Home » Autoschade » Vuurwerkschade

Is Autoschade Door Vuurwerk Verzekerd?

Door de coronamaatregelen was er de afgelopen jaren een vuurwerkverbod.
Heeft u wel eens te maken gehad met vuurwerkschade aan uw auto? Dan was u misschien niet geheel ontevreden met een vuurwerkverbod.

Nu is er voor de jaarwisseling van 2022 en 2023 geen algemeen vuurwerkverbod afgekondigd.  Helaas is er elk jaar weer veel autoschade door vuurwerk. Ook aan geparkeerde auto’s . Tot zelfs uitgebrande auto’s. Wat dekt de autoverzekering bij vuurwerkschade aan de auto?

Dus is autoschade door (illegaal) vuurwerk verzekerd? Schade door vuurwerk (vandalisme) aan uw auto kunt u alleen vergoed krijgen via de allrisk autoverzekering. Met alleen een WA-verzekering draait u zelf voor de schade op net als vandalisme. Mogelijk kunt u de dader achterhalen en de autoschade door vuurwerk bij de dader achterhalen. U moet daarvoor echter wel voldoende bewijs hebben.

Door vuurwerk kan vuurwerkschade of brandschade aan uw auto ontstaan. Daarbij maakt het ook nog verschil of er opzet in het spel is.
Lees hieronder verder om te ontdekken welke schade en wanneer deze door uw verzekering waarschijnlijk gedekt is. Ook gaan we in op de consequenties voor uw opgebouwde schadevrije jaren.

TIP! Wil je schade aan je eigen auto ook verzekeren vanwege de buurt waarin je woont en de kans op schade? Gebruik dan onze vergelijker om de best passende verzekeraar te vinden voor schade aan je auto!

Is (indirecte) autoschade door vuurwerk verzekerd?

Schade aan de auto kan divers zijn. Van een sterretje in uw voorruit die verder scheurt, tot rondvliegende brokstukken die tot lakschade leiden of zelf een autobrand. Maar wat dekt de autoverzekering nu eigenlijk?

Als er vuurwerk naar uw auto wordt gegooid kan door de drukgolf een sterretje in uw voorruit barsten en uitmonden in een scheur.

Ruitschade wordt alleen vergoed met een WA + Beperkt Casco of een Allrisk autoverzekering. Dit geldt dus als een sterretje in uw voorruit een barst is geworden. Een sterretje of krassen etc. in uw voorruit zijn niet verzekerd.

Wanneer u ruitschade claimt dan heeft dit geen gevolgen voor uw opgebouwde no-claim korting.

Vuurwerk tijdens jaarwisseling

Afsteken van vuurwerk dichtbij uw auto kan leiden tot brandschade. Gewoonlijk is er geen opzet in het spel, tenzij sprake is van vandalisme.

Brandschade zonder opzet wordt vergoed met een WA + Beperkt Casco of een Allrisk autoverzekering.

Tot slot is er ook nog lakschade als gevolg van vuurwerk. Bijvoorbeeld door het uiteenspatten van een prullenbak…

Als u lakschade wilt claimen op de autoverzekering dan heeft u een Allrisk autoverzekering nodig. Lakschade claimen heeft wel gevolgen voor uw no-claim korting!

Vuurwerkschade aan de auto door vandalisme

Vuurwerkschade waarbij opzet in het spel is valt onder vandalisme.

Als voorbeeld kunt u denken aan het opzettelijk afsteken van vuurwerk op of rond uw auto. Denk aan vuurwerk onder de auto afsteken of, aan de auto binden, op de auto leggen of in de uitlaat steken. Maar ook het bewust laten exploderen van objecten kunnen leiden tot schade aan uw auto.

Het claimen van schade als gevolg van vuurwerkvandalisme heeft alleen zin als u een allrisk autoverzekering heeft. Echter, heeft dit weer gevolgen voor uw no-claimkorting.

Maar misschien kunt u met behulp van beelden en getuigen de daders achterhalen. Als u in staat bent de daders te achterhalen dan kan de schade via de autoverzekering op daders verhaald worden. Dit heeft geen gevolgen voor uw no-claim korting.

Met alleen een WA autoverzekering krijgt u de schade door vuurwerkvandalisme niet vergoed.

Ook met een WA + Beperkt Casco polis is de schade door (vuurwerk) vandalisme niet te verhalen op de autoverzekering. U kunt wel een beroep doen op uw rechtsbijstandsverzekering.

Vuurwerkschade auto verhalen op de rechtsbijstandsverzekering

Uw auto heeft vuurwerkschade opgelopen en u weet wie de dader is? Dan kunt u aanspraak maken op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering.

Bij vandalisme zal dit moeilijk zijn omdat de dader meestal niet bekend is. Probeer de dader te achterhalen via camerabeelden of getuigenverklaringen. Behoort de dader tot een groep vandalisten? Stel dan één persoon uit de groep aansprakelijk.

Wanneer u zelf zonder opzet vuurwerkschade veroorzaakt dan kunt u de schade bij de tegenpartij regelen via uw aansprakelijkheidsverzekering.

Heeft u nog geen aansprakelijkheidsverzekering? Bekijk eens de aansprakelijkheidsverzekering van Centraal Beheer! Goede klantenservice en ruime vergoedingen! Aansprakelijkheidsverzekering bekijken >>

Voorkomen van autoschade door vuurwerk

De meeste mensen hebben geen garage waardoor de auto buiten geparkeerd staat tijdens Oud & Nieuw. Wat kunt u doen om de schade aan uw auto tot een minimum te beperken?

Uw auto voor de deur laten staan in een woonwijk is een risico. Zeker als het waait. Veel vuurwerkresten blijven achter op de auto.

Daarnaast loopt u het risico dat het afsteken van vuurwerk vlakbij de auto tot lakschade of ruitschade leidt. Wat kunt u toch doen om de schade te beperken?

  1. Verplaats de auto naar een rustige plek: u kunt de auto verplaatsen naar een rustigere gedeelte van de woonwijk. Bijvoorbeeld vlakbij een kerk of een bejaardentehuis. In ons dorp ligt daar nauwelijks afval en is het tijden Oud & Nieuw zeer rustig. Grote voordeel is dat de auto ook schoon blijft!
  2. Pas op met het gebruik van een autohoes of antivriesdeken: Wij lezen op verschillende blogs dat u een autohoes kunt gebruiken tegen lakschade of een antivriesdeken om de ramen te beschermen. Pas daar wel mee op! Want deze items zijn brandgevaarlijk! Een autohoes gaat schroeien en zal lakschade veroorzaken. Veel materialen zijn gewoon brandgevaarlijk.
  3. Doe een grondige check op 1 januari: Na al het vuurwerkgeweld is het raadzaam om je auto rondom te controleren vuurwerkresten, stof, kruitdampen, steentjes etc... Als je ruiten behoorlijk aangeslagen zijn pas dan op en maak deze eerst schoon voordat je de ruitenwissers gebruikt. Check ook rondom de auto op scherm ter voorkoming van lek rijden.
  4. Pas op met elektrische auto: Elektrische palen kunnen het doelwit zijn van vuurwerkvandalisme. Laad uw auto door vóór 31 december avond op. Dit voorkomt vernieling aan uw auto en de laadkabel.
  5. Maak de auto schoon voor de jaarwisseling: een schone auto heeft als voordeel dat schade door vuurwerk direct zichtbaar is. Tevens geeft u de auto extra bescherming indien een wax laag aanbrengt.

Wat te doen bij vuurwerkschade?

Treft u op 1 januari uw auto beschadigd aan? Dan kan er sprake zijn van vuurwerkschade.

Maak direct foto's en noteer gegevens over de toedracht en ontstaan van de schade. Bel vervolgens de verzekeraar over de schade en vraag hoe u de schade moet melden. Meestal kunt u die schade online melden.

Een schadeformulier invullen kan ook. Dit zorgt voor een snellere afhandeling door uw autoverzekeraar.

Meestal is de schade niet te verhalen. Wijs de persoon maar eens aan die verantwoordelijk is geweest voor rondslingerend vuurwerk.

Vermoed u schade door vandalisme? Bel uw verzekeraar om te weten wat u moet doen en welke vervolgstappen u moet nemen.

Een goede autoverzekering afsluiten?

Een passende autoverzekering vinden is niet altijd gemakkelijk. Daarom zijn wij altijd op zoek naar de best passende autoverzekering voor uw.

Klik hieronder op de button om de beste autoverzekering te vinden of om er een direct af te sluiten.

Sluit u een WA verzekering af dan kunt u bij de betreffende verzekeraar de verzekering natuurlijk ook upgraden naar een WA + of een Allrisk autoverzekering! Check snel de goedkoopste!

25% KORTING op alle autoverzekeringen bij United Consumers! Actie geldig t/m 30 juni 2024Naar Actiepagina