Wat is Directe Schadeafhandeling regeling?

Bij materiële schade aan het eigen voertuig, veroorzaakt door een ander voertuig, is het niet meer nodig om de schade te verhalen bij de tegenpartij. Daarentegen kun je nu met de Directe Schadeafhandeling regeling de schade melden bij je eigen verzekeraar. Als alleen een WA-dekking (of beperkt casco) is afgesloten neemt jouw verzekeraar de schade in behandeling waarbij de tegenpartij mede of volledig aansprakelijk moet zijn voor het ongeval. Beide verzekeraars zullen vervolgens onderling de schade afhandelen. Met deze regeling zijn verzekeraars beter in staat om schades sneller af te handelen, en is het voor de gedupeerde minder omslachtig om de schade te verhalen.

let op dat er een aantal voorwaarden gelden ten aanzien van deze regeling. Zo moet het gaan om een ongeval tussen twee verzekerde Nederlandse voertuigen, is er niemand gewond of overleden en mag je auto niet total loss zijn.

Goed om te weten dat Directe Schadeafhandeling niet verplicht is. Je kunt alsnog de schade zelf verhalen op de verzekeraar van de andere partij of de schade melden op je rechtsbijstandsverzekering.

Ons inziens is het beter voor jouw als verzekerde om in contact te treden met een letselschade expert. Volgens de wet moet je een gratis beroep kunnen doen op een letselschade advocaat. Ga je de schade via de DSA regeling melden bij je eigen verzekeraar? Dan sta je in feite lijnrecht tegenover je eigen verzekeraar. Zij heeft experts in huis die er alles aan zullen doen om de uitkering zo laag mogelijk te houden. Een rechtsbijstandsverzekering is daarbij geen overbodige luxe! Lees er meer over in onze uitgebreide blog over de Directe Schadeafhandeling regeling >>

Hoe lang duurt een directe schade afhandeling? Dat hangt af van de situatie maar meestal zo´n 5 werkdagen. Een schade uitkering duurt meestal langer. Verzekeraars rekenen op zo´n 10 werkdagen totdat de schade definitief is vastgesteld. Daarna zal de verzekeraar binnen 14 dagen uitkeren.

Via onze vergelijkingsmodule kun je via de resultaten van je vergelijking, bij de betreffende verzekeraar de polisvoorwaarden bekijken en zien welke regeling in de polis is opgenomen.

 

Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé