Wanneer is lakschade aan de auto verzekerd?
Lakschade aan de auto is vervelend. Dit kan door een kras in de lak, door bijvoorbeeld vandalisme of een beschadiging door noodweer, zoals extreme hagel. Meestal ontstaat lakschade als gevolg van parkeerschade. Een kras op de zijkant van een openslaande deur, of het er langslopen door eigenaar van de ernaast geparkeerde auto. In welke situatie vergoedt de verzekeraar en wat zijn de voorwaarden?
Dus is lakschade verzekerd en wat vergoed de verzekering? Of lakschade vergoedt wordt is afhankelijk van de situatie. Als de dader bekend is dan kan de schade op de verzekering van de tegenpartij verhaald worden. Is de dader onbekend? Dan bepaalt de dekking van de verzekering of u al dan niet recht heeft op vergoeding vanuit de autoverzekering. Een rechtsbijstandsverzekering kan helpen met aansprakelijk stellen wanneer de dader bekend is. Claimen van schade gaat ten koste van opgebouwde schadevrije jaren.
Denk goede over de situatie en hoe de lakschade is ontstaan. Bepaal vervolgens of u de schade gaat claimen op de autoverzekering of dat u de lakschade zelf gaat betalen.
Lakschade auto: dader bekend of onbekend?
Is de veroorzaker van de lakschade aan uw auto niet bekend? Dan bepaalt de dekking van uw verzekering of u de schade door een onbekende vergoed krijgt. Een WA of Beperkt Casco biedt geen vergoeding voor lakschade. Alleen met een allrisk autoverzekering is lakschade gedekt bij uw verzekeraar. Vraag na of u de krassen op uw auto zelf kunt repareren. Dat bespaart veel kosten.
Soms kunt u aanspraak maken op het Waarborgfonds. Iedereen met een autoverzekering betaalt elk jaar via haar verzekering een deel ter financiering van het Waarborgfonds. Om een schade vergoedt te krijgen is veel bewijs nodig, waaronder twee getuigenverklaringen.
Wanneer de dader bekend is dan kan de lakschade verhaald worden op de tegenpartij. Met een WA of Beperkt Casco moet u de schade dan zelf verhalen op de tegenpartij. Verzamel daarvoor zoveel mogelijk bewijslast en vul een schadeformulier in. Dien het schadeformulier met de bewijslast gezamenlijk in bij de verzekeraar. Aan de hand hiervan kan de verzekeraar de situatie goed beoordelen en bepalen of u in het gelijk gesteld kan worden.
Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft dan schakelt u deze verzekering in om de schade bij de tegenpartij te verhalen.
Lakschade auto claimen of zelf betalen?
Lakschade aan de auto kunt u bij uw verzekeraar claimen als de dader onbekend is. Daartoe vult u het schadeformulier eenzijdig in. De verzekeraar heeft een ingevuld formulier nodig om de lakschade te vergoeden. Met een allrisk autoverzekering kunt een (een deel van) de schade vergoed krijgen.
Het claimen van een schade is niet altijd gunstig voor uw opgebouwde schadevrije jaren. Na een claim valt u terug in het aantal schadevrije jaren. Als gevolg daarvan zal de autopremie stijgen. Een deel van de korting op de autopremie door opgebouwde schadevrije jaren zal dus vervallen.
Verschillende vormen van lakschade
Autolak is gevoelig voor scherp. Een kras of put is snel een feit. Maar wat doet u bij lakschade en hoe gaat u dit oplossen?
Daarvoor is het belangrijk verschillende lakschades te onderkennen en de bijbehorende mogelijkheden tot reparatie. We noemen krassen, zand en erosie.
Schade door krassen
Ten eerste noemen we de schade door krassen. De kosten voor reparatie van een kras is afhankelijk van de diepte van de kras. De verflaag van de auto bestaat namelijk uit meerdere lagen. Als alleen de toplaag is beschadigd kunt u de auto ook zelf polijsten en de kras bijwerken.
Of de kras door meerdere verlagen is gegaan kunt u eenvoudig checken. Maak de beschadiging nat en zie of de kras zichtbaar blijft. Als dit het geval is dan is er een diepe kras. Alleen een schadehersteller zal dit goed kunnen repareren. Er moet namelijk geschuurd en opnieuw gespoten worden.
Schade door zandkorrels
Ten tweede kan schade door zand ontstaan. Krassen kunnen ontstaan door rijwind en snelheid van de auto. Ook tijdens het wassen kunnen zandkorrels de lak beschadigen. Deze schade is meestal te herstellen met polijsten.
Schade door erosie
Ten derde is er lakschade als gevolg van erosie; door gebruik en verweren. Vogelpoep en strooizout zijn hardnekkig voor de lak. De oplossing is om de auto goed schoon te houden. Gebruik daarbij liever een microvezeldoek want in een spons blijven vuilresten gemakkelijk achter waardoor krassen ontstaan.
Wat te doen bij lakschade aan de auto?
Een ondiepe kras is gemakkelijk te repareren. Daarvoor is een schadehersteller niet nodig. Doe daarvoor eerst de "natmaak check" om te zien of het om een diepe kras gaat. Dit doet u door de plek nat te maken met een beetje sop. Als de kras zichtbaar blijft (wittige kleur) dan gaat het om een diepe kras. In dat geval is kleurlak nodig en is polijsten alleen niet genoeg.
Voor een echte diepe kras is een complete spotrepair reparatieset nodig.
Bij een diepe kras moet kleurlak besteld worden. Daarvoor moet de juiste kleurcode van de auto gevonden worden. Gebruik bijvoorbeeld deze kleurentool om de kleurcode van uw auto te vinden.
Hoe blanke lakstift gebruiken?
Bij lichte schade is een blanke lakstift ter reparatie al voldoende. Het aanbrengen hiervan is vrij eenvoudig. Stip de beschadiging licht totdat de kras bedekt is. Dat is alles. Maak de kras wel eerst vetvrij.
Hoe gebruik ik een blanke lakstift?
Gebruik van een lakstift met blanke lak vergt meer uitleg. Er zijn meer handelingen nodig om de kras goed te repareren.
Stappenplan voor reparatie lakschade met blanke lakstift:
- Maak de plek schoon met een ontvetter
- Bij een diepe kras deze daarna even opschuren
- Ontvet daarna nog een keer de schade met bijvoorbeeld een ontvetter, primer of filler
- Gebruik een scratch remover of lakstift blanke lak om lichte beschadigingen te repareren
- Bij grotere schades is het beter een spuitbus met autolak te gebruiken
Bij een lichte beschadiging is een scratch remover of lakstift meestal voldoende om de lakschade bij te werken.
Om verder roesten te voorkomen kunt u ook de diepe krassen behandelen en later alsnog naar een schadehersteller gaan. Dat voorkomt verder roesten.
Gebruik van lakspuitbus op kleur (diepe lakschade)
Bij diepe krassen moet het oppervlak eerst goed voorbereid worden. Doe dit door het oppervlak eerst te schuren daarna te ontvetten en tot slot de schade met een primer te behandelen. Een primer zorgt ervoor dat de nieuwe lak beter hecht.
Vervolgen behandelt u de schade met een spuitbus waarbij het gebruik van metallic lak meerdere lagen aangebracht moeten worden met tussenpozen van 5 minuten.
Tot slot brengt u blanke lak aan om de nieuwe verflaag te beschermen.
Zie voor een uitgebreid stappenplan deze website
Autoverzekering vergelijken
Vergelijk regelmatig uw premie autoverzekering. De premies en voorwaarden tussen verzekeraars kunnen sterk verschillen. Als u een betere autoverzekering kunt vinden sluit deze dan direct af door naar de betreffende verzekeraar te gaan.
Op zoek naar de beste autoverzekering? Bekijk direct de beste en goedkoopste autoverzekering >>
Auto direct verzekeren? Bekijk hier direct de beste prijs/kwaliteit verzekeringen met goede beoordeling >>