Het overschrijven van een auto doe je niet dagelijks. Want na het kopen van een auto is dit even belangrijk hoe dit werkt en waar je dit kunt doen. Daarna kun je het weer vergeten. Toch is het belangrijk dat je even goed weet over hoe en wat. Want als dit niet goed gebeurt kan dit juridische consequenties hebben.
Als je een auto hebt gekocht wil je er ook zo snel mogelijk in kunnen rijden. Daarvoor zal je eerst de auto op naam moeten zetten. Ook wel auto overschrijven genoemd. We leggen je uit hoe het overschrijven van een kenteken werkt, waar dat kan en wat je nodig hebt.
Auto overschrijven: Wat heb je nodig?
Om een auto te laten overschrijven op jouw naam, dien je een aantal documenten en gegevens bij de hand te hebben. Allereerst maakt het daarbij uit of je een papieren kentekenbewijs hebt of een kentekencard.
Papieren kentekenbewijs
Veel mensen rijden voor jaren in dezelfde auto en zijn daardoor nog in het bezit van een papieren kentekenbewijs. Het papieren kentekenbewijs bestaat uit drie delen:
- Voertuigbewijs (deel 1A): dit deel bevat gegevens over het voertuig.
- Tenaamstellingsbewijs (deel 1B): hierop staan gegevens van de kentekenhouder.
- Overschrijvingsbewijs (deel 2): het overschrijvingsbewijs is nodig voor de overschrijving.
Sinds 2014 bestaat het nieuwe kentekenbewijs in creditcardvorm. Op dit pasje staan alle gegevens van het voertuig en de kentekenhouder.
Kentekencard
Het kentekencard is een groene pas waarop de gegevens van de auto en eigenaar vermeld staan. Deze card wordt geleverd door het RDW en bestaat uit de volgende onderdelen;
- Kentekencard: dit is het kentekenbewijs op creditcardformaat.
- Tenaamstellingscode: dit is de vervanging voor het oude overschrijvingsbewijs en is nodig voor de overschrijving.
- Kentekenbewijs deel 2: dit deel ontvang je als bij het exporteren van een voertuig naar een ander land. Meestal nog gewoon van papier.
Auto overschrijven
Je weet nu of je nog een papieren bewijs hebt of een kentekencard. Je auto overschrijven kan alleen met de juiste documenten. Daarin is dus een verschil tussen het papieren bewijs en een kentekencard.
Wat heb je nodig indien je een papieren kentekenbewijs hebt?
-Een papieren kentekenbewijs (tenaamstellingsbewijs deel 1 B)
-Het overschrijvingsbewijs
-Een geldig legitimatiebewijs
Wat heb je nodig indien je al een kentekencard hebt?
-Het kentekenbewijs
-De tenaamstellingscode die bestaat uit negen cijfers
-Een geldig legitimatiebewijs
De kosten voor overschrijven zijn over hetzelfde en bedragen 10,75 euro.
Waar kun je een auto overschrijven?
Nu je al je gegevens bij de hand hebt rijst de vraag waar je jouw nieuwe auto kunt gaan overschrijven en wanneer (en welk dagen) dat kan.
Auto overschrijven online
Tegenwoordig kun je de auto ook online overschrijven na invoering van het kentekencard en het moderne rijbewijs. Online overschrijven auto is niet mogelijk met een papieren rijbewijs.
Voor het online overschrijven van de auto heb je dus het kentekencard nodig. Daarnaast heb je de DigiD-app nodig zodat jouw identiteit gecontroleerd kan worden met een NFC-chiplezer. Je telefoon moet een Android smartphone versie 7 of hoger zijn.
Als bovenstaande in order is dan ga je naar de website van de RDW om aldaar je overschrijving te regelen. Voor het overschrijven van de auto heb je een tenaamstellingscode en een geldig ID of paspoort nodig. Nadat je auto online is overgeschreven voert de RDW de wijzigingen door in haar database.

Auto overschrijven bij RDW-balies
Ik wist het niet maar ook RDW-balies zijn een kentekenloket. Dit betekent dus dat je op de keuringsstations van de RDW in Zoetermeer, Den Bosch en Veendam terecht kunt voor het overschrijven van je auto.
Auto overschrijven bij de garage
Als je een auto koopt bij een RDW-erkende garage dan mag de dealer het overschrijven van het kenteken zelf uitvoeren. Op deze manier kun je natuurlijk alles in één keer regelen en is het niet nodig om naar een andere locatie in jouw buurt te zoeken.
Na het overschrijven krijg je een tenaamstellingsverslag mee. Daarop staan de eerste vier cijfers van de negencijferige tenaamstellingscode.
Auto overschrijven in de buurt
Je auto overschrijven kun je ook in jouw buurt, namelijk bij PostNL, het Kentekenloket, de Bruna of Primera.
Bij een postkantoor van PostNL kun je eigenlijk altijd wel je auto laten overschrijven. Maar check dit wel even via de website van PostNL en gebruik de zoekfunctie om een PostNL punt bij jouw in de buurt te vinden. Geef in je zoekopdracht wel aan dat het gaat om het overschrijven van een kenteken zodat je zoekopdracht juist is. En je dus niet bij een verkeerde locatie aankomt.
Naast alle mogelijkheden van overschrijven is het overschrijven op een kentekenloket de meest betrouwbare manier. Al deze locaties zijn immers RDW-erkend en medewerkers helpen bij het overschrijven. Tevens is een autocheck of aankoopkeuring mogelijk. Je krijgt direct een overschrijvingsbewijs.
Je kunt je auto ook laten overschrijven op een locatie van Bruna of Primera. In de winkels van Bruna of Primera vind je tegenwoordig ook een kentekenloket van PostNL. Daarnaast zijn er ook veel kentekenloketten in supermarkten. Zorg ervoor dat je altijd de juiste documenten meeneemt voor het overschrijven van je auto.
Auto overschrijven Albert Heijn
Je auto laten overschrijven bij een Albert Heijn vestiging is helaas niet altijd mogelijk. Ondanks dat het betreffende filiaal een PostNL loket heeft waar je pakketten kunt versturen.
Auto overschrijven Jumbo
Een auto overschrijven bij de Jumbo kan meestal wel. Toch zou ik met de betreffende locatie contact opnemen zodat je niet voor een gesloten door staat. Denk eraan dat je altijd een tenaamstellingscode, overschrijvingsbewijs en geldig identificatie mee neemt.
Er zijn vele mogelijkheden voor het overschrijven van een auto. Maar wanneer kun je een auto overschrijven? Alleen op werkdagen of ook in het weekend? Je leest het hieronder.
Welke dagen kun je een auto overschrijven?
Een auto kopen gebeurt meestal op een koopavond of in het weekend. Wanneer de auto eenmaal is gekocht wil je er ook direct in rijden. Dus wil je de auto direct overschrijven op jouw naam. Maar kan dat eigenlijk wel ’s avond of in het weekend?
Goed nieuws, want veel winkels en kentekenloketten zijn ook in het weekend gewoon geopend. Gelukkig maar, want meestal heb je juist dan tijd om het overschrijven van je auto te regelen.
Auto overschrijven: ook in het weekend?
Je auto overschrijven kan dus bij het postkantoor van PostNL, bij een RDW-balie of bij een RDW-erkend autobedrijf met een Kentekenloket. Opties genoeg wat betreft locatie, maar op welke dagen kun je de auto overschrijven? Kan dat bijvoorbeeld ook in het weekend of ’s avonds?
Goed nieuws, want veel winkels en kentekenloketten zijn ook in het weekend gewoon geopend. Gelukkig maar, want meestal heb je juist dan tijd om het overschrijven van je auto te regelen. Echter zal het overschrijven van een auto op zaterdag gemakkelijker zijn dan op zondag.
Auto overschrijven op zaterdag
Je auto overschrijven op zaterdag is meestal geen probleem. Dit betekent dat je direct de weg op kunt!
Je auto overschrijven op zaterdag kan op meerdere plekken of online. Online je auto overschrijven doe je als je over een kentekencard beschikt. Daarnaast heb je ook een tenaamstellingscode nodig en een geldig ID. Vervolgens kun je online met een DigiD app je auto overschrijven nadat je identiteit is gecontroleerd via de app.
Auto overschrijven op zaterdag kan ook in de buurt bij een kentekenloket of PostNL kentekenloket. Een kentekenloket is meestal ook op zaterdag geopend maar controleer dit wel even voordat je op pad gaat. Dit geldt ook voor het meenemen van de juiste documenten. Want zonder deze documenten is een kenteken overschrijven niet mogelijk en kan de RDW de wijzigingen niet doorvoeren.
Bij het postkantoor of supermarkt is het meestal gewoon mogelijk om op zaterdag je auto op naam te zetten. Ook is dit meestal mogelijk bij de meeste boekhandels zoals de Bruna of Primera. Op zondag is overschrijven bij een boekhandel meestal niet mogelijk.
Auto overschrijven op zondag
Op zondag is overschrijven auto minder gemakkelijk als je dat wilt doen op een postkantoor, kentekenloket of een loket in de supermarkt. Openingstijden op zondag zijn nu eenmaal afwijkend ten opzichte van de rest van de week. Contoleer vooraf de openingstijden voordat je op pad gaat.
Je auto overschrijven op zondag is niet mogelijk bij de Albert Heijn. Je kunt je auto niet overschrijven bij de Albert Heijn.
Bij de Jumbo is er meestal wel een mogelijkheid op zondag. Let dan wel op de aangepaste openingstijden en of de locatie ook echt de optie biedt voor het overschrijven van een auto. En vergeet niet om de juiste documenten mee te nemen voor het overschrijven van een auto op zondag!
Hoe werkt het overschrijven van een auto?
Als de verkoopt tot stand is gekomen dan moet de auto overgeschreven worden. Let erop dat je het volgende niet vergeet wanneer je naar het kentekenloket of andere locatie gaat:
- Legitimatie
- Rijbewijs
- Tenaamstellingscode (deel 1B)
- Overschrijvingsbewijs of kentekencard
- Tenaamstellingscode
Overleg met de verkoper of je samen gaat of dat diegene jouw de documenten meegeeft. Zodra je alle benodigdheden hebt verzameld kun je de auto laten overschrijven. Let op dat de koper van de auto altijd aanwezig dient te zijn bij het overschrijven van de auto. De verkoper niet.
Om de auto uiteindelijk succesvol over te schrijven moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn en moet je ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen van jouw gemeente.
Daarnaast heb je minimaal het originele tenaamstellingsbewijs (deel 1B) nodig en het overschrijvingsbewijs (deel 2) óf de kentekencard en de tenaamstellingscode. Wat je altijd nodig hebt is een geldig legitimatiebewijs.
De auto laten overschrijven kan bij een kentekenloket, RDW-balie, PostNL locatie of online, of via de website van de RDW.

Tenaamstellingscode
Een tenaamstellingscode is nodig als je een auto wilt overschrijven, schorsen of inruilen. De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers waarvan het eerste deel 4 cijfers en het tweede deel 5 cijfers.
Het eerste deel van de tenaamstellingscode vind je op het tenaamstellingsverslag die je ontvangt bij de aankoop van de auto.
Het tweede deel van de tenaamstellingscode (de laatste 5 cijfers) vind je op het kentekencard die je toegestuurd krijgt door de RDW.
Het eerste deel en het tweede deel vormen gezamenlijk de tenaamstellingscode. Je kunt deze code maar één keer gebruiken. Bewaar de code dus goed!
Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Dan heb je ook nog geen tenaamstellingscode. Jouw unieke code staat dan op deel 1B van het kentekenbewijs.
Op de RDW site kun je zowel je tenaamstellingscode controleren en een nieuwe vervangende aanvragen.
Overschrijvingsbewijs
Als je nog over een papieren kentekenbewijs bezit dan ben je nog in het bezit van een overschrijvingsbewijs. Dit overschrijvingsbewijs heb je nodig wanneer je de auto overschrijft op een andere naam. Het overschrijvingsbewijs is deel 2 van het kentekenbewijs.
Indien je nog een papieren kentekenbewijs hebt en je bent het overschrijvingsbewijs kwijt geraakt dan moet je een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Je krijgt dan het kentekencard toegestuurd.
Vrijwaringsbewijs
Nadat de auto is overgeschreven op de naam van de koper ontvangt de verkoper van de auto een vrijwaringsbewijs van de koper. Dit is het bewijs voor de verkoper dat deze afstand heeft gedaan van de verantwoordelijkheden voor de auto waarom het gaat. Het vrijwaringsbewijs ontvangt de verkoper nadat de tenaamstelling van het kenteken is overgeschreven op die van de koper van de auto.
Nadat de verkoper is gevrijwaard van de auto, is de koper vervolgens verantwoordelijk voor de auto en bijkomende verplichtingen. De wegenbelasting, autoverzekering en APK komen nu voor rekening van de koper.
Kort samengevat loop je dit proces door voor het overschrijven van een auto:
- Check vooraf de openingstijden van het postkantoor of kentekenloket (in supermarkt of boekhandel) en zij daar het overschrijven van een auto aanbieden. Bij een RDW-erkende garage of RDW-balie is dat altijd mogelijk maar vaak niet op zondag!
- Online overschrijven auto kun je te allen tijde doen indien je in bezit bent van een kentekencard. Zorg ook dan dat je de juiste documenten bij de hand hebt. Met een papieren kentekenbewijs kan dit niet! Zorg dat je de DigiD app geïnstalleerd hebt op je telefoon!
- Zorg dat je de juiste documenten bij de hand hebt: ID-kaart, kentekencard + tenaamstellingscode OF papieren kentekenbewijs deel 1B + overschrijvingsbewijs.
- Na overschrijven zorg je ervoor dat je de juiste documenten mee terug neemt: het vrijwaringsbewijs en tenaamstellingsdocument deel 1 en 2.
Veel gestelde vragen over auto overschrijven
Een auto overschrijven kan zo geregeld zijn. Maar toch zien wij regelmatig dezelfde vragen voorbij komen . Daarom beantwoorden wij hieronder een aantal veel gestelde vragen.
Auto overschrijven zonder eigenaar, kan dat?
Als je ervoor zorgt dat je de juiste papieren meekrijgt van de vorige eigenaar dan is het niet nodig dat de verkoper ook aanwezig is bij het overschrijven van de auto op locatie of online. Het is als verkoper echter wel verstandig om mee te gaan zodat je erop kan toezien dat de auto daadwerkelijk op naam van de koper is overgeschreven.
Overschrijven auto, wie betaalt de kosten?
Aan het overschrijven van een auto zijn kosten verbonden. Wie de kosten betaalt hangt af van gemaakte afspraken maar meestal is dit de koper van de auto. Je kunt er ook voor kiezen om de kosten tussen koper en verkoper te delen.
Auto overschrijven zonder rijbewijs, kan dat?
Een auto op jouw naam zetten zonder dat je een rijbewijs hebt is mogelijk. Maar je auto vervolgens verzekeren zonder rijbewijs is een lastige opgave. Verzekeraars zullen dan extra voorwaarden stellen en al gauw moeilijk doen. Maar het kan dus wel.
Een geschorste auto op naam zetten, kan dat?
Een auto op naam zetten als deze geschorst is? Dat is mogelijk! Als je de geschorste auto op naam zet dan vervalt de schorsing automatisch. Wanneer de eigenaar van de auto is overleden dan kun je de schorsing niet eerder stopzetten. De schorsing eindigt dan aan het einde van de schorsingsperiode.
Auto op naam zetten geweigerd?
Het zal vrijwel nooit voorkomen maar toch. Wat doe je als het overschrijven van de auto op jouw naam wordt geweigerd? Ga dan na op je nog openstaande boetes of een belastingschuld hebt. Want de Belastingdienst kan een blokkade op je naam zetten en het CJIB kan een auto buiten gebruik stellen. Daarnaast kan zijn dat je onjuist bent ingeschreven in het BPR, je rijbewijs verlopen is of het kentekenbewijs niet meer geldig is. Meer over auto op naam zetten lees je hier!
Rijden zonder kentekencard?
Wanneer je zojuist een auto hebt overgeschreven heb je meestal het kentekencard nog niet binnen. De RDW stuurt deze binnen een paar werkdagen toe. Je mag tot 14 dagen na het overschrijven van de auto rijden zonder kentekenbewijs. Let op dat je in het buitenland altijd een kentekencard bij je moet hebben!
Autoverzekering afsluiten na overschrijven auto
Staat je auto op kenteken? Dan resteert alleen de autoverzekering nog! Want zonder autoverzekering mag je niet de weg op! In Nederland moet je minimaal een WA verzekering hebben voor je auto. Via deze website vergelijk je eenvoudig autoverzekeringen en sluit je deze gemakkelijk online af. Direct naar de beste autoverzekering kan ook.