All risk verzekering auto ouder dan 10 jaar

Tot wanneer is het verstandig een auto all risk te verzekeren? Dit is een veel gestelde vraag en daarom deze blog. Want een auto all risk verzekeren is niet goedkoop. En een all risk verzekering auto ouder dan 10 jaar is misschien weggegooid geld. Maar Maar het exacte omslagpunt hangt van een aantal factoren af. Die hebben vooral te maken met de auto en jouw persoonlijke situatie. Lees daarom even verder.

Is een all risk autoverzekering voor een auto ouder dan 10 jaar wel zo verstandig? Of je een auto ouder dan 10 jaar all risk moet verzekeren hangt van de auto en je persoonlijke situatie af. Daarbij zijn dagwaarde type en merk van de auto belangrijk alsmede jouw financiële situatie met betrekking tot financiering, schade en diefstal/vandalisme.

Laten we daarom hieronder eerst het omslagpunt bepalen en daarna ingaan op wat je vergoed krijgt en hoe lang je een auto all risk moet verzekeren. Tot slot noemen we een aantal redenen waarom jij jouw auto juist wel all risk wilt verzekeren als deze 10 jaar of ouder is.

DIRECT EEN ALL RISK VERZEKERING AFSLUITEN? OF VERGELIJKEN MET EEN ANDERE DEKKING? HIER KUN JE JOUW AUTO DIRECT VERZEKEREN >>

Wanneer je auto all risk verzekeren? (omslagpunt)

Een auto all risk verzekeren doe je niet zomaar. De premie van een all risk verzekering is namelijk veel hoger dan een autoverzekering met een WA-dekking. En die hogere premie moet dus opwegen tegen andere voordelen zoals een betere dekking.

Of je een all risk autoverzekering kiest hangt af van de auto waarin je rijd en jou eigen financiële situatie. Meestal is een all risk autoverzekering zinvol bij nieuwe auto’s tot 6 jaar of oldtimers. Je krijgt dan alle schades aan je auto vergoed, ook als de schade jouw schuld is. Is de auto total loss of gestolen? Ook dan zit je goed met een all risk autoverzekering. Want meestal krijg je dan nog voldoende vergoed om de auto die jij had terug te kopen.

Leeftijd auto

Maar wanneer kies je dan een all risk autoverzekering? Dat hangt voor een belangrijk deel af van de leeftijd van de auto. Daarbij gaan we op zoek naar het zogenaamde omslagpunt. Is een all risk verzekering auto ouder dan 10 jaar zinvol?

Voor auto’s die wij all risk willen verzekeren ligt dat omslagpunt rond 6 jaar. Waarom? Omdat in de meeste gevallen de auto dan zover in waarde is gedaald (afschrijving) dat een all risk autoverzekering niet meer zinvol is. Tevens krijg je bij grote schades na 6 jaar niet meer voldoende vergoed om een auto in de oorspronkelijke staat -zoals die was vóór schade – terug te kopen.

Leeftijd autoAutoverzekering
Tot 6 jaarAll risk verzekering
Van 6 tot 10 jaarWA-Plus verzekering
10 jaar en ouderWA verzekering
leeftijd auto + verzekering

Bovenstaande zijn richtlijnen en gelden voor de gemiddelde auto. Welke autoverzekering jij kiest hangt af van je individuele situatie. Ga dus eerst even vergelijken en kies daarna de beste autoverzekering >>

Persoonlijke en financiële situatie

We raden aan niet alleen naar de auto te kijken maar ook naar jouw persoonlijke situatie. Heb je genoeg geld om grote schades, of zelfs total loss zelf te betalen? En wil je daarvoor je spaargeld aanspreken?

Bedenk dat je als buffer ongeveer 4 tot 5 maandsalarissen moet aanhouden. Heb je dat niet? Dan zou een all risk autoverzekering niet zo’n gek idee zijn. Want grote schade of total loss krijg je ruim voldoende vergoed om een andere auto te kopen.

