Autoschade Door Wasstraat: Wie Vergoedt De Schade?

Uw auto wassen is altijd een flinke klus. Wilt u het goed doen dan bent u wel een paar uur bezig; grondig wassen, laten drogen en grondig poetsen. Geen tijd? Dan maar even naar de wasstraat toch? Een wasbeurt bij de wasstraat is inderdaad snel gebeurd. Maar is niet zonder risico. Uw auto kan beschadig raken in de wasstraat. Wie is dan aansprakelijk  voor de schade en wie gaat ervoor opdraaien?

Uw auto raak beschadigd in de wasstraat, wie vergoedt de schade? Wie de schade door de wasstraat vergoedt hangt af van de omstandigheden. Als de schade duidelijk is veroorzaakt door een tekortkoming van de wasserette dan is de aansprakelijkheidsvraag niet moeilijk. Andere situaties moeten uitgezocht worden. Bij schade aan een auto met een WA-verzekering zal de verzekerde zelf (via de rechtsbijstandsverzekering) de eigenaar van de wasstraat aansprakelijk moeten stellen. Met een WA Allrisk verzekering kan de schade afgewikkeld worden via de verzekeraar.

Bij autoschade in de wasstraat is de schuldvraag belangrijk. Volgde u bepaalde instructies niet goed op of was het een technisch mankement van de machine? Wat doet u als de schade buiten uw eigen schuld om is ontstaan? Lees het in deze blog!

Autoschade wasstraat: dekt de autoverzekering de kosten?

De schuldvraag bij schade in de wasstraat is niet altijd duidelijk. En als niet duidelijk is wie aansprakelijk is voor de schade in de wasstraat kan de verzekering niet tot uitkering van de schade overgaan. Als beide partijen overeengekomen zijn wie aansprakelijk is, zal de gekozen dekking bepalen wat de verzekerde vergoed krijgt.

WA-verzekerd en autoschade wasstraat?

Met de verplichte WA-verzekering bent u verzekerd voor de schade die uw anderen toebrengt. Dus als u schade heeft veroorzaakt aan de wasstraat of letselschade aan een werkzaam persoon dan bent u daarvoor verzekerd.

De schade aan uw eigen auto door de wasstraat of een werkzaam persoon daar is niet gedekt door de WA-verzekering.

De schade aan uw eigen auto zult u moeten verhalen op de eigenaar van de wasstraat indien de schade buiten uw schuld om is aangericht. Volgde u de regels of instructies niet goed op? Dan is de schade voor uw eigen rekening.

Beperkt casco en autoschade wasstraat?

Met een extra aanvullende dekking naast de verplichte WA-verzekering heeft u nog steeds niet voldoende dekking voor schade aan uw eigen auto.

Met een WA + Beperkt Casco bent u wel extra verzekerd voor brand, diefstal en ruitschade maar niet voor schade ontstaan in de wasstraat.

Ook hier geldt dat schade aan uw eigen auto – indien buiten uw schuld om – is te verhalen op de eigenaar van de wasstraat. Ook als is de wasstraat betreden op eigen risico. Dat is niet rechtsgeldig. Volgens het aansprakelijkheidsrecht moet namelijk ook eerst onderzocht zijn of het gevaar ook echt weggenomen is. En er dus geen nalatigheid is o.i.d. Men heef dus ook altijd zelf een bepaalde verantwoordelijkheid.

Bij schade in de wasstraat door een mankement aan de machine is een risico die eigenaar van de wasstraat neemt. Ook als bijvoorbeeld een onderdeel van de auto blijft hangen in de borstels en de auto beschadigd. Hierover is zelfs een arrest geweest door het ARAG en door de rechter als een toerekenbare tekortkoming bestempeld.

WA + Volledig Casco en autoschade wasstraat?

Met de WA + Volledig Casco heeft u extra dekking voor schade aan uw auto bovenop de extra dekking met een WA + Beperkt Casco. Schade ontstaan in de wasstraat is te verhalen op uw eigen autoverzekering. Maakt niet uit of het uw schuld is of niet.

Claimt u de schade bij uw verzekeraar? Dan betaalt u meestal eerst een eigen risico die zo’n 150 euro tot 300 euro bedraagt.

Daarnaast gaat een claim ten kosten van uw opgebouwde schadevrije jaren. Dit werkt premieverhogend.

Overweeg voordat u een claim indient of de claim opweegt tegen de premieverhoging van uw autoverzekering.

Autoschade wasstraat door eigen schuld

Auto in de wasstraatAls u de wasstraat betreedt volgt u de instructies van de wasstraat. Zo zijn er instructies voor het binnenrijden met de auto. Maar ook instructies wat betreft de auto zelf zodat er geen schade mogelijk is. Bijvoorbeeld het verwijderen van de antenne en de ramen sluiten.

Het is dus belangrijk dat u zelf goed blijft nadenken en ervoor zorgt dat u alle instructies goed opvolgt. Bedenk daarbij zelf ook wat logisch is of niet. Informeer tot slot bij de eigenaar van de wasstraat of uw auto geschikt is voor de wasstraat. De meeste auto’s zijn geschikt voor de wasstraat – zelfs elektrische en hybride auto’s – maar toch zijn er sommige auto’s die niet door de wasstraat kunnen. Een camper kan bijvoorbeeld niet in de wasstraat.

Indien uw auto schade oploopt heeft u alleen dekking met een allrisk autoverzekering.

Wanneer bent u zelf schuldig? Als u bijvoorbeeld tegen de wasstraat aan rijdt, spiegels niet inklapt, de antenne niet verwijderd hebt of de ramen niet sluit.

Autoschade wasstraat buiten eigen schuld om

Zo af en toe komt het voor dat de wasstraat de auto beschadigd. Er is zelfs een arrest geweest waarbij de ARAG de eigenaar van een wasstraat voor de rechter daagde. Daarbij stelde de rechter de automobilist in het gelijk vanwege een toerekenbare tekortkoming.

Een technisch probleem, verkeerde instructie of fout van een medewerker is een bedrijfsrisico en komt voor rekening van de eigenaar. Een bord met “betreden op eigen risico” doet daar niets aan af.

Bedenk dus goed of het een bedrijfsrisico is of dat u zelf echt fout zat in uw handelingen.

Tevens moet u weten dat een bij de BOVAG aangesloten wasstraat nooit een bord zult aantreffen met “betreden op eigen risico”. Zo’n wasstraat zal de algemene voorwaarden hanteren van de BOVAG. Daarin zijn de rechten maar ook de plichten van de eigenaar en gebruiker beschreven. Verder is onder andere opgenomen dat de wasstraat tot een maximum van 4.500 euro aan schade vergoed.

Wat te doen bij autoschade wasstraat?

Een schade opgelopen in de wasstraat kan uitmonden in een welles nietes discussie. Vaak zijn er geen getuigen dus u zult zelf de bewijsvoering rond moeten krijgen.

Na het voorval maakt u direct foto’s van de schade en de machine (het machine onderdeel) waar de schade door veroorzaakt is.

Daarna meldt u de schade aan de manager of eigenaar van de wasstraat. Vervolgens vult u samen een schadeformulier in. En hier zit vaak de crux. Want beide partijen moeten hier een eenduidig verhaal neerzetten en aangeven wie aansprakelijk is voor de schade.

Een wasstraat aangesloten bij de BOVAG zal niet zo moeilijk doen als duidelijk is dat de schade is veroorzaakt door bijvoorbeeld een technisch mankement van de wasstraat of wanneer het personeel schade heeft veroorzaakt. Men heeft er gewoonweg geen baat bij om er een juridisch proces van te maken. Tevens is in de BOVAG voorwaarden opgenomen dat tot een maximum van 4.500 euro aan schade vergoed zal worden.

Wordt er toch moeilijk gedaan over de toedracht van de schade? Dan kunt u schade expert inhuren via de BOVAG. De taxatiekosten zijn voor de wasstraat indien blijkt dat de aansprakelijkheid bij eigenaar van de wasstraat ligt.

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering? Dan kunt in die beter inschakelen. Ervaren juristen zullen dan een oplossing zoeken voor de geleden schade. Een goede rechtsbijstandsverzekering nodig? Kijk zeker even bij CentraalBeheer voor een uitstekende dekking! << Naar Centraal Beheer Rechtsbijstandsverzekering >>

Geen extra dekking naast de verplichte WA-verzekering en geen rechtsbijstandsverzekering? Dan zult u een advocaat moeten inschakelen. Wees dan wel zeker van uw zaak!

Veel gestelde vragen

Hieronder een aantal veel gestelde vragen over schade in de wasstraat:

Kan mijn auto lakschade krijgen door de wasstraat? Als u regelmatig naar de wasstraat gaat dan kan een agressief middel ervoor zorgen de lak zwak wordt waardoor de borstels krassen kunnen maken in de lak van uw auto.

Niet alleen grove borstel maken krassen. Ook kan het zijn dat sommige wasborstels veel vuil vasthouden waardoor krassen ontstaan.

Naast de borstel kan de hoeveelheid water ook een rol spelen. Als er te weinig water gebruikt is tijdens het wassen kan het zijn dat de borstels te droog zijn en daardoor krassen veroorzaken. U kunt zelf kijken welke middelen de wasstraat gebruikt en of er moderne technologie wordt toegepast in plaats van oude ruwe borstels.

Kunnen velgen beschadigen door de wasstraat? Ik denk dat velgen alleen beschadigd kunnen raken in een oude wasstraat met een transportband of ketting die de auto door de wasstraat trekt. De moderne wasstraat is een robot. Rijdt de auto in de wasstraat en de robotarmen wassen de auto.

Moet ik het dure programma nemen in de wasstraat? Dat hangt er sterk vanaf, want volgens Adac zijn de standaard programma's het beste. Maar dan moet u zelf even voorwassen. Bodem reinigen is niet (altijd) nodig en kunnen ook voor problemen zorgen. Juist bij de wat oudere auto's die nog geen plastic bodemplaten hebben.

Tot Slot

Wilt u goed verzekerd zijn voor schade aan uw eigen auto? Dan is extra dekking geen ongewone luxe! De schade handelt u gewoon af via uw eigen verzekering. Maar dat gaat dan vaak wel ten koste van uw opgebouwde schadevrije jaren. Een rechtsbijstandsverzekering biedt in deze wel altijd uitkomst en extra zekerheid. Want schade ontstaan in de wasstraat wordt regelmatig ontkent door de eigenaar. U moet dan zelf moet voldoende bewijs komen!

Zoek direct de beste autoverzekering of sluit deze direct af!

United Consumers: Bereken uw autopremie in september en win een Ipad t.w.v. €369Naar Actiepagina