Veel ouders willen hun kind tegemoet komen in de kosten voor hun autoverzekering. En dat begrijpen wij. De kosten van een autoverzekering voor jouw kind tot 24 jaar is relatief gezien erg duur. Verzekeraars zien meer risico’s bij jonge bestuurders ten opzichte van oudere bestuurders. Het afsluiten van een autoverzekering voor jouw kind lijkt dan geen slecht idee. Maar hoe werkt dit verzekeringstechnisch? En wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Hier vind jij de antwoorden!
Autoverzekering afsluiten voor jouw kind: kan en mag dat?

Bij het kopen van een nieuwe of tweedehands auto moet de auto “op naam” gezet worden. Dit houdt in dat je het kentekenbewijs op jouw naam laat zetten. De verkoper van de auto zal via een vrijwaringsbewijs de auto van zijn naam afhalen. Je mag een auto alleen zelf op jouw naam zetten.
Als de auto is overgeschreven dan ben je verplicht op de auto te verzekeren. Je bent wettelijk verplicht om ten minste een WA-verzekering af te sluiten. De autoverzekering moet op naam staan van de regelmatige bestuurder van de auto. Als jouw kind het meeste in de auto rijdt, moet hij/zij zelf een autoverzekering afsluiten.
Dan nu de vraag: mag je als ouder een autoverzekering afsluiten voor jouw kind? Nee, dat mag niet. Het is alleen toegestaan om als samenwonende partner de auto van de andere partner op eigenaar te zetten, evenals de verzekering. Dit is niet toegestaan bij de ouder-kind constructie. De eigenaar van de auto moet ZELF de autoverzekering afsluiten. Voor de autoverzekering is het van belang wie de regelmatige bestuurder van de auto is. Op de verzekeringspolis moet de regelmatige bestuurder vermeld staan. Alleen de kentekenhouder mag een autoverzekering afsluiten.
Als jouw kind eigenaar en bestuurder is van de auto dan moet hij/zij zelf een autoverzekering afsluiten. Ben je als ouder eigenaar van de auto en wil je een autoverzekering voor jouw kind afsluiten? Dat kan, maar dan moet op de polis vermeld staan dat jouw kind de regelmatige bestuurder is.
Kinderen meeverzekeren kan wel
Een autoverzekering afsluiten voor je kind raden wij dus af. Later meer over de voor- en nadelen hiervan.
Er zijn echter wel andere constructies mogelijk, waarbij jouw kind niet de regelmatige bestuurder is van jouw auto. Kinderen onder de 18 jaar kun je meeverzekeren op de polis van de ouder. In deze situatie blijft de ouder aangemerkt als regelmatige bestuurder op de polis.
Geef wel door aan de verzekering dat je jouw kind wilt meeverzekeren. Er komt dan op de polis een melding “2Drive persoon” te staan.
Heeft dit ook gevolgen voor de premie? Nee, meestal niet. Een ander voordeel is dat jouw kind op deze manier wel schadevrije jaren opbouwt. Dit is het geval als jij een verzekering voor jouw kind probeert af te sluiten.
Laat jouw kind de autoverzekering zelf afsluiten
De autoverzekering voor jouw kind op jouw eigen naam zetten lijkt interessant. Jouw kind betaalt dan minder premie. Maar je helpt jou kind er op lange termijn niet mee.
Ten eerste bouwt je kind geen schadevrije jaren op wanneer je als ouder de autoverzekering voor jou kind zou betalen. Deze jaren worden opgeteld bij wie de autoverzekering op naam staat. Je bespaar op de premie, maar bouwt geen schadevrije jaren op. Verder is het zo dat zonder schadevrije jaren geen no-claimkorting wordt opgebouwd.
Dit heeft gevolgen voor als jouw zoon/dochter later een wat duurdere auto gaat rijden. Meestal kiest men dan voor een WA-Plus of Casco. Maar omdat jouw zoon/dochter geen schadevrije jaren heeft opgebouwd, betaalt hij/zij extra veel premie.
Je wilt dus eigenlijk dat jouw kind zo vroeg mogelijk begint met het zelf opbouwen van schadevrije jaren en de bijbehorende no-claim korting. Als jouw kind op latere leeftijd een duurdere auto wil rijden wordt een duurdere verzekering gedeeltelijk gecompenseerd door zijn/haar opgebouwde schadevrije jaren in combinatie met no-claimkorting.
Verder kan kan het op de lange termijn onvoordelig uitpakken voor jouw kind als jouw zoon of dochter niet zelf de autoverzekering afsluit. De kans is namelijk groot dat dat jouw kinderen het huis gaan verlaten. Vervolgens moet alsnog de autoverzekering op naam van jouw kind gezet worden.
De beste optie is dus om jouw zoon of dochter zelf een autoverzekering te laten afsluiten. De eerste jaren betalen zij wel een hogere premie, maar door de opbouw van schadevrije jaren kan de premie later aanzienlijk dalen.
Als je toch de kosten als ouder op je wilt nemen dan kun je maandelijks het bedrag van de verzekering overmaken of een vergoeding geven voor de aanschaf van een mooie tweedehands auto.
Autoverzekering voor jouw kind; ouder de dupe?
Verzekeraars zijn niet zo blij als een auto niet is verzekerd door de kentekenhouder. Vooral wanneer diegene ook de regelmatige bestuurder is. Verzekeraars zien dit zelfs als verzekeringsfraude! Waarom?
De persoon die in de auto rijdt bepaalt namelijk hoe groot het risico is voor de verzekeraar. En dus hoe duur de autoverzekering is. Vooral beginnende en onervaren bestuurder onder de 24 jaar vormen een groter risico voor de verzekeraar. Zij betalen daarom een beginnerstoeslag.
Als jij als ouder de verzekering afsluit en jouw kind is de regelmatige bestuurder, dan ben je de verzekeraar aan het misleiden. Dan is er sprake van verzekeringsfraude. Niet doen dus!
Ook als jouw zoon of dochter een snelle auto wilt verzekeren raden wij het afsluiten van een autoverzekering voor jouw kind af. Het komt namelijk regelmatig voor dat jongeren een te snelle auto willen verzekeren. De verzekeraar weigert dat soms vanwege het risico.

Mocht jouw kind schade rijden en de verzekeraar ontdekt dat de verzekering niet op naam van de regelmatige bestuurder staat, dan loop je de kans dat je als ouder moet opdraaien voor de schade!
Als je WA verzekerd bent is de verzekeraar in eerste instantie verplicht de schade te vergoeden die door jouw toedoen is aangebracht aan anderen. Maar als blijkt dat de regelmatige bestuurder niet op de polis is vastgelegd dan zal de verzekeraar er alles aan doen om de schade op jouw te verhalen!
Zelfs met een WA volledig casco verzekering (verzekerd tegen schade aan eigen auto) kan de verzekeraar weigeren om de schade aan de eigen auto te vergoeden!
Tot slot kun je als ouder een EVR-melding achter je naam krijgen. Het wordt daardoor vrijwel onmogelijk om nog een (nieuwe) autoverzekering af te sluiten.
Auto uitlenen aan kind?
Als jouw kind niet de regelmatige bestuurder is, dan mag jouw kind zeker af- en toe in jouw auto rijden. Mits jouw zoon of dochter een rijbewijs heeft natuurlijk. De autoverzekering biedt gewoon dekking bij schade. Het kan wel zo zijn dat voor een bestuurder jonger dan 24 jaar een extra eigen risico wordt gerekend, boven op het standaard eigen risico. De eigenaar is uiteindelijk verantwoordelijk aan wie hij’/zij de auto uitleent.
Rijd iemand schade met jouw auto? dan gaat dit ten koste van jouw eigen schade vrije jaren. Tevens kunnen verzekeraars een deel van het geclaimde bedrag op jouw eigen risico verhalen.
Wil je de auto uitlenen voor een vakantie van jouw zoon of dochter? Dat kan. Want daarmee is jouw zoon of dochter nog niet de regelmatige bestuurder. Je neemt echter wel een risico. Dit risico kun je verzekeren. Bijvoorbeeld met de Ohra Leenauto Verzekering. Hiermee kun je de risico’s voor het uitlenen van jouw auto per dag verzekeren.
Autoverzekering afsluiten? Bereken direct je premie!
Goedkoop een autoverzekering voor jouw kind vinden? Vergelijk dan de premies autoverzekering voor jongeren! Ook als je jong bent kun je veel besparen met een autoverzekering op eigen naam! Ga autoverzekeringen vergelijken en vindt de goedkoopste autoverzekering!