Heb je reeds geld geleend voor je auto? Sluit dan een all risk autoverzekering af. Zo ben je bij “total loss” of diefstal zo ongeveer ervan verzekerd dat je de afgesloten lening kunt afbetalen. Met een WA-verzekering of WA-Plus verzekering loop je het risico met een restschuld te blijven zitten.

Wat krijg je vergoed met een all risk autoverzekering?

Een all risk autoverzekering biedt de meest uitgebreide dekking voor je auto. Deze autoverzekering vergoed naast schades die ja anderen toebrengt (WA-dekking) ook vrijwel alle schades aan je eigen auto, ook al is dit je eigen schuld.

Hieronder zie je een overzicht met vergoedingen per autoverzekering.

DekkingWA-verzekeringWA-Beperkt casco verzekering (WA-Plus)All risk verzekering
Schade aan anderenxxx
Diefstal en inbraakxx
Stormschade en brandschadexx
Schade door eigen toedoenx
Ruitschadexx
Vandalismeschadex
verschillen tussen dekking autoverzekering

Een aanrijding door jouw eigen schuld, of tegen een paaltje rijden vallen onder schade door eigen toedoen. Maar let op, er zijn een aantal gevallen die uitgesloten zijn van dekking in de autoverzekering. Weet ook dat elke verzekeraar andere voorwaarden en prijzen hanteert. Een vergelijking maken is daarom zeker zinvol. Zo weet je binnen een paar minuten of een all risk verzekering auto ouder dan 10 jaar bij jouw situatie past.

VERGELIJK ALLE VERZEKERAARS EN MOGELIJKE DEKKINGEN. DE BESTE AUTOVERZEKERINGEN VERGELIJKEN>>

Uitsluiting van dekking

In de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar kun je precies nalezen welke situaties zijn uitgesloten voor de autoverzekering. Welke dekking je dan ook maar hebt. Hieronder noemen we een aantal veel voorkomende uitsluitingen van dekking in de autoverzekering:

 • Schade door roest of slijtage
 • Rijden zonder geldig rijbewijs
 • Voertuig gebruiken voor verhuur, wedstrijden of zakelijk personenvervoer
 • Rijden onder invloed van alcohol of drugs
 • Wanneer opzet of roekeloos gedrag de schade veroorzaakt

Bij normaal weggebruik en het voldoend aan de wettelijke vereisten (APK-keuring) is het niet nodig om hier rekening mee te houden. Dit gaat automatisch goed. Maar het komt dus voor want anders zouden verzekeraars dit niet expliciet vermelden in de polisvoorwaarden. Bezint eer gij begint.

All risk verzekering auto ouder dan 10 jaar: Let op het bouwjaar!

De richtlijn is om je auto ouder dan 6 jaar niet meer all risk te verzekeren. Maar het kan best zijn dat jij een auto van 10 jaar of zelfs ouder toch all risk wilt verzekeren.

oude auto all risk verzekeren
Oude auto all risk verzekeren?

Want naast het bouwjaar zijn er ook andere factoren die meespelen in de keuze voor een all risk autoverzekering. Met name de waardevastheid- en waardeverlies speelt hierbij een grote rol. Veel mensen met een oldtimer zullen sneller kiezen voor een all risk autoverzekering. Dit geldt ook voor andere zeldzame/unieke auto’s ouder dan 10 jaar.

De factoren die naast ouderdom een rol spelen zijn onder andere:

 • Merk en type auto
 • Model of uitvoering
 • Extra opties op de auto
 • Dagwaarde
 • Kilometerstand
 • Onderhoudsstaat

Vooral speciale modellen of uitvoeringen dan wel oldtimers zijn gewild en worden steeds meer waard. Zo’n auto wil je goed verzekerd hebben. Een all risk verzekering past dan beter ten opzichte van een WA-verzekering.

Naast ouderdom spelen nog andere redenen een rol om toch voor een all risk autoverzekering te kiezen.

Auto ouder dan 10 jaar all risk verzekeren om andere redenen

De leeftijd van de auto speelt een belangrijke rol bij welke dekking je kiest voor de autoverzekering. Maar naast leeftijd van de auto spelen voor mensen ook andere niet minder belangrijke elementen een rol:

 • Je kunt niet zonder auto vanwege werk en het inkomen dat je daarmee verdient. Zonder auto ontstaan er direct werkgerelateerde of inkomensproblemen. Veel Zzp’ers zijn zeer afhankelijk van hun auto. Een dag niet gewerkt is een dag geen inkomen.
 • Dekking vandalisme. Te overwegen wanneer je in een omgeving woont waar de criminaliteit hoger ligt dan het landelijk gemiddelde en je auto niet in een parkeergarage staat.
 • Oldtimers of populaire auto’s ouder dan 10 jaar zijn gewild. Extra dekking tegen inbraak of diefstal bereik je met een all risk autoverzekering
 • Na een ongeval wil je verzekerd zijn van een goede dekking om een nieuwe auto te kunnen kopen. Wel zo fijn als je niet voldoende spaargeld achter de hand hebt.
 • Als je geen spaargeld achter de hand hebt en je rijd total loss wil je wel een andere auto kunnen kopen. Dit geldt des te meer als je geen dag zonder auto kunt. Bij een all risk autoverzekering krijg je in de eerste 3 jaar tot maximaal de nieuwwaarde vergoed.
 • Bij een beperkt casco of volledig casco (= all risk) verzekering kun je recht hebben op vervangend vervoer. Wel zo fijn als je afhankelijk bent van je auto!

Er kunnen veel redenen zijn waarom een all risk autoverzekering de doorslag geeft. Maar wanneer jij een schade claimt bij jouw verzekeraar zijn er ook gevolgen voor jouw autoverzekering. Het is dus niet zo dat alles zomaar vergoed wordt en er geen gevolgen zijn voor de (premie) autoverzekering.

All risk verzekering auto schade

Met een all risk autoverzekering kies je voor de meest uitgebreide dekking. Daarbij wordt niet alleen de schade die jij anderen toebrengt vergoed, maar ook de schade aan jouw eigen auto. Echter, als je schade claimt heeft dit wel gevolgen voor de premie van jouw autoverzekering.

Wanneer je na een ongeval een beroep doet op je verzekering dan zak je daarmee een aantal treden op de bonus-malusladder. Ondanks je all risk autoverzekering. Daarmee val je dus terug in het opgebouwde aantal schadevrije jaren. Hierdoor betaal je de komende jaren een hogere premie. Het kan zelfs zo zijn dat je een deel van de schade zelf moet betalen: het eigen risico.

Het eigen risico staat in de voorwaarden en op de polis van jouw autoverzekering. Het is mogelijk om je eigen risico af te kopen. In ruil daarvoor betaal je een hogere premie.

Tot Slot

Wil je een auto ouder dan 10 jaar all risk verzekeren? Dan kijk je niet alleen naar de leeftijd maar ook naar naar jouw persoonlijke (financiële) situatie. Heb je voldoende financiële buffer om bij schade de kosten te kunnen betalen? Of een nieuwe (vervangende) auto te kopen? Woon je in een veilige woonwijk? Kun je de auto voor een paar dagen missen? Allemaal zaken om rekening mee te houden. Een goede afweging tussen premie en extra dekking is nodig. Indien je over voldoende financiële middelen beschikt, is een WA verzekering waarschijnlijk het meest geschikt.

DIRECT EEN ALL RISK VERZEKERING AFSLUITEN? OF VERGELIJKEN MET EEN ANDERE DEKKING? HIER KUN JE JOUW AUTO DIRECT VERZEKEREN >>

Bronnen:

Consumentenbond.nl
Geld.nl

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken