Onderhandelen over je autoverzekering, kan dat?

Een autoverzekering afsluiten doen we vrijwel altijd zonder onderhandelen. Want onderhandelen over je autoverzekering is geen gemeengoed. Het is geen gewoonte. Dit terwijl wet en regelgeving dit wel aanmoedigen. Het blijkt dat veel mensen gewoonweg niet weten of onderhandelen is toegestaan. Wij willen met dit artikel dit taboe bespreekbaar maken. Wat is wel/niet toegestaan?

Allereerst antwoord op de belangrijkste vraag of onderhandelen over je autoverzekering kan. Het antwoord daarop is JA. Iedereen kan en mag onderhandelen over zijn verzekeringscontract; wet- en regelgeving moedigen dit juist aan, hoewel dit geen gemeengoed is. Dus maak er vooral gebruik van. Overstappen van je huidige contract of maatschappij naar een goedkopere kan vrijwel altijd kosteloos.

Kun je altijd en in elke situatie onderhandelen over jouw verzekeringscontract? En hoe pak je dit aan? Dat en meer lees je natuurlijk alleen hier.

Onderhandelen over je premie autoverzekering

Vroeger werd een verzekering afgesloten bij en lokale verzekeraar (van je ouders). Tegenwoordig gaan mensen vergelijken voordat zij overstappen. Of blijven zitten waar zij al jaren verzekerd zijn. Over onderhandelen wordt niet gesproken.

En hoewel dit geen gemeengoed is mag en kan dat wel. Het is vaak aan te raden als je al jaren verzekerd bent bij dezelfde verzekeraar en veel schadevrije jaren hebt opgebouwd. Vergelijken en overstappen naar de beste autoverzekering loont. Of je gaat onderhandelen over betere voorwaarden met jouw huidige verzekeraar. En gaat daarna alsnog vergelijken.

Versterk je onderhandelingspositie door vooraf een betere offerte te verkrijgen bij een andere verzekeraar. Dit maakt je onderhandelingspositie met je huidige verzekeraar sterker.

Kan jij een lagere premie tonen of zelfs gunstigere voorwaarden? Dan is het aan jouw huidige verzekeraar om daar iets aan te doen. Anders verlengt je het contract niet. Jij maakt vaak meer kans dat je wint omdat je al jaren daar verzekerd bent met je auto en veel schadevrije jaren hebt opgebouwd. Je verzekeraar zal je daarom willen behouden!

Omdat je verzekeraar jouw zal willen behouden zal zij in de meeste gevallen jouw overhalen door een extra trede op de bonus/malus ladder toe te kennen. Daarmee kan je korting op de premie hoger uitvallen en zal je verzekeringspremie lager uitvallen. Meestal hebben verzekeraars die onderhandelingsruimte (vooral bij nieuwe klanten) ingebouwd in de premie.

Onderhandelen over lopende verzekeringen

Naast je autoverzekering kun je natuurlijk ook onderhandelen over het pakket aan lopende verzekeringen bij je verzekeraar. Een pakketkorting levert namelijk zomaar 10% korting op het totale premiegeld op. Dat is natuurlijk ook snel verdiend.

Maar ga vanwege deze mogelijk niet extra verzekeringen afsluiten of andere trucs uithalen. Staar je niet blind op de mogelijkheid tot pakketkorting. Let op de hoogte van de premie van die specifieke verzekering en of die elders voor een lagere premie wordt aangeboden.

Dit doe je door contact op te nemen met je verzekeraar. Spreek alle verzekeringen door en breng de gegevens up-to-date. Mogelijk kun je daarmee al honderden euro’s per jaar besparen. En dat zonder te gaan overstappen!

Verzekeraar biedt geen onderhandelingsruimte

Zoals eerder aangegeven hebben autoverzekeraars een ingebouwde marge om klanten te behouden of nieuwe klanten over de streep te trekken. Nu jij dit weet sta je al een stuk sterker in je schoenen!

Want onderhandelingen zijn niet voor elke verzekering mogelijk. Een aansprakelijkheids-verzekering of reisverzekering zijn niet onderhandelbaar voor wat betreft de prijs. Deze verzekeringen hebben vaak een vaste prijs zonder ingebouwde variabelen die de prijs kunnen beïnvloeden. Daardoor kan men ook maar één vaste prijs aanbieden.

Wat betreft de autoverzekering is dat anders. Op de premie autoverzekering zijn meer (aanpasbare) variabelen van toepassing. Deze variabelen bieden de verzekeraar een aantal standaard kortingsmogelijkheden.

Biedt de verzekeraar toch geen onderhandelingsruimte? Dan kun je alsnog overstappen naar de voor jouw beste autoverzekering en een lagere premie betalen. Wil je niet direct overstappen? Ga dan in elke geval gedurende een aantal jaar vergelijken op premie. En kom erachter of het inderdaad de moeite loont om te gaan overstappen.

Let op inschalingstrede!

Als je besluit een autoverzekering elders af te sluiten moet je even opletten met het opzeggen van je oude autoverzekering. Want bij het opzeggen van je huidige autoverzekering krijg je een aantal schadevrije jaren mee. Deze worden ook opgeslagen in Roy-Data. Bij de meeste verzekeraars blijft deze data nog drie jaar geldig.

Het aantal schadevrije jaren is namelijk niet hetzelfde als de trede waarop je bent ingeschaald bij jouw verzekeraar! Verzekeraars hanteren namelijk verschillende treden op hun eigen bonus/malus ladder. Het komt daarom regelmatig voor dat jij bij je oude verzekeraar een gunstigere trede hebt – met dus recht op meer korting – dan bij jouw nieuwe verzekeraar. Je kunt daarover onderhandelen met je verzekeraar. Je onderhandelt dan over de inschalingstrede…

Gerelateerde vragen

Hieronder een aantal aan dit onderwerp gerelateerde vragen met betrekking tot onderhandelen over je autoverzekering.

  • Wat krijgt een tussenpersoon aan provisie? Een tussenpersoon die voor jouw de verzekering afsluit ontvangen momenteel tussen 15% en 27,5% van de premie als provisie. Dit gaat door zolang de verzekering loopt. Ook als je nooit meer wat hoort van deze tussenpersoon…
  • Welke factoren bepalen de premie autoverzekering? De factoren die onder andere invloed hebben op de premie autoverzekering zijn de waarde van de auto, gebruik, aantal afgelegde kilometers, leeftijd, woonplaats, Bonus-malus, schadeverleden, betalingstermijnen en rijhulpsystemen (bijv. parkeersensoren).
  • Hoe onderhandel je over een nieuwe auto? Onderhandelen doe je in eerste instantie over de auto en niet over de prijs. Maak een proefrit en reageert nooit te enthousiast maar blijf koel en afstandelijk. Geef aan dat je meerdere auto’s gaat bekijken. Wil je de auto écht hebben? Noem de zwakke punten en vraag of de verkoper iets kan doen aan je twijfels. Mogelijk verlaagt de verkoper zijn vraagprijs. Als je het eens bent over de prijs vergeet dan niet om de auto op naam te zetten en direct een autoverzekering af te sluiten.

Autoverzekering afsluiten? Bereken direct je premie!

Goedkoop een autoverzekering vinden? Direct een autoverzekering afsluiten kan via onze website. Klik hieronder op de blauwe button en vergelijk de 4 goedkoopste autoverzekeringen op dit moment. Ook als je jong bent kun je veel besparen met een autoverzekering op eigen naam! Ga autoverzekeringen vergelijken en vindt de goedkoopste autoverzekering!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken