Over premie autoverzekering per postcode

Uit een persbericht van Zeker.com in september 2021 blijkt dat er grote premieverschillen zijn tussen autoverzekeringen. De verschillen kunnen oplopen tot zelfs €1.300 per jaar! Zelfs exact dezelfde autoverzekering per postcode kent soms grote verschillen! Hoe zit dat precies? En waarom verschilt de premie autoverzekering per postcode? Wij gingen op onderzoek uit.

Is de hoogte van de premie autoverzekering afhankelijk van waar je woont? Ja, het blijkt dat veel verzekeraars de premie bepalen aan de hand van een zogenaamd “risicoprofiel” ofwel het risicobeeld in een postcodegebied. Één van de risicofactoren voor de premie autoverzekering is de postcode. Als bijvoorbeeld alleen de laatste letter verschilt, dan kan dat al een verschil in premie veroorzaken. Maar het risicoprofiel wordt niet alleen bepaald door postcode maar ook het aantal diefstallen of geclaimde schades in jouw woonomgeving.

Tarieven voor de autoverzekering zijn tegenwoordig heel transparant. Je kunt gemakkelijk de tarieven vergelijken en voordelig een autoverzekering afsluiten. Het is verstandig om niet alleen naar de premie te kijken.

LET OP! JE AUTOVERZEKERING DIRECT AFSLUITEN? BEZOEK DE PAGINA “AUTO DIRECT VERZEKEREN”>>

Premie autoverzekering: maakt het uit waar je woont?

Uit onderzoek door Zeker.com blijkt dat er flinke verschillen in premies bestaan tussen steden. Als voorbeeld werd een 35-jarige man uit Amsterdam beschreven die in het bezit is van een Mini Cooper Cabrio. Hij wil deze auto graag all risk verzekeren.

Verzekert hij deze auto in Amsterdam bij FBTO dan betaal je daar 1200 euro meer dan als je de auto wilt verzekeren in Groningen. Hoe komt dat eigenlijk?

Risicoprofiel per postcode gebied

Autoverzekering per postcode gebied

Verzekeraars bepalen de premie aan de hand van een risicoprofiel. Het risicoprofiel wordt samengesteld aan de hand van een aantal risicofactoren. Hierbij kun je denken aan:

  • Postcode
  • Auto
  • Bestuurder
  • Schade
  • Gewicht

Dat de autoverzekering in Amsterdam veel duurder is dan in Groningen heeft alles te maken met het risicobeeld in een postcode gebied. Ofwel het risicoprofiel. Want de meeste verzekeraars bepalen de premie aan de hand van een buurt of woonwijk. Vooral in grote steden.

Wanneer een wijk veel te maken heeft met diefstal- en schaderisico dan zijn de premies hoger. Ook als je veel op pad bent. Verzekeraars vinden Amsterdam bijvoorbeeld een hoger risico dan Groningen. Het gaat hier dan met name om schades en diefstal. En om die te dekken vraagt de verzekeraar een hogere premie.

Als de postcode als een van de risicofactoren wordt gezien, dan kan alleen op dit punt al de autoverzekering per verzekeraar verschillen. Vooral als er daaraan door verzekeraars verschillende risicofactoren worden gekoppeld. Vanuit de verzekeraar is het verschil in premie autoverzekering per postcode dan niet zo vreemd. Maar voor de consument is dat het wel. Dit verschijnsel kom je tegen in heel Nederland en bij verschillende verzekeraars.

Soms kan het zelfs zo zijn wanneer de laatste postcodeletter verschilt, er een verschil in premie kan zijn voor dezelfde verzekering. Omdat verzekeraars rekenmodellen gebruiken kom je soms op een bepaald snijvlak vreemde verschillen zien. Neem als voorbeeld de Oranjeboomstraat in de wijk Feijenoord (Rotterdam). Deze straat heeft meerdere postcodes. De helft van de verzekeraars kent verschillende premies voor dezelfde auto met dezelfde dekking. Dat kan tot wel 12% of 100 euro per jaar schelen voor een Volkswagen Golf uit 2016 (bron: consumentenbond)

De meeste verzekeraars stemmen hun verzekeringspremie af op de woonwijk of buurt.

Verzekeraars weten steeds meer…

Verzekeraars bepalen premies met behulp van eigen schadestatistieken. Zij houden cijfers bij over onder andere verkeersclaims, autoschades, auto inbraken etc. Tegenwoordig gaan zij daarin nog verder door samen te werken met databedrijven en kredietinformatiebureaus. Deze bureaus verzamelen allerlei gegevens zodat een beter klantprofiel gemaakt kan worden. Met daarin bijvoorbeeld schadekans en betaalgedrag.

In de toekomst zou het zelfs zover kunnen komen dat verzekeraars jouw autoritten in kaart kan brengen. Middels TomTom misschien? Dit zou nog meer premieverschillen kunnen veroorzaken tussen verzekeraars. Blijf dus vergelijken en ga altijd op zoek naar de beste autoverzekering!

Prijsverschillen tussen verzekeraars

Waarom bestaat er grote prijsverschillen tussen verzekeraars bij dezelfde auto en dekking?

Meestal is dat te verklaren uit het oogpunt van de verzekeraar. Sommige verzekeraars hebben een duur pand of moeten een duur gebouw huren. Andere verzekeraars hebben 24/7 een klantenservice beschikbaar.

De goedkopere verzekeraars hebben meestal gewoon minder (vaste) kosten. Zij hebben bijvoorbeeld geen klantenservice en de verzekerden regelen alles zelf online. Grote verschillen in kosten worden doorberekend in de premie autoverzekering

Daarnaast zal het zo zijn dat risico inschatting en gebruikte rekenmodellen andere uitkomsten geven in premie per verzekeraar. Het premiemodel van een verzekeraar is concurrentieel en dat bepaalt ook mede de verschillen en steeds lager wordende premies. Dat is dus een goede zaak.

Als je tot vreemde verschillen komt mag je de verzekeraar benaderen en vragen om een verklaring voor de verschillen. Zelf kun je de proef op de som nemen door te gaan vergelijken. Vergelijk daarbij ook eens de premie autoverzekering per postcode! En doet dit vooral na een verhuizing!

Premie autoverzekering vergelijken loont

Dat zo nu en dan je premie autoverzekering vergelijken loont mag duidelijk zijn. Doordat een aantal factoren invloed hebben op de premie, kan de uitkomst per verzekeraar significant verschillen. Al eerder noemden wij de postcode. Maar doordat steeds meer mensen thuiswerken is kilometrage ook steeds meer van belang.

Kilometrage en de premie

Omdat we steeds meer digitaal en vanuit huis werken staan auto’s veel langer stil. Daardoor zou het kunnen dat je teveel premie betaalt. Verzekeraars hanteren namelijk verschillende tarieven voor het te verwachten aantal kilometers per jaar (=kilometrage).

Als voorbeeld kan je zo’n 200 euro besparen wanneer je de kilometrage verlaagt van 25.000 kilometer naar 7.500 kilometer per jaar met een all risk autoverzekering bij ABN Amro. Ga dus na of je nog steeds het aantal kilometers rijd of dat je wellicht je kilometrage kan verlagen. Gebruik daarvoor onze vergelijker!

Let wel op dat als je schade rijdt en de verzekeraar merkt op dat je meer kilometers rijd dan opgegeven, zij het verschil in premie terugvorderen.

Premie autoverzekering vergelijken

Dat het loont om te vergelijken blijkt ook uit onderstaande voorbeeld van een 35 jarige man uit Amsterdam (bron: Zeker.com).

Gaat hij deze auto all risk verzekeren bij Centraal Beheer dat kost dat €245,36 per maand. Maar sluit hij dezelfde autoverzekering af bij Univé dan kost dat €137,38 per maand. Daarmee kan hij op jaarbasis zo’n €1300 euro besparen. Niet misselijk toch?

Je zou kunnen denken dat die premie verschillen te maken hebben met het soort auto. Maar niets is minder waar.

Want stel dat hij een nieuwe Opel Corsa wil verzekeren dan bestaan er ook grote premieverschillen. Met een all risk verzekering bij Centraal Beheer betaal je €148,50 per maand. Maar bij Inshared zou dezelfde all risk verzekering €77,78 per maand kosten. Een besparing van zo’n €850 per maand.

Hoewel de tarieven transparant zijn, zou dat niet het enige zijn waarop je moet letten. Kijk ook eens naar de kwaliteit (polisscore) van de verzekering. Wat koop je? En wat zijn de voorwaarden? Hoe goed is de achterliggende dienstverlening?

Bronnen:

Zeker.com
Radar.nl
Consumentenbond.nl

Rate this post

Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé