Stormschade Auto: Wie Betaalt De Rekening?

Het klimaat verandert, en daarmee ook het risico op extreem weer. Stormschade komt niet veel voor maar het risico neemt toe. Als u het nog niet meegemaakt heeft dan gaat dat zeker een keer komen. Bent u dan goed verzekerd tegen stormschade? En wat doet u als dit u treft?

Wat valt onder stormschade en wanneer kunt u rekenen op een vergoeding? Stormschade is een breed begrip en kan ontstaan door afbrekende tak, omvallende fiets tot aan een sterretje in de ruit als gevolg van een rukwind. Of de verzekeraar de schade gaat vergoeden hangt af van het type autoverzekering en of er volgens de autoverzekeraar daadwerkelijk sprake was van “weer dat sterk afwijkt van de normale situatie”.

Heeft u  te maken (gehad) met stormschade aan uw auto? Dan is het belangrijk dat u weet wat u moet doen en of u de schade kunt verhalen. Wij gaan daar in deze blog uitgebreid op in!

Wanneer is uw auto verzekerd bij stormschade?

Er zijn drie type polissen  en bij twee polissen heeft u recht op een vergoeding van stormschade; de WA Beperkt Casco en de WA Casco (All Risk).

Met alleen de verplichte WA verzekering bent u niet verzekerd voor stormschade aan uw auto. Overigens ook niet voor hagelschade of waterschade. U bent daarmee alleen verzekerd voor schade die u met uw auto heeft veroorzaakt aan andere personen of spullen.

Met zowel de WA Beperkt Casco als de WA Casco is de auto verzekerd tegen stormschade. Denk hierbij aan blik- en lakschade alsmede ruitschade.

Gaat u de schade claimen op uw autoverzekering? Houdt er dan rekening mee dat de meeste autoverzekeraars een eigen risico in rekening brengen. Dit eigen risico wordt met de te vergoeden schade verrekend.

Stormschade claimen? Gevolgen voor uw schadevrije jaren

Als u met stormschade te maken hebt en u bent goed verzekerd, dan wilt u graag de schade claimen bij uw verzekeraar. Logisch, want autoschade door storm kan behoorlijk in de kosten lopen.

Daarom moet u weten dat natuurschades in de vorm van storm, hagel en waterschade, doorgaans niet ten koste gaan van uw opgebouwde schadevrije jaren. Dit voorkomt dat u daalt op de bonus-malusladder en een hogere premie gaat betalen. Een schade claimen op uw WA + Casco verzekering heeft vrijwel altijd een terugval in schadevrije jaren tot gevolg [bron:united consumers]

Ruitschade is overigens wel zonder gevolgen te claimen op de WA + Beperkt Casco verzekering.

Betaalt u een eigen risico wanneer u stormschade claimt?

Indien u een WA + Beperkt Casco of een WA Casco autoverzekering heeft, dan kunt u de auto laten repareren bij een (aangesloten) schadeherstel bedrijf.

Als u kiest voor een aangesloten schadeherstel bedrijf dan is de dekking meestal hoger en betaalt u minder eigen risico. Tevens kunt u rekenen op vervangend vervoer.

Wanneer u kiest voor een niet aangesloten schadeherstel bedrijf dan is het eigen risico meestal 250 euro en hoeft u niet te rekenen op vervangend vervoer.

Het eigen risico voor het repareren van uw auto na stormschade is meestal niet hoger van 250 euro maar ga wel uit van minimaal zo’n 150 euro.

Stormschade verhalen op... Ja op wie eigenlijk?

Wanneer uw auto stormschade heeft door bijvoorbeeld rondslingerende dakpannen of een weggewaaide schutting van een nabijgelegen huis kunt u proberen de schade op de bewoners te verhalen.

Dit kunt u doen door hen aansprakelijk te stellen middels een eenzijdig ingevulde  autoschadeformulier. U heeft hier alleen wat aan in de situatie dat men nalatig is geweest (met onderhoud bijvoorbeeld) en of de schade op de aansprakelijkheidsverzekering van de bewoner.

Ga er dan nog steeds niet vanuit dat u de schade vergoed krijgt; men zal zich beroepen op overmacht waardoor geen schade uitkering aan u wordt gedaan…

Wat doet u bij stormschade aan de auto?

U weet of u gedekt bent voor stormschade met uw autoverzekering. Maar wat doet u precies als dit u overkomt? Welke stappen dient u te ondernemen om de schade zo snel mogelijk vergoed te krijgen?

Kort samengevat onderneemt u het volgende bij stormschade aan uw auto:

  1. Zodra u de schade opmerkt maakt u foto’s en noteert u datum en tijdstip. Voor de verzekeraar belangrijk om na te gaan of er daadwerkelijk sprake was van storm.
  2. Bij stormschade is er meestal geen tegenpartij; toch vult u het schadeformulier eenzijdig in, en stuurt u deze op naar uw autoverzekeraar. Dit is de officiële weg om een schade te melden.
  3. Als de oorzaak op een bewoner verhaald kan worden (rondslingerende dakpannen of omgewaaide schutting bijvoorbeeld) dan meldt u dit ook bij uw verzekeraar. Meestal is sprake van overmacht waardoor uzelf en de buren niet aansprakelijk kunnen worden gesteld. Als er sprake is van nalatig onderhoud is het misschien mogelijk om de schade te verhalen via de aansprakelijkheidsverzekering van de buren…
  4. Stormschade in het buitenland? Dan geldt dezelfde dekking. In welke landen dezelfde dekking geldt leest u op de groene kaart. Meestal in alle Europese landen. Ook nu verzamelt u zoveel mogelijk gegevens en neemt u direct contact op met de verzekeraar. Indien mogelijk mag u de auto in Nederland laten restaureren. Als dat niet kan moet u eerst zelf voor de kosten opdraaien bij een reparatie in het buitenland. Vervolgens kunt u de kosten declareren bij uw verzekeraar.

U weet nu bijna alles over stormschade aan uw auto. Maar wat valt er eigenlijk allemaal onder stormschade? Wanneer is er sprake van storm volgens de autoverzekeraar?

Stormschade in het buitenland. Wat nu?

Voor stormschade in het buitenland gelden niet perse andere regels dan in Nederland.

Wanneer u stormschade oploopt in het buitenland, dan ziet u op de groene kaart of u in dat betreffende land ook verzekerd bent.

Nadat de schade is opgemerkt maakt u direct foto's en noteert u datum en tijdstip van ontstaan van de schade. Belangrijk voor de verzekeraar om te kunnen achterhalen of er daadwerkelijk sprake was van storm.

Is de auto zodanig beschadigd dat u niet meer kunt rijden? Dan zal u zelf eerst voor de kosten moeten opdraaien. Vervolgens kunt u die kosten declareren bij uw verzekeraar.  Als het gaat om blik- en lakschade dan laat u de auto in Nederland repareren.

U vult ook nu te allen tijde een schadeformulier in. Op die manier kunt u de schade declareren bij uw verzekeraar. Met een verplichte WA autoverzekering zult u niets vergoed krijgen. Met een WA + Beperkt Casco of een WA + Casco krijgt u de kosten in de meeste gevallen wel vergoed.

Het claimen van schade gaat gaat bij een WA + Casco ten koste van uw schadevrije jaren in tegenstelling tot de WA + Beperkt Casco.

Wat valt onder stormschade?

Schade door storm kan vele oorzaken hebben en vertaalt zich vaak in blik- en lakschade. We noemen een aantal oorzaken:

  • Afgewaaide tak
  • Rondvliegende dakpan
  • Deel van het dak komt naar beneden
  • Geparkeerde fiets waait tegen uw auto
  • Hagelschade
  • Sterretje in autoruit wordt een scheur
  • Omwaaien van een lantaarnpaal of verkeersbord
  • Openslaande portier door rukwind

Als er sprake is van storm gebeurt er altijd wel iets onverwachts. Zware windstoten kunnen veel schade aanrichten en zelfs zware objecten doen verplaatsen…

stormschade:boom valt op autoMaar wanneer is volgens de verzekeraar sprake van storm? Daarvoor moet u echt even de polis checken want tussen verzekeraars zitten verschillen in hun definitie van storm. En daardoor ook de dekking van uw schade.

De meeste autoverzekeraars stellen als voorwaarde voor storm een windracht van 14m/s ofwel windkracht 7. Dan is overigens nog coulant want volgens het KNMI is er sprake van storm bij windkracht 9. Dan hebben we het over snelheden van 20,8 – 24,4 m/s.

Ontstaat er schade aan uw auto door hevige regen in combinatie met harde wind? Meestal is er dan sprake van waterschade.

Of er nu sprake is van waterschade of stormschade, noteer altijd datum en tijdstip en maak vervolgens foto’s! Vooral het tijdstip is belangrijk daar verzekeraars dit kunnen relateren aan de windkracht op dat moment.

Stormschade aan de auto voorkomen

Heeft u stormschade aan uw auto? Dat is vervelend, zeker wanneer u dit misschien zelf had kunnen voorkomen. Meestal krijgen we vooraf een waarschuwing van het KNMI bij zware windstoten. Er wordt dan code geel of oranje gegeven. Bij verwachte rukwinden wordt geadviseerd niet de weg op te gaan.

Maar wat kunt u eigenlijk zelf doen om stormschade aan uw auto te voorkomen?

De manier om uw auto te beschermen is om deze binnen te zetten. In een parkeergarage of carport bijvoorbeeld. Op die manier is uw auto beschermt tegen rondvliegend materiaal of om vallende voorwerpen.

Moet u de weg op bij extreem weer? Denk dan goed na over de risico's. Misschien toch beter als u die afspraak even verzet en niet de weg op gaat.

Maar wat nu als het onderweg gaat stormen? Dan kunt u bij flinke rukwinden maar beter even van de weg af gaan en wachten tot het minder hard waait. Vooral met het rijden met een aanhangwagen loopt u meer risico. Zorg in elke geval dat de lading goed afgedekt is.

Als toch wilt doorrijden of bijna thuis bent, zorg er dan voor dat u met twee handen het stuur goed vasthoud zodat u niet verrast wordt door de wind.

Bijna thuis? Parkeer uw auto dan veilig en niet onder een boom of naast iets dan gemakkelijk meegenomen kan worden door de wind. Let tot slot bij het uitstappen op uw portier. Deze kan gemakkelijk uit u handen gerukt worden waardoor een andere auto alsnog schade oploopt.

Autoverzekering Vergelijken?

Moet uw verzekering stormschade vergoeden? Sluit dan een WA + Beperkt Casco of een WA + Casco autoverzekering af. Klik hieronder op de blauwe button om meer te lezen over de beste autoverzekering en om er één direct af te sluiten.

U vindt dan een Top 4 bekende autoverzekeraars voor uw WA autoverzekering. Deze kunt u dan upgraden naar een WA + Beperkt Casco of WA + Casco.

Bronnen

UnitedConsumers.nl
Consumentenbond.nl

United Consumers: Bereken uw autopremie in september en win een Ipad t.w.v. €369Naar Actiepagina