Autoschade Door Slecht Wegdek: Wie Vergoedt De Schade?

Slecht wegdek kan ervoor zorgen dat u met autoschade te maken krijgt. Meestal is dit ruitschade. Bij gaten in het wegdek door bijvoorbeeld vorst kunnen de velgen en banden schade oplopen of zelfs de onderkant van de auto. Had u dan beter moeten uitkijken of is de wegbeheerder verantwoordelijk voor de schade?

Dus wie is aansprakelijk voor autoschade bij slecht wegdek en wie vergoedt de schade? Dat hangt af van de omstandigheden en de mate waarop weggebruikers zijn geïnformeerd. Voor opspattende steentjes heeft het geen zin om de veroorzaker aansprakelijk te stellen. Het is overmacht en daardoor niet verwijtbaar. Maar bij gebreken of onveilige toestanden kunt u de wegbeheerder wel degelijk aansprakelijk stellen voor de schade. De schade moet dan wel verwijtbaar zijn…

Nu is natuurlijk de vraag wanneer autoschade door slecht wegdek verwijtbaar is, en wie u daarvoor kunt aanschrijven. Maar ook welke dekking u nodig heeft indien u de schade niet kunt verhalen op de wegbeheerder of een tegenpartij.

Laten we eerst bekijken of u met de autoverzekering recht hebt op een schadevergoeding.

TIP! Wil je ook schade aan de eigen auto vergoed krijgen? Gebruik dan onze vergelijkingsmodule om te ontdekken welke dekking het beste bij jou past.

Wat Dekt De Autoverzekering Bij Schade Door Slecht Wegdek?

De gekozen dekking bepaalt of u de schade aan uw auto kunt verhalen op de verzekering. We bekijken de mogelijkheden met een WA-verzekering, WA + Beperkt Casco en de WA + Volledig Casco autoverzekering.

WA Autoverzekering

Met een WA Autoverzekering bent u alleen verzekerd voor schade die u (aan) anderen toebrengt. Heeft u schade aan uw auto door een slecht wegdek? Dan kunt u die schade niet verhalen op uw WA Autoverzekering.

Brengt u anderen schade toe? Dan kunt u dit wel verhalen op deze autoverzekering. Maar zoals eerder aangegeven kunt u zich dan beroepen op overmacht.

WA + Beperkt Casco

Met de WA + Beperkt Casco autoverzekering bent u verzekerd voor schade die u anderen toebrengt. Maar daarnaast bent u beperkt verzekerd voor schade aan de eigen auto; brand, diefstal, ruitschade, botsing met loslopend wild en stormschade.

Heeft u dus te maken gehad met een opspattend steentje dat een uw voorruit beschadigde? Dan kunt u de kosten voor het laten repareren van een sterretje verhalen op de WA + Beperkt Casco autoverzekering.

WA + Volledig Casco

Met deze autoverzekering heeft u volledige dekking voor schade aan uw auto. Naast de dekkingen van de Beperkt Casco autoverzekering heeft u ook dekking voor overige schades.

Wanneer u bijvoorbeeld schade rijdt als gevolg van een slecht wegdek (kuil of hobbel) dan kunt u de schade aan uw auto verhalen op de autoverzekering. Als u schade claimt dan gaat dat wel ten koste van uw opgebouwde schadevrije jaren. Daarom kunt u beter – indien mogelijk – de webbeheerder aansprakelijk stellen.

De meeste automobilisten hebben echter alleen een WA verzekering. Daarom is schade aan de eigen auto meestal niet gedekt door de autoverzekering. Wat doet u dan?

Wie Is Aansprakelijk Bij Een Slecht Wegdek?

rommel op de weg

U heeft schade aan uw auto en bent van mening dat dit is veroorzaakt door een slecht wegdek. Uw auto is beschadigd en kunt dit niet verhalen op uw autoverzekering.

Om de schade te verhalen moet u zich wenden tot de wegbeheerder. Wie de wegbeheerder is kunt u opzoeken op de website van de rijksoverheid.

Over het algemeen kunt u er vanuit gaan dat de wegen binnen de bebouwde kom beheerd worden door de gemeente.

Provinciale wegen beheerd de provincie en Rijkswaterstaat beheerd auto- en snelwegen.

Wilt u een schade claimen? En weet u welke partij de wegbeheerder is? Wendt u zich dan tot de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat.

Als de wegbeheerder Rijkswaterstaat is dan kunt u het schadeformulier downloaden en invullen.

