Autoschade huurauto of leenauto: Wie Draait Op Voor De Kosten?

Autoschade huurauto is extra vervelend en kan een hoop gedoe opleveren. Want schade aan de huurauto raakt vaak ook de huurder in de portemonnee. Daarom wijden wij deze blog aan schade met een huurauto (in Nederland of in het buitenland) en waarop je moet letten als je een auto wilt huren of gaat uitlenen.

Want ook als je in een huurauto of geleende auto rijdt wil je goed verzekerd zijn en niet voor verrassingen komen te staan. En wat te doen bij schade.

Wil jij met een huurauto tijdelijk naar het buitenland? Of jou auto voor verhuur beschikbaar stellen? Denk dan goed na of je de juiste dekking hebt voor je autoverzekering. Check dat even door hieronder je gegevens in te vullen en je autoverzekering te vergelijken. Via onze vergelijkingsmodule kun je bij de betreffende verzekering <via polisvoorwaarden - product kenmerken> uitgebreide details vinden over de verzekering zoals hulpverlening in het buitenland of een verhaalsrechtsbijstand verzekering.

Static Template

Schade aan huurauto: wanneer zijn de kosten voor de huurder?

Als je schade rijdt met een huurauto ben je niet verzekerd via jouw eigen autoverzekering. In het Nederlands is een WA - verzekering verplicht als je een auto op naam hebt staan. Huur je een auto in Nederland dan heb je minimaal een WA-dekking als je schade rijdt met deze huurauto.

In het buitenland is een WA - dekking niet altijd verplicht. Als je dan schade toebrengt aan de auto van de tegenpartij dan moet je zelf voor de schade opdraaien. Daarom dien je vooraf bij het verhuurbedrijf in het buitenland te checken hoe de auto verzekerd is. Daarnaast ben je via jouw reisverzekering niet verzekerd voor schade aan een huurauto. Daar wordt ten onrechte soms wel vanuit gegaan. Wel is via jouw reisverzekering uit de auto gestolen spullen of in de auto beschadigd geraakte spullen meeverzekerd.

Huur je een auto en wil je niet opdraaien voor schade aan de auto? Dan kun je meestal via het verhuurbedrijf een aanvullende verzekering afsluiten. Voordat je een verzekering afsluit is het noodzaak de voorwaarden goed te bestuderen of ter plekke het hotel vragen over de kwaliteit van het verhuurbedrijf.

Huurauto in het buitenland (of op vakantie)

autoschade huurauto - auto huren buitenlandWil je met een gehuurde auto in het buitenland bij schade niet voor verrassingen komen te staan? Zorg er dan voor dat je VOORAF goed onderzoek doet voordat je een huurcontract ondertekend!

Wij raden aan om vooraf het verhuurbedrijf en het huurcontract te checken zodat je thuis in alle rust een goed besluit kunt nemen. Bijvoorbeeld hoe de huurauto is verzekerd door het verhuurbedrijf als je schade rijdt. Is er een eigen risico van toepassing? Is schade aan de huurauto gedekt door de verzekering of komt dat voor eigen rekening?

Goed om te weten dat je via de reisverzekering geen dekking hebt voor schade aan de huurauto. Wel kun je schade claimen als er spullen uit de auto zijn gestolen of beschadigd zijn geraakt.

Met een huurauto op vakantie

Ga je met de auto op vakantie? Dan wil je misschien een geschikte auto huren in plaats van met de eigen auto op vakantie gaan. Een logisch besluit als jouw auto niet geschikt is voor bijvoorbeeld een bergachtige omgeving of te klein is om voldoende bagage mee te nemen.

Heb je een elektrische auto? Dan is daarvan het nadeel dat je lang moet wachten als de batterij opgeladen moet worden. Ook dat kan een reden zijn om een auto te huren.

Schade aan de huurauto valt niet onder de reisverzekering of onder jouw eigen autoverzekering. Verzeker de auto dus apart voordat je op vakantie gaat. Denk hierbij aan extra aanvullende verzekeringen zoals pechhulp of rechtshulp verkeer voor juridische geschillen bij een ongeval.

Als je ter plekke een auto huurt, check dan ook weer de voorwaarden van het verhuurbedrijf en vraag naar referenties bij het hotel. Zorg ervoor dat je het contract goed doorleest, vraagt naar het eigen risico bij schade, en of pechhulp is inbegrepen. Soms kun je het eigen risico voor een klein bedrag per dag afkopen. Dan kan voordelig zijn omdat bij sommige verhuurbedrijven het eigen risico erg hoog is.

TIP! Zelf met de auto op vakantie? Check je autoverzekering en bezoek onze pagina over de beste autoverzekering!

Eigen auto verhuren

Is de auto verzekerd wanneer je jouw eigen auto verhuurd? Nee, meestal niet. Als je betaalde verhuur niet meldt bij de verzekeraar dan is je auto niet verzekerd. Dit komt doordat jouw auto alleen voor privégebruik is verzekerd. Schade aan de auto kun je niet verhalen op de verzekeraar. Maak dus onderling goede afspraken.

Een auto uitlenen aan een vriend of familielid is meestal geen probleem voor de verzekeraar. Echter moet er sprake zijn van incidenteel uitlenen en niet structureel. Als diegene aan wie jij de auto uitleent vaker in de auto rijdt dan jijzelf, zal de verzekering overgezet moeten worden op zijn/haar naam. Er kan dan een andere premie gelden.

Je kunt je auto op eigen initiatief verhuren of via een bemiddelaar. Het voordeel daarvan is dat huurders gescreend worden en dat vraag en aanbod bij elkaar komen. In Nederland kennen we Snapcar, My Wheels en WeGo als bemiddelaars.

Verzekeringsrisico´s bij verhuur

Als je jouw auto wilt gaan verhuren dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Voldoe je hier niet aan? Dan rijd je onverzekerd rond of loop je het risico dat de verzekering geroyeerd zal worden.

Als eerste is er de meldingsplicht wanneer je jouw auto (via een bemiddelaar) wilt gaan verhuren. De verzekeraar kan dan inschatten welke risicoverzwaringsmaatregelen getroffen moeten worden. Hierbij is het goed te weten dat een verzekeraar het onwenselijk vindt wanneer meerdere (onbekende) bestuurders de auto gaan besturen.

Ten tweede zal je moeten zorgen dat de premie altijd tijdig bij de verzekeraar binnen is. Gebeurt dat niet? Dan rijdt de huurder onverzekerd rond met kans op een staande houding door de politie. Je moet dan gaan bewijzen dat de auto wel verzekerd was. Bijvoorbeeld door een aanvullende verzekering. Uiteindelijk kan dit veel gedoe opleveren bij de aanvraag van een nieuwe autoverzekering.

Ten derde moet je bij aanvraag of overstappen naar een andere verzekeraar alle schades doorgeven. Dit zijn alle schades met die met dit voertuig zijn gereden ongeacht wie de bestuurder was. En huurders springen nu eenmaal minder zuinig om met spullen van een ander. De kans op meer schades is groot en het nadeel is dat dit vertraging oplevert in het aanvraagproces of zelfs een weigering.

Eigen auto uitlenen

Wil jij jouw auto uitlenen aan een vriend(in) of familielid? Dat kan zonder consequenties voor de autoverzekering. Maar er gelden wel een aantal voorwaarden volgens de autoverzekering welke op zichzelf logisch zijn.

Ten eerste moet je zelf toestemming hebben gegeven aan iemand die een geldig rijbewijs heeft. Als je achteraf geen gedoe wilt dan kun je een bruikleenovereenkomst opstellen. Anders zijn de kosten voor diegene die op dat moment de auto zonder toestemming bestuurde.

Ten tweede mag je de auto maar incidenteel uitlenen. Anders kan diegene aan wie je de auto uitleent als regelmatige bestuurder worden gezien en juridisch gezien de auto op zijn/haar naam moeten staan. Is dat niet zo dan kan je om deze reden onverzekerd rond rijden. Daarnaast ben je niet voor schade verzekerd waardoor je bij schade terugvalt in opgebouwde schadevrije jaren.

Zolang de auto op jouw naam staat ben jij verantwoordelijk als iemand anders of jijzelf schade rijdt. Ook wanneer de bestuurder die schade rijdt een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Daarom zal je duidelijke afspraken moeten maken welke kosten voor rekening komen van diegene die de auto van jou leent. Spreek bijvoorbeeld af wie opdraait voor het eigen risico bij schade en een verkeersboete.

Tot slot is het goed foto´s te maken voordat je de auto uitleent. Dan kan er later geen discussie meer bestaan over of schade aan de auto al aanwezig was of niet.

Schade met een deelauto

Naast de verplichte verzekering is een aanvullende verzekering nodig om schade aan de eigen auto en aan dat van anderen vergoed te krijgen.

Verder moet je er rekening mee houden dat alle schades worden geregistreerd op naam van kentekenhouder. Daardoor kan het zomaar zijn dat je een aantal schades op je naam krijgt terwijl niet jij maar de huurder daarvoor verantwoordelijk was. Daardoor is het in de toekomst zeer moeilijk een willekeurige verzekering af te sluiten. Elke schade is vastgelegd in het FISH database en dus ook te raadplegen wanneer je een nieuwe verzekering wilt afsluiten.

Bedenk verder dat bij schade de aanvullende verzekeraar de vergoeding minus het eigen risico aan jouw uitkeert bij schade. Het eigen risico schiet je daardoor voor en moet je later terugvorderen bij de huurder of een verhuurplatform zoals Snappcar en MyWheels. Men geeft aan dat het eigen risico voor rekening van de huurder komt maar wij betwijfelen dit. Je moet nog maar afwachten of snel door hen wordt uitbetaald en of er dan ook kosten in mindering gebracht worden.

Als de huurder het eigen risico niet wil voldoen dan is de vraag wie dit bedrag gaat verhalen op de huurder. Gaat de bemiddelaar dat doen of moet de verhuurder dat zelf doen? Zonder rechtsbijstand-dekking geven wij de zaak weinig kans. Als laatste poging kun je dan nog via 112schade.nl het bedrag proberen te verhalen.

Tot Slot: is auto huur of verhuur de moeite waard?

Aan het verhuren van de eigen auto zitten veel risico´s voor de verhuurder. Wij betwijfelen of verhuren de moeite en het risico waard is. Omdat de auto op jouw naam staat draai je vaak eerst zelf voor schade, boetes en verzekeringskwesties op. Achteraf moet je nog maar zien of je het voorgeschoten bedrag terug krijgt en of je uiteindelijk wat kunt verdienen met de verhuur.

Een auto huren in het buitenland kan zeker de moeite waard zijn in plaats van zelf een auto te huren of zelf naar het buitenland te rijden. Vaak is de auto te klein of niet geschikt in bijvoorbeeld een bergachtig gebied. Echter zal je bij de huur van een auto (in het buitenland) goed op de kleine letters moeten letten. Een aanvullende verzekering en rechtsbijstandverzekering is zeker geen overbodige luxe. Het beste kun je thuis in alle rust het verhuurcontract doorlezen en het verhuurbedrijf te screenen.

Veelgestelde vragen

Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé