Veel mensen gaan vertrekken twee keer per jaar naar het buitenland. Meestal voor een wintersport en een zomervakantie. Voordat je op vakantie gaat is een autoverzekering afsluiten wel noodzakelijk. Maar hoe zit het eigenlijk met de beste autoverzekering in het buitenland? Is jouw autoverzekering ook in het buitenland geldig? En waar dien je zoal rekening mee te houden? Je leest het natuurlijk alleen hier.
Geldt jouw autoverzekering ook in het buitenland? Ja, jouw autoverzekering biedt ook in het buitenland dezelfde dekking als in Nederland. Op de groene verzekeringskaart kun je precies zien wat het dekkingsgebied van jouw autoverzekering is. Als het motorvoertuig wordt gebruikt in één van de genoemde landen zal het Bureau van dat land de dekking garanderen overeenkomstig de in dat land geldende regeling betreffende de verplichte aansprakelijkheidsverzekering. +
Indien je een ongeval hebt (veroorzaakt) in het buitenland dan stelt de verzekeraar wel dat je aan een aantal verplichtingen moet voldoen. En hoe zit het eigenlijk met de autoverzekering van een huurauto? En landen waar winterbanden verplicht zijn? Lees snel verder en kom niet voor verrassingen te staan!
Ongeluk in het buitenland?
Een ongeluk in het buitenland is erg vervelend omdat er vaak een taalbarrière is. De betrokkenen dienen na het ongeval een Europees schadeformulier in te vullen. Met het schadeformulier kan de verzekeraar beoordelen wie aansprakelijk is voor het ongeval en de opgelopen schade. Gelukkig is het schadeformulier overal hetzelfde. Dat bespoedigt het invullen ervan voor beide partijen.
Na het invullen van een schadeformulier neem je contact op met jouw verzekeraar. Raadpleeg hiervoor de groene kaart. Dit is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je (in Europa) kunt aantonen dat je auto verzekerd is. Op de groene kaart staat vaak vermeld bij welke instanties je terecht kunt bij pech, diefstal, ongeval of schade. Bewaar de groene kaart bij je verzekeringsbewijs, en niet in de auto!

Wanneer je het (internationale) telefoonnummer belt voor hulp krijg je vaak een Nederlands sprekende medewerker van de alarmcentrale van de verzekeraar aan de lijn. Zij geven je instructies over hoe nu verder te handelen. Kun je niet verder rijden door schade? Dan zal je auto weggesleept moeten worden naar een schadehersteller. Dit is standaard geregeld in de autoverzekering.
Let op! Voordat je de alarmcentrale belt moet je beoordelen of je schade of pech hebt. Waarom? Wel, bij pech zoals een klapband of kokende motor ben je niet verzekerd met je autoverzekering. Hiervoor heb je een pechhulpverzekering nodig. Er is sprake van schade bij een aanrijding met een andere auto, schade aan object of vandalisme. Hiervoor kun je jouw autoverzekering wel raadplegen.
Autoverzekering in het buitenland
Bij schade bel je altijd eerst de alarmcentrale van je autoverzekering. Dit telefoonnummer staat op de groene kaart. Een medewerker van de alarmcentrale zal precies aangeven wat je moet doen. Terwijl jij in de paniek dingen over het hoofd ziet, zullen zij je rustig uitleggen wat je moet doen. Als je niet meer verder kunt rijden zal de alarmcentrale ervoor zorgen dat je auto naar een garage wordt gesleept. Het maakt hiervoor niet uit welke dekking je autoverzekering heeft.
Schade in het buitenland? Wat vergoed de verzekeraar?
Met een autoverzekering is er ook dekking in het buitenland bij schade. Voor de vergoeding is wel bepalend welk type verzekering je hebt afgesloten. We behandelen kort de allrisk verzekering, WA-verzekering en WA beperkt casco verzekering.
Heb je schade aan jouw auto? Dan kun je alleen met een allrisk autoverzekering die schade vergoed krijgen. Een autoverzekering met WA-dekking of een WA-beperkt casco autoverzekering vergoed geen schade aan je auto. Je kunt daarvoor gebruik maken van een rechtsbijstandsverzekering of een verhaalbijstandsverzekering.
Heb je geen verhaal- of rechtsbijstandsverzekering? En is de tegenpartij aansprakelijk voor de schade? Stel dan de tegenpartij aansprakelijk. Daarmee doe je een beroep op de autoverzekering van de tegenpartij.
Autoverzekering en de groene kaart
Je autoverzekering in het buitenland is dus gewoon geldig. Met de autoverzekering heb je in het buitenland dezelfde dekking als in Nederland. Met de groene kaart toon je in het buitenland aan dat je verzekerd bent. Op de groene kaart staat onder andere het dekkingsgebied vermeld. In sommige landen is het verplicht de groene kaart (of een kopie hiervan) bij je te hebben.
Het dekkingsgebied betreft de landen die onder de autoverzekering vallen. Staat jouw vakantieland niet op de groene kaart? Dan biedt jouw autoverzekering geen dekking in dat land. Als je toch in een auto wilt rijden dan zal je een aparte verzekering moeten afsluiten in het buitenland.
Pech onderweg
Als je te maken krijgt met pech onderweg – bijvoorbeeld aan de motor of een klapband – schakel dan niet direct jouw autoverzekering in. Want wanneer je een buitenlandse autoverzekering inschakelt krijg je de kosten hiervoor niet vergoed. Je hebt daarvoor een aanvullende pechhulpverzekering nodig.
Huurauto in het buitenland: verzekerd of niet?
Een auto huren in het buitenland tijdens een vakantie heeft zo zijn voordelen. Vaak is het huren goedkoop en betaal je een vast bedrag per termijn. Maar voordat je gaat huren bekijk altijd goed de huurvoorwaarden en mogelijke extra kosten die daar nog bij kunnen komen. Maar hoe zit het eigenlijk met de autoverzekering?
De huurauto is niet verzekerd op je eigen autoverzekering of reisverzekering. Ga je een auto huren? Dan sluit je bij de verhuurpartij een autoverzekering af. De partij die de auto verhuurt heeft vaak zelf een autoverzekering. Een andere mogelijkheid is dat je ter plekke een autoverzekering voor de huurauto afsluit.
Verhuurbedrijven sluiten vaak een WA+casco (=allriks) verzekering voor je af. Dat voelt veilig maar check toch altijd goed de voorwaarden en het verzekerd bedrag. Letselschade is in veel landen bijvoorbeeld veel lager dan in Nederland! Kijk of je dit bedrag kunt verhogen. In Nederland is meestal tot 6 miljoen verzekerd. In het buitenland vaak tot 5 miljoen of lager. Weet dat letselschade zeer fors kan oplopen!
Tot slot heeft een autoverzekering van een huurauto in het buitenland vaak een hoog eigen risico. Zo kan het voorkomen dat je bij schade toch ineens een hoog bedrag moet betalen. Wat kun je hiertegen doen?
Je kunt het eigen risico (gedeeltelijk) afkopen. Hier staat dan vaak een eenmalig bedrag of een hoger eigen risico tegenover. Of je betaalt een hogere premie waarmee je het eigen risico verlaagd.
Autoverzekering in het buitenland: winterbanden verplicht?
In het buitenland gelden vaak andere regels dan in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld een boete krijgen in de Alpenlanden als je geen winterbanden onder je auto hebt zitten. In het ergste geval kan een schade-uitkering slechts beperkt worden gedaan als je geen aandacht hebt besteed aan het plaatsen van winterbanden. Je kunt je dus maar beter goed verdiepen in de regels en wetten van het land waar je naartoe op vakantie gaat.
Landen die winterbanden verplicht stellen
In Europa zijn een aantal landen die winterbanden verplicht stellen. Zo zijn in Duitsland en Luxemburg winterbanden verplicht. Die verplichting geldt bij winterse omstandigheden. Als je dan geen winterbanden hebt kun je een boete krijgen. Zonde van het vakantiegeld, nietwaar?
Ook Oostenrijk is erg streng als het gaat om winterbanden. Tussen 1 november en 15 april dien je met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Heb je deze niet? Dan dien je over sneeuwkettingen te beschikken. Voldoe je niet aan deze regels? Dan kun je een boete opgelegd krijgen van maximaal € 5.000.-.
Landen die soepel omgaan met winterbanden
In België en Frankrijk wordt soepeler omgegaan met winterbanden. België adviseert wel winterbanden maar zal mensen niet beboeten.
Frankrijk stelt winterbanden verplicht daar waar dit staat aangegeven op verkeersborden. Hetzelfde geldt voor de sneeuwketting.
In Italië gaan ze ook iets soepeler om met de regels. Van 15 november tot en met 15 april is het belangrijk om in bepaalde gebieden sneeuwkettingen en winterbanden bij je te hebben.
In het prachtige Zwitserland ben je niet verplicht om met winterbanden te rijden, maar bij een eventuele schade wordt het wel meegenomen in de beoordeling als je niet over winterbanden beschikt.
Gerelateerde vragen
Hieronder een aantal gerelateerde vragen met betrekking tot de autoverzekering in het buiteland.
- Ik ga verhuizen, is mijn auto verzekerd in het buitenland? Geen enkele Nederlandse autoverzekering kan jouw auto verzekeren in het buitenland. Geef je verhuizing zo snel mogelijk door aan je verzekeraar. Je autoverzekering wordt dan beëindigd. Je nieuwe autoverzekering moet als ingangsdatum de datum van inschrijving in het buitenland hebben.
- Hoe lang mag je met de auto naar het buitenland? Buiten Nederland mag je tussen 3 en 6 maanden rijden in een auto met een Nederlands kenteken. Hoe lang je mag rijden in het buitenland hangt af van het land. Studenten mogen in het buitenland rijden zolang hun studie duurt. Voorwaarde is wel dat zij een erkende studie volgen en niet mogen werken in het buitenland.
Bronnen: www.nederlandwereldwijd.nl
Autoverzekering afsluiten? Bereken direct je premie!
Goedkoop een autoverzekering vinden? Direct een autoverzekering afsluiten kan via onze website. Klik hieronder op de blauwe button en vergelijk de 4 goedkoopste autoverzekeringen op dit moment. Ook als je jong bent kun je veel besparen met een autoverzekering op eigen naam! Ga autoverzekeringen vergelijken en vindt de goedkoopste autoverzekering!