U moet wel goed kunnen aantonen dat de wegbeheerder aansprakelijk is voor de schade. Alleen als u kunt aantonen dat de wegbeheerder nalatig is geweest, en te lang heeft gewacht met reparaties aan het wegdek, dan maakt u kans op een vergoeding van de schade.

De wegbeheerder zal schade zo snel mogelijk repareren. Bij vorstschade worden spoedreparaties uitgevoerd.

Schade verhalen op de wegbeheerder

U heeft schade aan uw auto door slecht wegdek? Dan wilt u de schade verhalen op de wegbeheerder. Maar hoe kunt u dat het beste doen?

Er moet sprake zijn van nalatigheid; het wegdek is niet goed onderhouden of er is te lang gewacht met reparaties. En er mag geen sprake zijn van overmacht.

Verzamel daarvoor voldoende bewijzen door foto’s te maken en datum en tijdstip te noteren. Voeg een politierapport bij als dat er is. Zorg verder voor getuigenverklaringen als dat kan.

Een getuigenverklaring bevat gegevens van getuige en waar hij/zij zich op dat moment bevond. Verder beschrijft de getuige het ongeval in detail zoals waar u reed, hoe hard, de positie van het voertuig op de weg en de weersomstandigheden. Een tekening van de situatie kan verhelderend zijn.

Let op dat het een aantal weken kan duren voordat u reactie krijgt van de wegbeheerder.

Wegbeheerder beroept zich op overmacht?

De wegbeheerder aansprakelijk stellen is een moeilijk verhaal. Daarvoor moet de wegbeheerder verwijtbaar nalatig zijn geweest. Ook moet er reparatie mogelijk zijn geweest zonder het overige verkeer in gevaar te brengen of de doorstroming te belemmeren. Ook dient u zelf verantwoordelijk en veilig te hebben gereden en dus naar omstandigheden gehandeld te hebben.

De wegbeheerder zal zich beroepen op overmacht indien zij onvoldoende de tijd heeft gehad om de schade te repareren, niet op de hoogte was van de slechte conditie of geen budget had voor reparatie…

Overigens vinden wij alleen de eerste reden een valide en goede reden. Maar goed, blijkbaar denkt de gemeente/overheid daar anders over…

Bent u toch van mening dat de wegbeheerder steken heeft laten vallen? Dien dan een schadeclaim in bij de wegbeheerder. Onderbouw uw verhaal goed!

Met een rechtsbijstandsverzekering staat u sterker

Uit bovenstaande blijkt dat u een goed verhaal moet hebben om de schade bij de wegbeheerder te claimen en een vergoeding voor de autoschade te krijgen. Juristen kunnen via een rechtsbijstandsverzekering verhaalsbijstand bieden. Men zal u dan bijstaan in het verhalen van de schade bij de gemeente, provincie of Rijkswaterstaat.

Dus als u een rechtsbijstandsverzekering heeft maak daar dan zeker gebruik van. Want het verhalen van schade op de gemeente is geen gemakkelijke klus. Ga er maar vanuit dat de tegenpartij goed weet welke rechten en plichten zij hebben. Daar is zij immers de overheid voor...

TIP! Rechtsbijstandsverzekering nodig? Bij Centraal Beheer sluit u een degelijke rechtsbijstandverzekering af en ontvangt u verhaalsbijstand als dat nodig is! Check de rechtsbijstandsverzekering van Centraal Beheer >>

Veel gestelde vragen

Wie is aansprakelijk bij schade door rommel op de weg? De autoschade kunt u op de All Risk autoverzekering claimen maar wie is verantwoordelijk? Stel dat een vrachtwagen een viaduct heeft geraakt en er ligt beton op de weg. U rijdt daardoor schade. Dan is de wegbeheerder aansprakelijk echter, moet zij wel de tijd gehad hebben om de schade op te merken en te herstellen.
Bij een afgevallen lading moet u kunnen vaststellen wie de eigenaar is van de afgevallen lading. Dat is meestal niet te bewijzen. Als u kunt vaststellen dat door afgevallen lading schade is ontstaat, dan kunt u terecht bij het Waarborgfonds Motorverkeer. U moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Tevens geldt een wettelijk eigen risico van 250 euro.

Autoverzekering vergelijken?

Heb je een jong gebruikte auto? Dan is steenslag of andere schade aan de eigen auto niet gedekt. Overweeg je type polis nog eens als je een jong gebruikt of nieuwe auto rijd. Je autoverzekering afsluiten doe je gemakkelijk via deze website.

Bronnen

www.rijksoverheid.nl
www.112schade.nl

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina