WA volledig casco autoverzekering: Altijd volledige dekking?

Een nieuwe of andere auto gekocht? Of gewoon overstappen van autoverzekering? Wat je ook doet, een WA-autoverzekering is altijd verplicht. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je anderen toebrengt. Deze verzekering vormt de basis voor alle andere verzekeringen. Een WA volledig casco autoverzekering dekt ook schade aan je eigen auto. Maar wat dekt een WA volledig casco autoverzekering dan precies? Dit en nog meer lees je alleen hier.

Wat dekt een WA volledig casco autoverzekering? Een WA volledig casco (all risk) autoverzekering dekt niet alleen schades die jij anderen toebrengt, maar ook schades aan jouw eigen auto, ongeacht hoe deze is ontstaan. Dus ook wanneer je schuldig bent aan een ongeval krijg je de schade aan jouw auto meestal vergoed. Daarnaast ben je verzekerd voor vandalisme en diefstal. Bijkomend voordeel is de ruime dekking bij “total loss”verklaring.

Wat er uitgesloten is van dekking en wanneer je een all risk autoverzekering afsluit lees je verderop in deze blog. Ook wat en wanneer de verzekeraar uitkeert kom je hier te weten.

LET OP! ELK JAAR WORDEN PREMIES EN VOORWAARDEN DOOR VERZEKERAARS AANGEPAST! VERGELIJK JOUW PREMIE AUTOVERZEKERING HIER >>

WA autoverzekering vs casco autoverzekering

Een WA-autoverzekering is verplicht als je een auto bezit die niet geschorst is. Je bent dan verzekerd voor schade die jij andere voertuigen toebrengt. Omdat iedereen verplicht verzekerd moet zijn blijven de kosten voor iedereen betaalbaar.

auto ongeval_WA volledig casco autoverzekering

Een casco autoverzekering vergoedt schades aan jouw auto zonder dat je daar zelf invloed op hebt gehad. Maar ook schades die veroorzaakt zijn door iemand anders.

Voorbeeld van schades waar je zelf geen invloed op hebt zijn onder andere stormschade en brandschade. Maar natuurlijk blijf je in de basis verzekerd voor schade die jij anderen toebrengt. Dat is geregeld via de WA autoverzekering. Een casco autoverzekering is in feite een uitgebreide WA autoverzekering.

Overigens zijn er twee verschillende casco autoverzekeringen, namelijk beperkt casco en volledig casco.

Wat is een volledig casco autoverzekering?

De duurste en meest uitgebreide autoverzekering is de volledig casco autoverzekering. Beter bekend als de all risk autoverzekering. Daarmee ben je niet alleen WA verzekerd, maar ook verzekerd voor schades aan je eigen auto, ongeacht hoe die is ontstaan. Maar er mag geen opzet in het spel zijn. Dus ook wanneer je schuldig bent aan een ongeval krijg je de schade aan jouw auto meestal vergoed. Daarnaast ben je verzekerd voor vandalisme en diefstal.

Bijkomend voordeel van een WA+volledig casco is de ruime dekking bij een total loss verklaring. Als het om een 1 tot 3 jarige auto gaat, keert de verzekeraar de nieuwwaarde van de auto uit. Dit is de zogenaamde nieuwwaarderegeling en geldt niet voor tweedehands auto’s.

Wat is niet gedekt met volledig casco?

Ondanks een all risk verzekering (volledig casco) is sommige schade niet gedekt bij de meeste verzekeraars. Het gaat hierbij om schade of ongevallen met een bijzondere oorzaak. Welke schade is niet gedekt met volledig casco?

  • Schade of ongeval als gevolg van drugs of drank gebruik
  • Als je gestolen auto niet op slot zat of je sleutels er nog in lagen
  • Zonder geldig rijbewijs wordt door jouw of een andere bestuurder een ongeval veroorzaakt
  • Autoschade door schadelijke stoffen die langzaam inwerken op de auto (vogelpoep en pekel)
  • De auto heeft niet het vereiste alarmsysteem

Wanneer kiezen voor WA volledig casco autoverzekering

Omdat een WA autoverzekering verplicht is kiezen de meeste mensen alleen voor deze autoverzekering. Maar wanneer is het gunstig om een “beperkt casco” of een “volledig casco” autoverzekering af te sluiten?

Allereerst is de keuze voor het type autoverzekering afhankelijk van de leeftijd en de (dag)-waarde van de auto. Een wat oudere auto ga je niet all risk verzekeren. Daar is de verzekering te duur voor. Maar wat is oud 5 jaar of 10 jaar? Hiervoor kun je onderstaande richtlijnen aanhouden:

  • Leeftijd auto tussen 0 en 5 jaar: (WA+volledig casco)
  • Leeftijd auto tussen 6 en 10 jaar: WA+beperkt casco (WA-Plus)
  • Auto’s ouder dan 10 jaar: WA-verzekering

Daarnaast kun je een WA+volledig casco autoverzekering overwegen wanneer in je omgeving veel diefstal of vandalisme plaatsvindt. Echter, houdt er rekening mee dat verzekeraars het risico hiervan al vaak meenemen in de berekening van de premie.

Uitkering bij een all risk schade

Met een volledig casco autoverzekering ben je gedekt voor schade aan je eigen auto. Na een ongeval zal met deze verzekering maximaal de dagwaarde uitgekeerd worden. Dit is meestal niet voldoende om een zelfde auto terug te kopen.

Als de verzekeraar de nieuwwaarderegeling hanteert kan dat wel. Deze regeling passen verzekeraars vaak toe op nieuwe auto’s met een volledig casco verzekering jonger dan 4 jaar. Geen tweedehands auto’s. Bij schade ontvang je dan maximaal de nieuwwaarde. Veel autoverzekeraars hebben echter een nieuwwaarderegeling van 1 jaar. Tegen een hogere premie kun je kiezen voor een nieuwwaarderegeling van 2 of zelfs 3 jaar.

Autoverzekering vergelijken

Je autoverzekering vergelijken doe je hier op deze website. Wij vergelijken alle autoverzekeringen op basis van prijs/kwaliteit, eigen risico en polisscore. Ga vergelijken en stap over naar een goedkopere autoverzekering of één met dekking die beter bij jouw situatie past! AUTOVERZEKERING AFSLUITEN EN VERGELIJKEN >>

Bronnen

Diks.nl
Independer.nl
Consumentenbond.nl

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken