Tweezijdige autoschade
Een botsing met een andere weggebruiker (de tegenpartij) wordt tweezijdige schade genoemd. Wanneer sprake is van tweezijdige schade kan zowel de ene partij als beide partijen schuldig zijn aan autoschade. Dit komt voor wanneer bijvoorbeeld beide partijen gelijktijdig wegrijden. Ook kan het voorkomen dat de dader niet bekend, of niet verzekerd is. U kunt dan contact opnemen met het Waarborgfonds.
Wat moet u doen bij tweezijdige schade?
Bij tweezijdige schade bepaalt u samen de situatie en toedracht van botsing. Wij raden aan zoveel mogelijk bewijzen te verzamelen in de vorm van foto's, getuigenverklaringen etc..
Met een schadeformulier maakt u inzichtelijk hoe de schade is ontstaan en wie de botsing heeft veroorzaakt. Geef duidelijk aan als u het niet eens bent met wat de tegenpartij beweert.
U kunt eventueel de schade onderling regelen; dat heeft finale kwijting. U moet hiervoor beide een formulier ondertekenen. Hierna kunnen beide partijen niets meer van elkaar vorderen.
Heeft u beide schuld aan schade? Dan kiezen partijen er meestal voor om de kosten te delen.
Als de dader onbekend is of niet is verzekerd benadert u het Waarborgfonds. Er geldt een eigen risico van €250.
Moet je de autoschade claimen bij tweezijdige autoschade?
Of u een autoschade moet claimen hangt af van hoe groot die schade is. Het uitbetalen van schade heeft invloed op het aantal schadevrije jaren en dus op de maandelijkse premie. Bij iedere schade levert u 5 schadevrije jaren in. Bereken hoeveel impact dit maakt op de premie. Is de schade even groot als het eigen risico dan kunt u de reparatie beter zelf betalen.
Lees ook even de pagina over eenzijdige schade zodat je het verschil goed begrijpt.