Is een autoverzekering per maand opzegbaar?

Via deze website kun je heel gemakkelijk overstappen naar een andere autoverzekering. Je kunt eenvoudig vergelijken en direct een autoverzekering afsluiten. Maar wat is eigenlijk de opzegtermijn voor je autoverzekering? Is je autoverzekering per maand opzegbaar? En wanneer? En hoe voorkom je dat je te lang aan je autoverzekering vast zit? Lees hier alles over het opzeggen van je autoverzekering!

Is een autoverzekering per maand opzegbaar? Dat hangt van de contractduur af. Bij een jaarcontract is de autoverzekering pas na verstrijken van het contractjaar dagelijks opzegbaar. Maar tegenwoordig heeft een nieuwe autoverzekering niet meer standaard een contractduur van 1 maand. Dus is deze direct dagelijks of maandelijks opzegbaar, met een opzegtermijn van 1 maand.

Een autoverzekering opzeggen kan om verschillende redenen. Soms is zelfs geen opzegtermijn nodig. Automatisch verlengen mag niet meer eenzijdig gebeuren. Lees hieronder meer over het opzeggen of verlengen van een autoverzekering.

Wat is de opzegtermijn van een autoverzekering?

Een nieuwe autoverzekering heeft een contractduur van 1 jaar. Daarna is de autoverzekering meestal dagelijks opzegbaar, in plaats dat de autoverzekering per maand opzegbaar is. Meestal geldt een opzegtermijn van 1 maand. Bij sommige verzekeraars kan je echter het eerste jaar al dagelijks opzeggen.

Tot 2010 kwam het nogal eens voor dat verzekeraars de autoverzekering stilzwijgend verlengden. Dat mag niet meer sinds januari 2010. Verzekeraars zijn verplicht om jouw vooraf en tijdig te informeren. Dus een autoverzekering met jaarcontract mag niet meer stilzwijgend verlengd worden.

Een jaarcontract gaat meestal over naar een contract voor onbepaalde tijd. Hiermee krijg je niet elk jaar een nieuwe polis. Je bent verzekerd zolang niet één van beide partijen de verzekering opzegt.

Verzekeraars die aangesloten zijn bij het Verbond van Verzekeraars moeten zich aan deze regels houden.

Ook bij een meerjarig contract geldt bovenstaande meestal. Stilzwijgend verlengen mag dus niet zomaar. Bij verlenging van een meerjarig contract is een extra handtekening nodig. Meestal wordt dit meerjarig contract na de eerste periode omgezet in een jaarcontract.

Voorbeeld opzegtermijn 1 maand

De opzegtermijn van jouw autoverzekering vind je in de voorwaarden van jouw polis. Hier staat bijvoorbeeld dat je een opzegtermijn van 1 jaar hebt en dat de polis na een jaar iedere keer een maand verlengd wordt. Dat betekent dat je – nadat je een jaar verzekerd bent geweest – je polis iedere maand kunt opzeggen. Dit gaat veelal in per de eerste van de volgende maand.

Rekenvoorbeeld: Je sluit een autoverzekering af per 1 maart 2016 en hebt een opzegtermijn van 1 jaar. Na een jaar heb je een opzegtermijn van 1 maand. Op 15 april 2017 besluit je over te stappen naar een andere verzekeraar. Omdat de opzegtermijn van 1 jaar al is verstreken, heb je nu een opzegtermijn van 1 maand. Deze maand gaat in per de eerste van de volgende maand. In het voorbeeld gaat de maand opzegtermijn in per 1 mei. Je kunt daarom overstappen per 1 juni 2017.

Indien jouw verzekeraar een opzegtermijn van 1 maand hanteert, geldt dit ook per de eerste van de volgende maand. Dus als je jouw verzekering op 15 augustus opzegt, dan zal deze per 1 oktober beëindigd worden (want de eerste van de volgende maand is 1 september en vanaf dan geldt de opzegtermijn van 1 maand).

De opzegtermijn van een dag komt ook voor en spreekt voor zich. Je kunt iedere dag overstappen naar een andere verzekeraar.

LET OP! JE HEBT JE AUTOVERZEKERING LANGER DAN ÉÉN JAAR? GA DAN DIRECT VERGELIJKEN OM TE ZIEN WAT JE KUNT BESPAREN! VOORWAARDEN EN DEKKINGEN WORDEN REGELMATIG AANGEPAST! ZO OOK DE PREMIES! BESTE AUTOVERZEKERING VINDEN >>

Autoverzekering opzeggen redenen + opzegtermijn

Een autoverzekering opzeggen kan om verschillende redenen. Het is niet altijd zo dat dan de autoverzekering direct is stopgezet. Of zonder opzegtermijn is op te zeggen. Hieronder lees je wat in welk geval geldt…

Opzegtermijn bij verkoop auto

auto verkopen_autoverzekering

Als jij je auto hebt verkocht kun je direct je autoverzekering opzeggen. Dit kan dan zonder opzegtermijn. Er valt namelijk niets meer te verzekeren.

Wel moet je een bewijs overhandigen dat je auto daadwerkelijk is verkocht. En dus niet meer op jouw naam staat. Dit kun je bewijzen met een zogenaamde vrijwaringsbewijs.

Meestal loopt de autoverzekering nog waardoor teveel premie vooruitbetaald is.

De verzekeraar stort het teveel betaalde premie dan terug en beëindigd de autoverzekering.

Opzegtermijn overstappen naar nieuwe autoverzekering

Het is goed om jaarlijks je autoverzekering te vergelijken en de beste autoverzekering te vinden. Zo kom je er achter of jouw auto tegen een lagere premie of betere dekking verzekerd kan worden.

Als je om deze reden wilt overstappen heb je wel te maken met een opzegtermijn. Die opzegtermijn vind je op het polisblad. In de meeste gevallen is die opzegtermijn 1 maand. Tenzij je nog niet langer dan een jaar verzekerd bent.

Opzegtermijn bij wijziging van de voorwaarden of premie

Als jouw verzekeraar de voorwaarden tussentijds in jouw nadeel wijzigt dan heb je het recht om de autoverzekering tussentijds op te zeggen. Ook gedurende een jaarcontract. Dit opzeggen moet dan wel binnen 30 dagen nadat de wijziging is gecommuniceerd.

Ook als jouw verzekeraar tussentijds -eerder dan contract vervaldatum – de premie wijzigt heb je het recht om de autoverzekering zonder opzegtermijn op te zeggen.

Opzegtermijn bij ongeval of total loss schade

Door total loss schade of diefstal geen auto meer? Dan kun je jouw autoverzekering per direct opzeggen. Er is dan namelijk geen verzekerd object meer. Als je auto is gestolen zorg dan dat je direct aangifte doet en melding maakt bij je autoverzekering.

Opzegtermijn bij overlijden

Na overlijden moeten veel zaken geregeld worden. Onder andere moeten alle verzekeringen opgezegd worden. Maar een autoverzekering kun je niet zomaar opzeggen. Een auto moet namelijk verzekerd blijven.

Na overlijden hebben nabestaanden 5 weken om te auto over te schrijven op de naam van een nabestaande. Naast overschrijving moet de autoverzekering ook omgezet worden. Bij verkoop moet de auto overgeschreven worden (op naam zetten) waarmee de autoverzekering is beëindigd.

Opzegkosten autoverzekering

Het (tussentijds) opzeggen van een autoverzekering is niet altijd zonder financiële gevolgen. Je betaalt vaak extra kosten bij het beëindigen van je autoverzekering. Dit zijn beëindigingskosten of royementskosten als je tussentijds opzegt. Zoals in het eerste verzekeringsjaar. De kosten kunnen oplopen tot 25 euro. De verzekeraar verrekend dit bedrag met wat je eventueel nog terugkrijgt.

Naast opzegkosten zijn er nog andere kosten die soms verborgen zitten in de premie. Dit zijn bijvoorbeeld incasso kosten en jaarlijkse prolongatiekosten. Let dus bij het vergelijken op de premies inclusief alle extra kosten.

Verzekeraar zegt autoverzekering op?

Mag de verzekeraar van je auto de autoverzekering opzeggen zonder opzegtermijn? Dat hangt af van de reden voor het opzeggen van de autoverzekering.

De verzekeraar kan de autoverzekering opzeggen omdat je te veel schades claimt. In de polis is meer te vinden over het hoe en wat omtrent dit onderwerp. Geldt ook een opzegtermijn? Ja, de opzegtermijn is in dit geval maximaal 2 maanden. Dit moet je uit de polisvoorwaarden kunnen opmaken.

Wanneer mag je niet direct opzeggen?

De verzekeraar kan na het claimen van een schade of wijziging in de eigen situatie de premie of voorwaarden wijzigen. Dit staat meestal duidelijk omschreven in de polisvoorwaarden. Ben je het vervolgens niet eens met de wijziging door de verzekeraar? Dan nog kan jij jouw autoverzekering niet direct opzeggen.

Verder is direct opzeggen niet mogelijk wanneer je rijbewijs is ingenomen of niet is verlengd. De auto is nog steeds in jouw bezit en daarmee ben je verplicht dat de auto WA-verzekerd is.

Autoverzekering opzeggen of opschorten?

Een autoverzekering opzeggen is iets anders dan een autoverzekering opschorten. Wat is het verschil? Wel, een autoverzekering opzeggen is het definitief beëindigen van de autoverzekering. Autoverzekering opschorten is het tijdelijk stopzetten van de autoverzekering. Bijvoorbeeld als je een nieuwe auto wilt en de oude auto al hebt verkocht. Je betaalt dan tijdelijk geen premie.

Belangrijk detail zijn de schadevrije jaren. Bij opzeggen blijven je schadevrije jaren tussen de 1 en 3 jaar geldig. Wanneer sprake is van opschorten blijven schadevrije jaren 3 jaar geldig. Overigens blijven schadevrije jaren tegenwoordig gewoon drie jaar geldig. Opschorten van de autoverzekering kan dus interessanter zijn dan opzeggen. Informeer bij jouw verzekeraar.

Aanvullende vragen

Hieronder een aantal aanvullende vragen met betrekking tot het opzeggen of de opzegtermijn van de autoverzekering.

  • Hoe lang zit je vast aan een autoverzekering? Na het afsluiten van een autoverzekering zit je één jaar vast aan het contract. Na het eerste jaar zijn de meeste autoverzekeringen dagelijks opzegbaar. Meestal wordt een opzegtermijn van 1 maand gehanteerd.
  • Kun je jouw auto uit de verzekering halen? Besluit je om voor langere tijd je auto niet te gebruiken? Dan kun je de auto schorsen bij de RDW. Je betaalt dan geen wegenbelasting meer. Na schorsing kun je de autoverzekering tijdelijk stopzetten. Dit kan maximaal 12 maanden.
  • Is een autoverzekering per maand opzegbaar? Een autoverzekering sluit je af voor één jaar. Daarna kun je de autoverzekering meestal dagelijks opzeggen. Daarbij geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Autoverzekering vergelijken

Je autoverzekering vergelijken doe je hier op deze website. Wij vergelijken alle autoverzekeringen op basis van prijs/kwaliteit, eigen risico en polisscore. Ga vergelijken en stap over naar een goedkopere autoverzekering of één met dekking die beter bij jouw situatie past!

AUTOVERZEKERING AFSLUITEN EN VERGELIJKEN >>

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken