Home » Autoschade » Autoschade door vandalisme

Autoschade Door Vandalisme: Welke Polis Biedt De Juiste Dekking?

Is uw auto moedwillig beschadigd en is de dader onbekend? Dan is er waarschijnlijk sprake van “autoschade door vandalisme”. Dan is het goed te weten wat u moet doen en of u recht heeft op een vergoeding van de kosten door uw autoverzekeraar voor schadeherstel. Lees er alles over in deze blog.

Welke polis biedt dekking bij “autoschade door vandalisme”? Met een WA + Beperkt Casco zijn sommige vormen van vandalisme verzekerd (brandschade, inbraakschade, en ruitschade) terwijl met een WA + Volledig Casco alle schades door vandalisme zijn verzekerd.
Maar een schade claimen is niet altijd verstandig vanwege uw positie op de bonus-malus ladder en de hoogte van uw premie autoverzekering.

Welke autoverzekering dekt schade door vandalisme?

Welke type polis biedt voldoende dekking om de schade aan uw auto door vandalisme vergoed te krijgen?

WA verzekering
  • Schade aan anderen
WA + Beperkt Casco
WA + Volledig Casco

Uit bovenstaande tabel blijkt dat u alleen met een WA + Volledig Casco de schade aan uw auto volledig vergoed krijgt. In de meeste gevallen krijgt u ook nog eens vervangend vervoer. Met een WA en een WA + Beperkt Casco draait u meestal zelf voor de kosten op.

Wat dekt een WA-autoverzekering?

Hierover kunnen we kort zijn. Met een WA-autoverzekering heeft u geen dekking tegen vandalisme. U bent hiermee alleen verzekerd voor schade die u andere motorvoertuigen, passagiers of weggebruikers aanbrengt.

Wilt u toch verzekerd zijn van dekking tegen vandalisme? Misschien omdat u in een buurt woont waar regelmatig vernielingen plaatsvinden? Kies dan voor een WA + Beperkt Casco of een WA + Volledig Casco.

Wat dekt een WA + Beperkt Casco autoverzekering?

Heeft u een WA + Beperkt Casco verzekering? Dan krijgt u onder voorwaarden de schade aan uw auto vergoed. Het gaat dan om gevallen zoals ruitschade, joyriding, inbraak en rellen (in de buurt). Indien de schade veroorzaakt is door vandalisme dan krijgt u – indien u de schade claimt – een vergoeding voor de opgelopen schade.

Wat dekt een WA + Volledig Casco autoverzekering?

Met een WA + volledig casco is alle schade door vandalisme gedekt. Denk aan schade zoals lek gestoken banden, krassen, afgebroken spiegels en alle bovengenoemde schades.

De hoogte van de vergoeding voor schade aan uw auto door vandalisme is wel afhankelijk van 2 zaken namelijk:

  1. De hoogte van het eigen risico. Dit kan per verzekeraar verschillen
  2. Of u kiest voor een - bij uw autoverzekering aangesloten garage voor de reparatie van uw auto

Soms komt het ook voor dat er schade aan de auto is toegebracht door minderjarigen. Hiervoor geldt dat bij kinderen tot 14 jaar de ouders aansprakelijk zijn. Zij kunnen dan een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering indien die is afgesloten. Dat staat dan los van de autoverzekering. Bij kinderen van 14 tot 16 jaar wordt door verzekeraars nog extra gecontroleerd of de ouders de schade hadden kunnen voorkomen. Vanaf 16 jaar is het kind zelf verantwoordelijk.

We zien tot slot ook veelvuldig de vraag of een poging tot inbraak – met als resultaat een geforceerd slot – onder vandalisme valt. Dat is niet het geval. Dit valt meestal onder ruitschade of inbraakschade.

Heeft u een schade geclaimd maar blijkt dit toch niet gunstig? Omdat u er per saldo op achteruit gaat door een hogere premie autoverzekering? Dan mag u binnen een paar maanden alsnog de premie betalen. De autoverzekeraar zal de daling op de bonus-malus ladder ongedaan maken.

Nu we duidelijk hebben welk type polis de schade aan de auto vergoed door vandalisme, is het de vraag of we die schade wel moeten claimen in verband met de opgebouwde schadevrij jaren.

Vandalisme schade zelf betalen?

In principe geldt bij schade: “De schade die u niet kunt verhalen op de tegenpartij gaat ten koste van uw no-claim korting en dus uw schadevrije jaren”.

Bij het claimen van een schade daalt u altijd minimaal 5 jaren op de bonus-malus ladder. Daarbij maakt het niet uit of het een grote of kleine schade betreft. Wel is het meestal zo dat u kleine schades beter zelf kunt betalen. Het claimen van een kleine schade weegt niet op tegen de stijging van uw premie.

Als de schade valt onder uw WA + Beperkt Casco dan gaat een schadeclaim meestal niet ten koste van uw schadevrije jaren.

Claimt u een schade via uw WA + Volledig Casco autoverzekering? Dan is uw claim wel van invloed op uw schadevrije jaren.

Welke autoschade valt onder vandalisme?

Is uw auto beschadigd en de dader onbekend? Dan kan er sprake zijn van vandalisme.

Vandalisme kan in verschillende vormen voorkomen. Alle autoschade – opgelopen terwijl uw auto geparkeerd stond – en waarbij de dader onbekend is, kunt u scharen onder vandalisme.

Bij vandalisme aan uw auto kunt u denken aan beschadiging van uw auto in de vorm van afgebroken spiegels, ruitschade, lek gestoken banden, schade door diefstal, joyriding, autobrand en schade door rellen. Tot aan een total loss verklaarde auto (als gevolg van brand).

autoschade_vandalisme

Hoe kun je vandalismeschade verhalen? (+wat te doen)

Wanneer sprake is van autoschade door vandalisme is het belangrijk direct aangifte te doen bij de politie. Ten eerste omdat er altijd een bewijs nodig is om uw schade te kunnen claimen. En ten tweede om de schade later alsnog te kunnen verhalen als de dader is gevonden.

Als de politie de dader alsnog achterhaalt dan kunt u de schadeclaim alsnog bij de dader neerleggen. De politie voedt uw aangifte bij het strafdossier welke naar justitie gaat. U kunt u schade vorderen in het strafproces. Om uw schade aan te geven vult u het formulier “verzoek tot schadevergoeding” in.

Bij kinderen onder de 14 jaar kan de schade worden geclaimd op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders.

Is de dader / zijn de daders niet te vinden? Dan heeft het ook geen zin om de schade te verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Daarvoor moet een schade zijn veroorzaakt door een ander motorvoertuig.

Uw auto verzekeren tegen vandalisme?

Voor allerlei schades kunt u uw auto extra verzekeren. Veel heeft ook te maken waar of in welke wijk u woont (door verzekeraars ook wel postcodegebied genoemd). In sommige woonwijken is er nu eenmaal meer sprake van vandalisme dan andere postcodegebieden.

Via onze website sluit u eenvoudig de beste Autoverzekering af. Klik op één van onderstaande buttons en bekijk de goedkoopste verzekeringen. Tijdens het aanvraagproces kunt u de autoverzekering altijd uitbreiden naar WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken