Met de auto op vakantie? Controleer je autoverzekering

Ben je van plan om met de auto op vakantie te gaan, dan is het verstandig om te controleren of je autoverzekering geldig is in het land van bestemming. Lees hieronder waar je dit kunt opzoeken en lees handige tips over vakantie in het buitenland en jouw autoverzekering.

autovakantie en autoverzekering

Controleer je autoverzekering

Gelukkig ben je met een autoverzekering gedekt tegen eventuele schade in het buitenland. Dit geldt in ieder geval voor alle landen in Europa en de overige landen die aan de Middellandse Zee grenzen. Op de achterkant van je groene kaart vind je een overzicht van alle landen waar je autoverzekering geldig is.

Heb je vervangend vervoer nodig in het buitenland, dan is dit niet standaard gedekt. Controleer dit daarom voordat je op vakantie gaat. Dit vind je in de polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar. Is vervangend vervoer niet gedekt op jouw polis, dan kun je de verzekeraar vragen om deze dekking alsnog aan te zetten.

Neem je groene kaart mee

Een groene kaart heb je bij het afsluiten van je verzekering ontvangen van de verzekeraar. Hierop staat niet alleen in welke landen jouw autoverzekering geldig is, maar is tevens een internationaal verzekeringsbewijs. Neem de groene kaart daarom altijd mee als je met de auto naar het buitenland gaat. Bovendien staat er veel handige informatie op, zoals je polisnummer en telefoonnummers bij diefstal, pech of nood.

Als je geen groene kaart kan overleggen indien je om wat voor reden dan ook aangehouden wordt of bij een ongeluk betrokken raakt, dan kan men het idee krijgen dat je niet bent verzekerd, ondanks dat je dit wel bent. Kun je de groene kaart wel tonen, dan scheelt dit een discussie en waarschijnlijk veel tijd op de plaats van bestemming.

Tweede groene kaart voor de caravan

Ga je met de caravan op vakantie en is deze caravan zwaarder dan 750 kilo, dan heb je in een aantal landen een tweede groene kaart nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval als je naar Duitsland, Spanje of Polen op vakantie gaat. Vraag deze tweede kaart aan bij jouw autoverzekeraar.

Gelukkig heb je de tweede groene kaart in de meeste landen binnen Europa niet nodig. Twijfel je of je een tweede groene kaart nodig hebt, dan kun je altijd even contact opnemen met je verzekeraar.

Mag ik navigatie gebruiken met flitsinformatie?

In een aantal landen binnen Europa is het niet toegestaan om apps of navigatie met flitsinformatie te gebruiken. Dit geldt in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Doe je dit wel, dan loop je het risico op een boete en wordt je apparatuur mogelijk in beslag genomen.

Tips

In ieder land gelden andere regels. Zo ook regels van zaken die je verplicht bij je moet hebben. In de meeste landen is het verplicht om de volgende zaken mee te nemen:

  • Reflecterend veiligheidshesje
  • Gevarendriehoek
  • Brandblusser

Verder is het in een aantal landen verplicht om de volgende zaken bij je te hebben:

  • Winterbanden tijdens wintersportvakantie (Oostenrijk)
  • Reservebril voor bril- of contactlensdragers (Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk)
  • Alcoholblaastesten (Frankrijk)
  • Gordel voor de hond (Duitsland, Spanje, Italië)

Meer informatie over vakanties vind je op youngwildandfree.nl

4.6/5 - (5 stemmen)
Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé