Home » Autoschade » Brandschade

Brandschade auto: wat of wanneer dekt de verzekering (niet)?

Als je te maken krijgt met brandschade aan je auto wil je natuurlijk weten of jouw autoverzekering brandschade auto vergoed. Want door brandschade kan een auto total loss raken en dus de schade flink in de papieren lopen. Autobranden komen steeds vaker voor en het is zaak om hier eens goed naar te kijken en een idee te hebben wat de consequenties zijn voor bijvoorbeeld je schadevrije jaren en no-claimkorting. Of het nu gaat om vandalisme of een motorbrand.

Wanneer vergoedt je verzekering brandschade en in welke situaties kan gaat brandschade ten koste van je no-claimkorting? Dit en meer lees je in deze blog.

TIP! Autoverzekering afsluiten die brandschade vergoedt? Gebruik onze vergelijkingsmodule en vergelijk de beperkt casco of volledig casco verzekeringen afhankelijk van de leeftijd van je auto. Gebruik de blauwe knop om naar de vergelijkingsmodule te gaan!

Dekking Brandschade door de autoverzekering

auto in brand: brandschade autoHet type polis (lees dekking) bepaalt of de auto is verzekerd tegen brandschade. Met de verplichte WA dekking zal je schade aan de eigen auto niet vergoed krijgen. Als je auto te maken krijgt met brandschade zal je zelf voor de kosten moeten opdraaien.

Met een WA + Beperkt Casco of een Allrisk verzekering krijg je brandschade buiten jouw schuld om, mogelijk wel vergoed. Let op dat verzekeraars verschillende oorzaken van brandschade onderkennen waaronder kortsluiting, ontploffing, blikseminslag en vandalisme. Met een WA Beperkt Casco is vandalismeschade meestal niet vergoed.

Alles weten omtrent autoschade en je autoverzekering? Wij schreven de meest uitgebreide blog hierover die je kan lezen via deze link: Autoschade en autoverzekering>>

Brandschade vergoeding met een WA-dekking

De WA verzekering is de verplichte autoverzekering in Nederland. Elke inwoner van Nederland met een auto op naam is verplicht deze verzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd voor schade die je anderen toebrengt als gevolg van een ongeluk, brandschade of andere schade aan de auto is met deze autoverzekering niet gedekt. Een WA dekking is voldoende voor auto´s van 10 jaar of ouder.

WA + Beperkt Casco Dekking en brandschade

Naast de WA dekking is er ook dekking voor schade door onmacht zoals brandschade, maar ook ruitschade en stormschade bijvoorbeeld. Let op dat sommige verzekeraars brandschade onder vandalismeschade scharen waardoor je met een WA + Beperkt Casco niet voldoende verzekerd bent voor brandschade.

Sommige verzekeraars zien brandstichting als brand terwijl andere verzekeraars brandstichting beschouwen als vandalisme. Schade door vandalisme is meestal alleen gedekt met een WA + volledig casco verzekering. Maar sommige verzekeraars vormen hierop een uitzondering. Laat je hierover goed informeren bij je verzekeraar of bekijk hierover de polisvoorwaarden. Lees meer over deze polisvorm in onze blog over de beperkt casco dekking.

WA + Volledig Casco Dekking en brandschade

Met een WA + volledig casco dekking ben je volledig gedekt voor brandschade en vandalismeschade. Naast schade die je anderen toebrengt buiten jouw schuld om is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Dit is de meest uitgebreide dekking voor verschillende soorten brandschade en vandalismeschade.

Dekking brandschade in het buitenland

Brandschade in he buitenland is extra vervelend. Maar wij helpen je met onderstaande informatie. Kun je door brandschade niet meer verder reizen? Raadpleeg de groene kaart en check of het land waar je bent ook op de groene kaart staat. In dat geval kun je rekenen op hulp via jouw verzekering.

Je krijgt namelijk een vervangende auto als je daarvoor verzekerd bent. Heb je geen recht op een vervangende auto? Dan kun je de kosten voor terugkeer naar Nederland mogelijk vergoed krijgen. Denk hierbij aan sleepkosten, berging of stalling.

Gewoonlijk is het zo dat je in het buitenland dezelfde dekking hebt als in Nederland. Op de groene kaart zie je welke landen dat zijn. Ook vind je op de groene kaart belangrijke telefoonnummers en je verzekeringsgegevens bij schade in het buitenland. Neem de groene kaart altijd mee naar het buitenland! Deze kan namelijk dienen als internationaal verzekeringsbewijs.

Brandschade claim van invloed op schadevrije jaren?

De dekking autoverzekering bepaalt of je brandschade vergoed krijgt. Niet alle brandschades zorgen voor een terugval in schadevrije jaren, met als gevolg een daling van de no-claimkorting. Alle info opbouw schadevrije jaren volg deze link.

Met een WA + Beperkt Casco is brand, kortsluiting, ontploffing en blikseminslag gedekt. Ook zijn er verzekeraars die dekking bieden tegen vandalisme. Als je één van deze brandschades claimt dan ondervind je daar geen nadelige gevolgen van voor je premie. Het is dus goed om te weten dat een brandschade zonder opzet - bijvoorbeeld verhitting van de motor - geen invloed heeft op je bonus-malus ladder positie.

Is er brandschade door vandalisme? Houdt er dan rekening mee dat ongeveer de helft van de verzekeraars brandschade door vandalisme niet vergoed. Als de auto jonger is dan 3 jaar kun je ook aanspraak maken op de nieuwwaarderegeling of occasionwaarderegeling. Bij auto´s ouder dan 3 jaar vergoeden verzekeraars meestal alleen nog maar de dagwaarde.

In alle andere gevallen zal je bij brandschade door vandalisme en alleen een WA dekking direct 5 schadevrije jaren verliezen. Daardoor valt de no-claimkorting lager uit en betaal je meer premie dan vóór de schade. Wij raden daarom aan om te checken of het voordeliger is om de schade zelf te betalen. Je kunt dit ook overleggen met je verzekeraar.

Brandschade auto: betaal ik eigen risico?

Brandschade aan je eigen auto kun je vergoed krijgen met een WA casco of een WA beperkt casco. Als je brandschade claimt en de verzekeraar vergoed de schade dan is die vergoeding onder aftrek van het eigen risico.

De hoogte van dit eigen risico verschilt per verzekeraar en verzekeringspolis, maar ligt meestal tussen 135 en 150 euro. Verder goed om te weten dat per schade eigen risico betaalt moet worden. Het eigen risico hangt onder andere af van de waarde van de auto en de schadeoorzaak. Dit eigen risico geldt voor schades die je wilt claimen onder de WA beperkt casco of WA casco.

Auto total loss door brandschade

Door brand kan een auto volledig afbranden en total loss worden verklaard. Het kan dan gaan om economisch total loss of technisch total loss. Hoeveel de verzekeraar uitkeert hangt af van de waarde van de auto. Meestal keert de verzekeraar de dagwaarde uit.

Een autoverzekering met aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling keert meestal een hoger bedrag uit dan de dagwaarde. Met de aanschafwaarderegeling ontvang je de aanschafwaarde wanneer de auto wordt gestolen of total loss raakt door bijvoorbeeld brand. Met de nieuwwaarderegeling ontvang je binnen een bepaalde periode de nieuwwaarde van de auto bij diefstal of total loss door brand.

Brandschade vergoeding uit Waarborgfonds?

Als brandschade niet te verhalen is, kun je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorvoertuigen. Dit fonds is opgericht om schade vergoed te krijgen door onbekende en onverzekerde voertuigen. Het Waarborgfonds vergoed alleen schades die zijn aangericht door andere motorvoertuigen. Brandschade door vandalisme is niet te verhalen op het Waarborgfonds.

Veelgestelde vragen

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken