claimen bij uw verzekeraar. Met een WA of een WA + Beperkt Casco verzekering heeft u geen dekking  voor schade aan uw eigen auto.

Heeft u dus een WA + Volledig Casco? Dan kunt u de schade claimen bij uw verzekeraar. De vraag is echter of u dat wel moet doen. Het claimen van een schade betekent een terugval in uw opgebouwde schadevrije jaren. Dit geldt voor vrijwel iedere schade die u claimt, ongeacht de hoogte van het bedrag.

Een terugval in schadevrije jaren betekent dat u terugvalt in aantal geklommen treden op de bonus-malusladder. Daardoor stijgt uw premie. Nu is het aan u om uit te zoeken of de toenemende kosten voor uw verzekering opwegen tegen de schade die u claimt.

Na iedere claim (ongeachte de hoogte daarvan) valt u minimaal 5 jaar terug op de bonus-malusladder. Ieder volgend jaar dat u zonder schade rijdt, bouwt u weer schadevrije jaren op. Het duurt dus 5 jaar voordat u weer terug op het oude niveau bent.

Hoeveel meer betaalt u de aankomende 5 jaar? Als dit verschil groter is dan de kosten voor schadeherstel kunt u de kosten beter zelf betalen.

Blikschade auto herstellen

Als u verzekerd bent voor blikschade aan uw auto dan kunt u die laten herstellen bij een aangesloten herstelbedrijf. Welke bedrijven dat zijn kunt u vinden op de groene kaart van uw verzekeraar.

Wat de kosten van blikschade herstellen zijn hangt af van de grote van de schade en welke herstelmethodes worden toegepast.

Het goedkoopste is, als de schade herstelt kan worden met uitdeuken zonder spuiten. Dit kan overigens wanneer alleen de lak van de auto onbeschadigd is. Als er sprake is van een deuk dan kan het bedrijf spotrepair toepassen waarbij het plaatwerk wordt geschuurd en geplamuurd en vervolgens gespoten (bron).

Bij grote schades moeten er mogelijk andere onderdelen van de auto vervangen of gerepareerd worden. Bijvoorbeeld door ontstaan van roest of het opnieuw uitlijnen van de auto…

Wat is blikschade precies?

Blikschade aan de auto herkent u aan schade aan het plaatwerk (carosserie) van de auto en kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door een aanrijding, uit een parkeervak rijden of bij het achteruitrijden tegen een paaltje.

Bij blikschade raakt het plaatwerk vervormd daardoor deze niet meer egaal is maar een oneffenheid vertoont.

Let erop dat blikschade en lakschade van elkaar verschillen. Blikschade is deukschade terwijl lakschade schade aan de laklaag is. Als u tegen een object rijdt dan kan er zowel sprake zijn van blikschade en lakschade.

Veel gestelde vragen

Hieronder een paar veel gestelde vragen wat betreft blikschade aan de auto:

Wat is het verschil tussen blikschade en lakschade? Bij lakschade gaat het om een gekraste of gedeukte verflaag terwijl blikschade alle schade aan het plaatwerk van de auto is die u kunt herkennen aan deukschade.

Wat te doen als iemand doorgereden is na blikschade terwijl uw auto geparkeerd stond? Dan moet u weten dat de dader zich 12 uur na het ongeval nog mag melden. Daarna is de dader strafbaar, want hij/zij is verplicht haar gegevens achter te laten. In de tussentijd kunt u wel al de nodige moeite doen de dader te achterhalen. Dit kan door camerabeelden op te vragen en getuigen te vragen (middels buurtonderzoek of advertentie).

Als de dader niet is te achterhalen kunt u zich wenden tot het Waarborgfonds Motorverkeer. Mogelijk keren zijn (een deel van) de schade uit.

Bronnen

Unitedconsumers.nl
Alpina.nl

United Consumers: Bereken uw autopremie in september en win een Ipad t.w.v. €369Naar Actiepagina