Sterretje Voorruit? Dit Is Wat De Verzekering (niet) Vergoed

Een klein sterretje in uw voorruit kan slecht aflopen doordat het een grote barst of scheur wordt. Op tijd laten repareren voorkomt dit. De reparatiekosten wilt u natuurlijk kunnen claimen op de autoverzekering of diegene die verantwoordelijk is voor de schade. Wat dekt de autoverzekering? En wie is eventueel aansprakelijk te stellen voor ruitschade?

Vergoedt de autoverzekering de kosten voor het repareren van een sterretje in uw voorruit? Zo niet, kunt u de schade dan ook bij de wegbeheerder verhalen? Alleen met een WA + Beperkt Casco of een WA + Volledig Casco heeft u dekking voor ruitschade. Er geldt wel een eigen risico van 150 euro. Heeft u geen extra dekking naast de verplichte WA-verzekering? Dan is het onwaarschijnlijk dat u de kosten kunt verhalen op de wegbeheerder. De wegbeheerder zal zich beroepen op overmacht. 

Wat moet u doen bij ruitschade door steenslag? En onder welke voorwaarden vergoedt de verzekering ruitschade? Lees tevens even onze blog over wat te doen bij een slecht wegdek wanneer u de schade wilt claimen bij de wegbeheerder. < Naar onze blog over slecht wegdek >

Een autoverzekering die ruitschade verzekerd? Klik hieronder op de blauwe button

Sterretje in uw vooruit: wanneer vergoedt de autoverzekering?

Allereerst goed om na de te gaan bij u uw verzekeraar of ruitschade vergoed wordt en onder welke voorwaarden. Want sommige verzekeraars vergoeden alleen schade aan ruiten terwijl andere verzekeraars ook uitkeren bij schade aan een zonnedak of het glas van de koplampen. De ene verzekeraar is de andere dus niet...!

Heeft u een WA + Beperkt Casco of een All Risk autoverzekering? Dan zullen de meeste verzekeraars de reparatie van een sterretje in uw ruit – als het gaat om een harsinjectie -  wel vergoeden. Dit kan echter alleen bij sterretjes kleiner dan een 2 euro muntstuk. Reken dan wel op een eigen risico tussen de 135 euro en 150 euro. Dit eigen risico kan lager uitvallen indien u naar een bij uw verzekeraar aangesloten herstelbedrijf gaat.

Is het nodig de gehele ruit te vervangen omdat het zicht ontnomen wordt? Dan zullen de meeste verzekeraars de kosten hiervoor niet vergoeden. Hiervoor betaalt u ook een eigen risico. Het maakt daarbij niet uit welke dekking u heeft.

Let op dat sommige verzekeraars alleen uitkeren bij ruitschade, terwijl andere verzekeraars ook uitkeren bij schade aan een zonnedak of het glas van de koplampen.

Misschien vraagt u zich nu af of het de moeite loont om een WA + Beperkt Casco verzekering af te sluiten zodat u ruitschade vergoed krijgt. Houdt er rekening mee dat u zo’n 8 euro meer aan premie per maand gaat betalen. De vraag is of u dat moet doen. In de praktijk blijkt extra dekking meestal duurder te zijn. Want gemiddeld heeft een automobilist 1 keer per 10 jaar ruitschade.

Ruitschade claimen: gevolgen schadevrije jaren

Ruitschade kunt u meestal zonder gevolgen claimen op de WA + Beperkt Casco autoverzekering. Bij een All Risk autoverzekering gaat een schadeclaim wel ten koste van uw opgebouwde schadevrije jaren.

Heeft u ruitschade als gevolg van brandschade, diefstal of rellen in de buurt? Dan kunt u die schade ook claimen op de WA + Beperkt Casco autoverzekering zonder gevolgen voor uw opgebouwde schadevrije jaren.

Een uitzondering hierop is ruitschade als gevolg van een ongeval. Met een WA-verzekering of een WA + Beperkt Casco verzekering krijgt u niets vergoed. Alleen met een All Risk autoverzekering krijgt u deze schade aan uw auto vergoed.

Kosten reparatie ruitschade zelf betalen

Als schade claimen uiteindelijk duurder blijkt in uw situatie dan is het beter de schade zelf te betalen. De kosten hiervoor lopen uiteen.

Een sterretje laten repareren kost zo'n 75 euro. Maar de gehele vooruit vervangen kost veel meer, namelijk zo'n 200 tot 500 euro! De prijzen lopen zo uiteen doordat deze afhangt van het type auto en de ingebouwde extra's in de ruit. U moet dan denken aan voorruitverwarming, regensensor, lichtsensor of afstandsregeling.

Tot slot hangt de prijs af van het bedrijf waar u de schade laat herstellen. De bedrijven Carglass, Autotaalglas en GlasGarage vallen onder het concern Belron en daar kunt u ongeveer dezelfde prijzen verwachten. Ga dus ook eens bij andere bedrijven een offerte opvragen zoals een Kwikfit, Correct Autoglas, Autoglaz of Autoruit Express. U kunt gewoon onderhandelen voor korting op de prijs! Doe dat dan dus ook!

Autoverzekering ruitschade en eigen risico

Uw auto heeft ruitschade en u wilt dit laten repareren. Dit kan bij een aangesloten herstelbedrijf of u kunt zelf een schade-herstelbedrijf opzoeken.

Het een of het ander heeft consequenties voor de hoogte van de uiteindelijke kosten voor herstel van uw autoruit.

De reparatie van uw autoruit door een aangesloten herstelbedrijf heeft voordelen. Zo betaal je de helft of helemaal geen eigen risico. Dit komt omdat aangesloten herstelbedrijven afspraken hebben gemaakt met de verzekeraar waar u dan weer voordeel uit haalt.

Bij vervanging van de autoruit betaalt u meestal wel een eigen risico dat uiteenloopt van 45 euro tot 250 euro.

Een autoruit laten vervangen of repareren bij een NIET aangesloten herstelbedrijf is meestal nadelig in termen van eigen risico. U betaalt dan tot soms wel 500 euro eigen risico.

Sterretje voorruit: reparatie direct nodig?

Autoruit beschadigd en gebarstenEr is veel om te doen; moet een sterretje in uw voorruit direct gerepareerd worden? En kan dit zomaar uitmonden in een grote barst? Door de bekende schadeherstelbedrijven worden we via de reclames aangespoord om een sterretje direct te laten repareren. En dat dit in veel gevallen nog gratis is ook... Wat is waar?

Vooropgesteld is het zo dat een sterretje niet zomaar een barst kan worden. De kans dat een sterretje in uw voorruit een barst wordt is klein. Uw voorruit bestaat namelijk uit gelaagd glas. Dat wil zeggen dat uw voorruit uit meerdere lagen geplakt glas bestaat, met daartussen folie. Dit heeft als (veiligheid) voordeel dat het glas niet splintert bij een zwaar ongeval.

Nu moet u weten dat een sterretje vrijwel altijd in de buitenste laag zit. De kans op doorscheuren van uw voorruit is daardoor klein.

Kunt u dan gewoon doorrijden met een sterretje? Om verdere problemen te voorkomen is toch het advies om dat sterretje in uw  voorruit eerdaags te laten repareren. Mede omdat een recent ontstane sterretje in uw voorruit nog schoon is en er geen vuil in ophoopt. Maar... zolang dat sterretje niet vertakt is, en niet door het raamfolie (dat de lagen glas scheid) dringt, mag u er volgens de APK regels gewoon mee doorrijden.

Waar zit dan het risico van doorscheuren zodat een ster een barst wordt? Wel, dat gebeurt voornamelijk bij temperatuurverschillen. Dus op een koude dag waarbij u de auto (te snel) verwarmt of op hete dagen in de zomer.

Hoe voorkomt u ruitschade (sterretje)?

Voorruitschade is vervelend en kan het zicht belemmeren. Hoe kunt u het risico op een sterretje in uw ruit minimaliseren?

Oorzaak nummer 1 van voorruit schade (sterretje) is opspattende steentjes. Dit is bijna inherent aan het weggebruik waardoor de wegbeheerder daarom ook niet aansprakelijk gesteld kan worden en zich zal beroepen op overmacht. Wat u kunt doen is voldoende afstand houden. Vooral als er kort geleden geasfalteerd is en er steentjes zijn gebruikt als deklaag!

Als er al een sterretje in uw voorruit zit dan zal deze in de meeste gevallen door temperatuurverschillen barsten of verder scheuren. Beperk dus grote temperatuurverschillen! Zet dus niet in één keer de verwarming heel hoog en gebruik warm water om je ruiten te ontdooien! Dit geldt ook in de zomer bij het gebruik van de airco!!

Tot slot wordt veel ruitschade gemeld door inbraak. Voorkom dit door geen waardevolle spullen achter te laten in uw auto.

Wilt u een nieuwe autoverzekering waar ruitschade verzekerd is? Klik hieronder op de blauwe knop om de beste verzekering te kiezen en er één direct af te sluiten.

Bronnen

Consumentenbond.nl
Autoverzekering.nl