Wat is Dagwaarderegeling Autoverzekering?

Een ongeluk gehad? Dan is de kans groot dat je met een auto ouder dan 10 jaar alleen nog de dagwaarde vergoed krijgt indien het geen schuldschade betreft en je volgend de polisvoorwaarden en afgesloten dekking daar recht op hebt. Mocht je recht hebben op de dagwaarde dan passen verzekeraars de dagwaarderegeling toe.

Hoe komen verzekeraars tot de dagwaarde? En wat is de procedure voordat je de dagwaarde uitgekeerd krijgt? Wij zochten het voor jou uit.

Wat is dagwaarde en hoe wordt dit bepaald?

Verzekeraars gaan - indien je daar volgens de polisvoorwaarden en afgesloten dekking recht op hebt - over op een dagwaardevergoeding wanneer het recht op een aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling is verlopen. Voor de bepaling van de dagwaarde hanteren verzekeraars de marktwaarde vermeld op de ANWB Koerslijst (auto´s tot 10 jaar oud). Meeste verzekeraars rekenen met een opslag van 10% bovenop de dagwaarde volgens de ANWB Koerslijst. Daar mag je dan ook vanuit gaan.

Een schade expert zal bij total loss de dagwaarde van de auto bepalen. Vraag altijd naar een goede onderbouwing van het expertiserapport of laat een contra-expertise uitvoeren. Als je denkt dat de dagwaarde te laag is ingeschat zorg dan voor voldoende bewijs van onderhoudsbeurten etc. als je besluit een contra-expertise te laten uitvoeren.

Op basis van het expertise-rapport zal men de dagwaarde en restwaarde bepalen. Beide bepalen de hoogte van de vergoeding bij total loss.

De dagwaardebepaling voor oudere auto´s is o.a. afhankelijk van:

  • de leeftijd
  • staat van onderhoud
  • kilometerstand
  • type en merk van de auto
  • prijs waarvoor de auto is gekocht

Als je auto altijd goed is onderhouden overleg dan alle facturen waarmee je de waarde van de auto van voor het ongeluk kunt aantonen. Zeker voor oudere auto´s zeer belangrijk! Met de dagwaarde kun je niet altijd dezelfde auto terugkopen omdat de dagwaarde afwijkt van de verkoopprijs van een soortgelijke auto.

Naast dagwaarde is restwaarde belangrijk. De expert zal hiervoor een aantal opkopers inschakelen en zodoende per opbod tot een restwaarde komen. Hiertoe zal men altijd overgaan als vaststaat dat de auto technisch total loss is.

Wanneer geldt dagwaarde in plaats van nieuwwaarde of aanschafwaarde?

Autobezitters met een auto van 5 jaar of ouder kunnen bij total loss alleen nog rekenen op een uitkering gelijk aan de dagwaarde minus restwaarde van voor het ongeluk, mits daar volgens de polisvoorwaarden en afgesloten dekking recht op is. Heb je een auto jonger dan 5 jaar? Dan kun je bij total loss rekenen op een uitkering van de schade volgens de nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling.

Als een auto total loss raakt en de auto is was op het moment van het ongeluk jonger dan 1 jaar, dan kun je een uitkering van schade verwachten gelijk aan de nieuwwaarderegeling. Voor auto´s van 1 jaar tot 3 jaar geldt de nieuwwaarderegeling excl. een maandelijkse extra afschrijving.

TIP! Alles over nieuwwaarderegeling kom je te weten door onze blog hierover te bezoeken via deze link >>

Voor auto´s vanaf 1 tot 5 jaar geldt meestal de aanschafwaarderegeling. Hiervoor geldt dat de schade binnen 3 jaar (max 60 maanden) na aankoop van de auto is ontstaan. Je kunt rekenen op de aanschafwaarde als de auto is gestolen of total loss waarbij de reparatiekosten groter zijn dan het verschil tussen dagwaarde vóór ongeluk en dagwaarde (lees restwaarde) ná ongeluk.

Niet alleen polisvoorwaarden maar ook afgesloten dekking spelen een rol bij de hoogte van de uitkering. Met een WA-dekking alleen krijg je vaak niets terwijl met een beperkt casco of allrisk verzekering er meestal wel een schadevergoeding is.

Dagwaarde berekenen

De dagwaarde van je auto kun je berekenen door de nieuwwaarde ter verminderen met het bedrag dat de auto waard is geworden door slijtage, ouderdom. Om de dagwaarde ter berekenen kun je gebruik maken van de ANWB koerslijsten. Deze gelden echter voor auto´s van 10 jaar of jonger.

De dagwaarde is belangrijk als je een allrisk of beperkt casco dekking hebt afgesloten. De verzekeraars gebruiken de dagwaarde dan voor o.a. het bepalen van de verzekeringspremie. Daarnaast is bij total loss de dagwaarde en restwaarde belangrijk om de hoogte van de vergoeding te bepalen.

Autoverzekering Vergelijken

Wil je overstappen van autoverzekering? Ga dan eens vergelijken en ontdek of je autoverzekering goedkoper kan. Via onze vergelijker kun je gemakkelijk nagaan wat er over een vergoeding bij total loss in de polisvoorwaarden is vastgelegd. Bij de verzekeraar van je keuze kun je de samenvattende gegevens bekijken maar ook de polisvoorwaarden door op meer informatie te klikken en vervolgens op "polisvoorwaarden". Succes met overstappen en vergelijken!

Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé