Negatieve schadevrije jaren, wat kun je ermee?

Een autoverzekering afsluiten als je een negatief aantal schadevrije jaren hebt? Dat is niet altijd even eenvoudig en goedkoop. Als je één of meerdere schuldschades hebt geclaimd bij je verzekeraar, kun je in de malus terechtkomen. Dit betekent dat je geen korting meer krijgt op je autoverzekering, maar dat je een toeslag betaalt. Waar let je op bij het afsluiten van een autoverzekering als je kampt met een negatieve reeks schadevrije jaren? Is een autoverzekering afsluiten dan wel verstandig?

Wat zijn negatieve schadevrije jaren?

Jouw auto direct verzekeren gaat tegenwoordig heel gemakkelijk online. Maar één van de zaken die jouw verzekeraar moet weten is het aantal schadevrije jaren. Bijna niemand weet zijn of haar schadevrije jaren. Weet dus waar je die kan vinden. En zorg dat je dit in je administratie bewaard.

Je bouwt schadevrije jaren op over iedere verzekeringsjaar waarin je geen schade indient. Deze schadevrij jaren geven recht op een bepaald percentage aan korting op de autoverzekering. De basis voor die korting is de de bonus-malus ladder. Iedere trede is gekoppeld aan een specifieke korting. De korting kan oplopen tot wel 80%.

Zolang je geen schade claimt, klim je elk jaar een trede in de bonus-malus ladder. Je bouwt immers schadevrije jaren op.

Als je een schade claimt dan ontvang je negatieve schadevrije jaren. Bij meer dan 15 jaar aan schadevrije jaren val je automatisch terug naar trede 10. Claim je een schade? Dan kun je tot maximaal 5 schadejaren in de min terugvallen.

Stel je bent beginnende bestuurder en hebt 3 schadevrije jaren opgebouwd. je rijd vervolgens schade. Dan loop je tegen een malusregistratie aan. Je hebt 2 negatieve schadevrije jaren op je naam staan. Dit heeft gevolgen voor je premie autoverzekering. Veel verzekeraars zullen hiervoor een premietoeslag berekenen. Je kunt tot maximaal 5 schadevrije jaren in de min komen te staan.

Kom erachter of je negatieve schadevrije jaren hebt

Maar hoe kom je er nu achter of je na schade te maken hebt met negatieve schadevrije jaren? In principe zijn jouw schadevrije jaren bij je huidige auto verzekeraar bekend. Ik heb vandaag ook nog even gebeld en gecontroleerd.

Zolang je niet overstapt, zijn je gegevens ook niet bekend in Roy-Data. Jouw gegevens – met onder andere schadevrije jaren – worden vastgelegd in de database van Roy-Data wanneer jij jouw autoverzekering beëindigd.

Het aantal opgebouwde schadevrije jaren kun je vinden op het meest recente polisblad van je oude verzekeraar. En natuurlijk zoals eerder vermeld kun je het aantal schadevrije jaren opvragen bij jouw huidige autoverzekeraar.

Schadevrije jaren in de min?

Negatieve schadevrije jaren worden ook wel schadevrije jaren in de min genoemd. Dit gebeurt wanneer je meer schadevrije jaren verliest dan dat je hebt opgebouwd. Veroorzaakt door in korte tijd meerdere schades te claimen. Of wanneer je als beginnende bestuurder een schade claimt.

Door schades te claimen val je terug in de bonus-males ladder van je autoverzekeraar. Je krijgt daardoor een extra toeslag op je premie autoverzekering. Dit komt doordat de schadevrije jaren gekoppeld zijn aan de autoverzekering.

Kunnen negatieve schadevrije jaren vervallen?

Zowel schadevrije jaren als negatieve schadevrije jaren kennen een vervaldatum. Na het opzeggen van een autoverzekering blijven schadevrije jaren 3 jaar lang bewaard. Schadevrije jaren worden bewaard en geregistreerd in een database van Roy-Data.

Als je negatieve schadevrije jaren op je naam hebt dan krijg je een malusregistratie. Als je van je malusregistratie af wilt dan kun je dat doen door weer schadevrije jaren op te bouwen of door 3 jaar lang geen autoverzekering af te sluiten. Gedurende de periode dat je geen autoverzekering op je naam hebt mag je niet in een auto rijden.

Hoelang blijven negatieve schadevrije jaren staan?

Roy-Data registreert het aantal negatieve schadevrije jaren wanneer je jouw autoverzekering is beëindigd. Zolang je geen nieuwe autoverzekering afsluit, blijven jouw (negatieve) schadevrije jaren geregistreerd in het systeem van Roy-Data.

Sluit je binnen 3 jaar geen nieuwe autoverzekering af? Dan vervallen jouw (negatieve) schadevrije jaren. Een malusregistratie vervalt dus wanneer je 3 jaar lang geen autoverzekering afsluit (nadat je oude autoverzekering is beëindigd).

Wil jij van jouw negatieve schadevrije jaren af? En heb jij jouw autoverzekering daarom opgezegd? Dan mag je in principe gedurende drie jaar ook niet in een auto rijden.

Je mag wel zo af en toe een auto lenen natuurlijk. Een autoverzekering die je afsluit geldt voor de dekking van de auto. Niet voor een persoon. Daarom ben je in andermans auto ook gewoon verzekerd. Maar….

Als je regelmatig in andermans auto rijd – om bijvoorbeeld van je schadevrij jaren af te komen dan moet je die auto verzekeren op jouw naam. Anders krijg je problemen met de verzekeraar als je schade rijdt. Let dus wel goed op wat je doet!

Hoe kom je van negatieve schadevrije jaren af?

Hierboven is al kort beschreven wanneer schadevrije jaren kunnen vervallen. Schadevrije jaren kunnen vervallen. Maar je kunt ook je schadevrije jaren afkopen of deze weer terug opbouwen. We beschrijven de drie mogelijkheden.

Nieuwe schadevrije jaren opbouwen

negatieve schadevrije jaren vervallen

Ten eerste kun je negatieve schadevrije jaren weer terug opbouwen. Dat gaat overigens niet zo snel. Als je schade claimt dan verlies je direct 5 schadevrije jaren. Bedenk door vooraf goed of je de opgelopen schade wilt claimen. Misschien is het goedkoper om de schade zelf te betalen.

Claim je toch schade? Dan is na 5 jaar pas het effect van 1 jaar schade uitgewist. Daarnaast betaal je een aantal jaar een hogere premie. Dit heeft te maken met de bonus-malus ladder. Na schade daal je een aantal treden waarmee de premie autoverzekering toeneemt.

Over het algemeen kun je stellen dat met 4 of 5 schadevrije jaren je altijd moet blijven zitten bij je huidige verzekeraar. Ga er niet vanuit dat er verzekeraars zijn die jouw gaan accepteren (als je schade hebt geclaimd).

Heb je weer opgebouwd tot 3 schadevrije jaren dan kun je proberen om elders je auto verzekerd te krijgen. Tot dan… drive safe!

Waarom is de premie fors duurder?

Een verzekerde met schade brengt voor een verzekeraar ongeluk. Je bent nu eenmaal een groot risico om te accepteren als er gekeken wordt naar het schadeverleden. Een groot aantal verzekerden veroorzaakt nooit schade, terwijl jij misschien al wel de nodige schades hebt geclaimd. Hoe groter het risico op schade, hoe hoger de premie van je autoverzekering uitvalt.

Wat kun je doen om premieverhoging tegen te gaan?

Ben je allrisk verzekerd en heb je recent een kleine schade veroorzaakt die je hebt geclaimd? Het kan soms beter zijn om een schade niet te claimen en uit eigen zak te betalen. Dit scheelt je vaak de nodige euro’s. Hoewel je soms gewoon pech hebt met schade veroorzaken, kun je wellicht je rijstijl of rijvaardigheden verbeteren door een extra cursus te volgen bij een rijschool. Dit helpt bij het versterken van je zelfvertrouwen en kan tevens een belangrijke bijdrage leveren aan het veroorzaken van minder schade.

Negatieve schadevrije jaren afkopen

Het afkopen van schade wil zeggen dat jij de kosten van de aanrijding voor jouw rekening neemt. Je betaalt dus zelf de schade. Hierdoor val je niet terug in het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.

Bij de meeste auto verzekeraars kun je tot 1 jaar na de schadedatum de claim terugbetalen aan de verzekeraar. Bij sommige verzekeraars kan dit tot wel 2 jaar na de schadedatum.

Na het terugbetalen van de claim wordt ook het aantal schadevrije jaren met terugwerkende kracht hersteld. Maar kijk goed naar de kosten van de schade, de gevolgen voor je premie en de kosten van afkopen. Soms kan het afkopen van schade heel duur uitpakken.

Of je schade afkoopt hangt af van een aantal factoren waaronder de dagwaarde van je auto en het aantal schadevrije jaren dat overblijft als je de schade niet zelf betaald.

Een vuistregel is dat het tot 1.000 euro interessant is om de schade zelf te betalen.

Als je door het afkopen van schade niet met negatieve schadevrije jaren te maken krijgt dan is dat ook wat waard. Want je kunt dan gewoon overstappen of een andere autoverzekering afsluiten. Want met een malusregistratie hoef je geen autoverzekering af te sluiten bij De Vereende. Een verzekeraar dat meer risico’s op zich neemt.

Malusregistratie laten vervallen

Negatieve schadevrije jaren vervallen over het algemeen als je drie jaar lang geen autoverzekering hebt afgesloten. Sommige verzekeraars kijken overigens tot wel 4 a 5 jaar terug. En daarmee komt je malusregistratie dus later te vervallen.

Je schadevrije jaren zijn gekoppeld aan je autoverzekering. Zeg je de autoverzekering op? Dan zal in het centrale database van Roy-Data je (negatieve) schadevrije jaren geregistreerd worden.

Overstappen autoverzekering bij negatief aantal schadevrije jaren

Negatieve schadevrije jaren op je naam? Bedenk dan goed of overstappen wel zo slim is. Als je eenmaal je oude verzekering hebt opgezegd, is het moeilijk om je opnieuw te verzekeren. Veel verzekeraars zijn niet zo happig op het extra risico wat je meebrengt. Daarom zullen zij een hoge premie in rekening brengen of je gewoon niet accepteren. En dat mag. Autoverzekeraars hebben geen acceptatieplicht.

Voordat je jouw autoverzekering gaat opzeggen dus eerst de aanvraag bij je nieuwe verzekeraar controleren. Want met het te vroeg opzeggen van de autoverzekering riskeer je een blijvende onverzekerde auto. Het komt regelmatig voor dat je oude verzekeraar je niet meer terugneemt omdat je een te groot risico bent.

Denk dus pas aan overstappen wanneer je een heel schadevrij jaar hebt volgemaakt. Ga dus overstappen kort voordat je huidige autoverzekering opnieuw met een jaar wordt verlengd. De registratie van negatieve schadevrije jaren in Roy-Data gaat immers in afgeronde, hele jaren. Dit geldt overigens ook voor schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.

Negatieve schadevrije jaren: auto verzekeren op naam van partner?

Om van je malusregistratie af te komen kun je ervoor kiezen om je autoverzekering op te zeggen. En vervolgens drie jaar lang geen autoverzekering af te sluiten. Daarmee komt je malusregistratie te vervallen.

Maar wat doe je in de tussentijd? Als je toch een auto nodig hebt? Is je auto verzekeren op naam van je partner DE oplossing dan?

In elk geval is het goed op te weten dat jij de auto kan verzekeren op naam van je partner wanneer je op hetzelfde adres woont. Maar… als jij ook in de auto rijdt dan wil de verzekeraar dat wel graag weten. Er zijn verzekeraars die als voorwaarde stellen dat er niemand in de auto mag rijden met een malusregistratie.

Ook als je regelmatige bestuurder bent wil de verzekeraar dat weten. Dit heeft gevolgen voor de premie maar ook bij het claimen van schade. Pas dus op!

Overstappen met malusregistratie

Als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar met schadevrije jaren die in de min staan, dan kun je niet bij elke verzekeraar terecht. Bovendien is de premie ook niet goedkoop.

Hoe hoog de premie van de autoverzekering is, hangt af van de hoeveelheid schadevrije jaren dat je in de min hebt staan. Het heeft in ieder geval zeker zin om de verschillende beschikbare verzekeraars te vergelijken op premie. Houd er rekening mee dat sommige verzekeraars van je verwachten dat je de premie voor een heel jaar voldoet als je bij hen een verzekering afsluit.

Tot Slot

Ook al heb je te maken met een malusregistratie, maak je niet teveel zorgen. Als je weer een aantal jaar schadevrij hebt gereden, kom je ongetwijfeld op 0 uit.

Dit betekent dat je profiteert van extra korting op je autoverzekering. Een malusregistratie is sowieso niet voor het leven. Bij een aantal jaren niet autorijden, verdwijnt de malusregistratie vanzelf in Roy-Data, een systeem waarin de schadevrije jaren van elke verzekerde zijn te vinden.

De beste autoverzekering kiezen doe je door te gaan vergelijken. Ontdek onze top 5 autoverzekeringen waar je zonder problemen kunt verzekeren.

Rate this post
United Consumers: Bereken uw autopremie in september en win een Ipad t.w.v. €369Naar Actiepagina