Home » Autoschade » Directe schadeafhandeling

Directe schadeafhandeling of zelf verhalen?

Heb je alleen een WA-dekking? Dan was het verhalen van schade een moeizaam proces omdat je zelf bij de verzekeraar van de tegenpartij moest aankloppen zonder te weten wie die verzekeraar is, en met veelal een moeizame afhandeling van de schade als gevolg.

Daar is sinds juli 2021 verandering in gekomen met de Directe Schadeafhandeling regeling. Deze regeling heeft op het eerst gezicht vele voordelen voor de verzekerde. Maar wij hebben ons eens verder verdiept in deze regeling en dan blijkt dat er toch ook nadelen kleven aan deze regeling, vooral bij het verhalen van letselschade. Meer hierover lees je in deze blog.

TIP! Niet tevreden over de schadeafhandeling door jouw verzekeraar? Of benieuwd naar hoeveel je kunt besparen op jouw autoverzekering? Klik hieronder op de oranje button en vergelijk alle verzekeraars op basis van jouw wensen in onze handige vergelijkingsmodule!

Voordelen directe schadeafhandeling

De directe Schadeafhandeling regeling (DSA) is een extra service vanuit de verzekeraar voor hun verzekerden met alleen een WA-dekking om zodoende blikschade aan jouw voertuig (materiële schade) of spullen in de auto sneller te kunnen verhalen op de tegenpartij zonder dat jij zelf in contact moet treden met de tegenpartij en zelf de schade bij hen probeert te verhalen.

Hieraan zitten natuurlijk een aantal voordelen voor de verzekerde, want de verzekeraar neemt hierdoor veel teleurstelling en ergernis weg bij de verzekerde. Je meldt de schade bij jouw verzekeraar en hoeft dus zelf niet in contact te treden met de tegenpartij.

Het indienen van een claim kost veel minder tijd omdat de verzekeraars onderling de schade afhandelen en jij je kunt wenden tot jouw verzekeraar / vertrouwde tussenpersoon. Zowel de afhandeling als reparatie kan via het aan het netwerk aangesloten hersteller van de verzekeraar geschieden. De kosten hiervoor moeten zoals voorheen niet eerst voorschoten worden omdat de verzekeraar direct de kosten betaald die zij kan verhalen op de tegenpartij.

Maar er zijn wel voorwaarden verbonden aan de Directe Schadeafhandeling regeling. Welke dat zijn lees je hieronder.

Voorwaarden en werking Directe Schadeafhandeling regeling

autoschade - directe schadeafhandelingDe werking van de Directe Schadeafhandeling regeling is eigenlijk vrij eenvoudig. Bij een ongeval tussen twee personenauto´s meldt iedere partij de schade bij zijn eigen verzekeraar. Beide verzekeraars controleren of de verzekerde alleen een WA-dekking heeft en of de tegenpartij volledig aansprakelijk is. Komt de eigen verzekeraar tot de conclusie dat de tegenpartij aansprakelijk is (waarbij de eigen verzekerde alleen een WA-dekking heeft) dan neemt de eigen verzekeraar de schade in behandeling.

De eigen verzekeraar zal de schade verhalen op de tegenpartij en de vergoeding uitkeren aan de eigen verzekerde. Omdat verzekeraars onderling de schade regelen kan veel discussie en ergernis voorkomen worden. (bron).

Ook als je niet zeker weet of je schuld hebt kun je aanspraak maken op deze regeling. De verzekeraar kan dan uitzoeken of je aanspraak maakt op een vergoeding van de tegenpartij.

Welke voorwaarden stellen verzekeraars aan de DSA regeling?

Om van de Directe Schadeafhandeling regeling gebruik te kunnen maken zijn er door verzekeraars voorwaarden gesteld rondom het ontstaan van de schade en de beide partijen en hun voertuigen. Een aantal van deze voorwaarden hebben gewoonlijk ook betrekking op de WA-dekking.

Ten eerste moet het ongeluk zijn ontstaan tussen twee personenauto´s welke particulier verzekerd zijn, een Nederlands kenteken hebben en de verzekeraar van beide partijen is aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.

Ten tweede moet duidelijk zijn dat de tegenpartij geheel of gedeeltelijk aansprakelijk is voor het ongeval, en is er voldoende bewijslast om de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Daarbij mag geen sprake zijn van letsel of overlijden.

Ten derde mogen geen verboden of verdovende middelen ten grondslag liggen aan het ongeluk zoals alcohol, drugs of medicijnen die rijvaardigheid beïnvloeden.

Tot slot is de aansprakelijke partij bekend bij een verzekeraar.

Stappenplan verhalen schade op tegenpartij

Om de schade op de tegenpartij te verhalen zal je de tegenpartij eerst schriftelijk aansprakelijk moeten stellen voor de schade. Dit kan middels een aansprakelijkheidsbrief. Daarin staat wat er is gebeurd, waarom de tegenpartij aansprakelijk is, en welke schade je wilt verhalen.

  1. Verzamel alle gegevens van de tegenpartij

Om de schade te kunnen verhalen heb je een ingevuld Europees schadeformulier nodig. Zorg daarbij voor aanvullend bewijsmateriaal en noteer zoveel mogelijk gegevens van de tegenpartij. Als je alleen het kenteken hebt dan kun je de gegevens opvragen bij de politie of je verzekeraar. Is de tegenpartij onbekend? Claim dan de schade bij het Waarborgfonds Motorverkeer.

  1. Schakel je verzekering in of breng deze op de hoogte

Met een casco-/allriskverzekering krijg je de schade direct vergoed en zal de verzekeraar vervolgens de schade proberen te verhalen op de tegenpartij. Heb je alleen een WA-dekking? Dan is het een goed idee om je rechtsbijstandsverzekering in te schakelen (als je die hebt) of een beroep te doen op de Directe Schadeafhandeling regeling. Let wel, de eisende partij moet schuld kunnen aantonen! Is er ook letselschade? Dan is het belangrijk dat je hieronder verder leest over letselschade en de DSA regeling!

  1. Laat de schade beoordelen door een schadebedrijf of schade-expert

In veel gevallen kan het schadebedrijf zelf het schadebedrag vaststellen. Als de schade begroot moet worden dan zal de garage een expertise laten uitvoeren. Regel dit via je verzekeraar omdat zij afspraken hebben gemaakt met schadeherstellers.

  1. Tegenpartij erkent aansprakelijkheid of wijst aansprakelijkheid af

Als de tegenpartij de aansprakelijkheid afwijst zal je zelf voor de schade moeten opdraaien. Bij gedeelde aansprakelijkheid betalen beide partijen hun eigen schade. Ben je het niet eens moet de afwijzing? Dien een klacht in bij de verzekeraar of stap naar de rechter.

Autoschade maar tegenpartij is onbekend

Is de tegenpartij doorgereden na een aanrijding? Dan kun je geen schade verhalen op de tegenpartij, tenzij ooggetuigen of camerabeelden het kenteken van de dader hebben gezien. Als de dader onbekend blijft kun je de schade claimen bij de SVI- verzekering of het Waarborgfonds Motorverkeer.

De SVI-verzekering geeft recht op een schadevergoeding wanneer je bij een ongeval betrokken bent geweest. Het maakt daarbij geen verschil of aansprakelijk bent of niet. Met een SVI-verzekering krijg je de werkelijke schade inclusief smartengeld vergoed.

Bij het Waarborgfonds Motorverkeer kun je terecht indien iemand is doorgereden na een ongeluk of je een aanrijding hebt gehad met een onverzekerd motorvoertuig. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan een vergoeding.  Meestal betaal je een eigen risico van 250 euro.

Letselschade en directe schadeafhandeling, een goed idee...?

Als je te maken hebt met letselschade raden wij af om gebruik te maken van directe schadeafhandeling. De reden hiervoor is dat je eigen verzekeraar geen rechtsbijstand verleend, en er dus geen letselschade jurist of letselschade advocaat aan te pas komt om jouw te helpen. Jij regelt immers zelf de schade met je eigen verzekeraar via de DSA-regeling. Daardoor onderhandel je feitelijk met je eigen verzekeraar zonder rechtsbijstand. Zie dat maar eens te winnen.

Daarentegen kun je – indien je slachtoffer bent van een verkeersongeval – gratis een letselschade advocaat of letselschade jurist inschakelen om je te helpen bij het claimen van letselschade. Dit recht op een gratis letselschade advocaat is opgenomen in de wet en wel in artikel 6:96 BW.

Dit is niet voor niets in de wet opgenomen. Jij moet het namelijk opnemen tegen de verzekeraar van de persoon die het ongeluk heeft veroorzaakt. En die verzekeraar heeft ervaren letselschade juristen in dienst, met als doel de letselschadevergoeding zo laag mogelijk te houden.

Het gevaar van directe schadeafhandeling bij letselschade is dat de eigen verzekeraar feitelijk de tegenpartij is geworden. Want nu is het nog zo dat je samen met de belangenbehartiger van de verzekeraar de tegenpartij aansprakelijk stelt en de letselschade jurist dit voor jouw verhaald.

Bij directe schade afhandeling valt de jurist letselschade feitelijk weg. Het gevaar hiervan is dat je tegenover jouw verzekeraar komt te staan omdat zij zelf de hoogte van de schade bepaalt en deze uitkeert. Terwijl de juistheid hiervan niet is gecontroleerd door een letselschade jurist. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor niet alleen de nabije maar ook de verre toekomst.

Kortom, bij directe schadeafhandeling heb je geen hulp meer van een letselschade jurist en sta je tegenover je eigen verzekeraar terwijl letselschade verhalen helemaal niet eenvoudig is en het daarbij niet alleen over vandaag of morgen gaat maar ook in de verre toekomst.

Veelgestelde vragen

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken