Europees schadeformulier

Het Europees Schadeformulier is geldig in heel Europa en is nodig voor beide partijen om een verklaring op te stellen na een ongeval. Omdat je samen met de tegenpartij het formulier dient in te vullen wordt het ook wel een aanrijdingsformulier genoemd. Het invullen en ondertekenen van een schadeformulier betekent dat één van de partijen bij voorbaat erkent schuld aan het ongeval te hebben.

Het schadeformulier heeft een voorkant en achterkant. Op de voorkant staan 15 vragen die je samen met de tegenpartij invult. Als alle informatie is ingevuld dien je het formulier samen met de tegenpartij te controleren en vervolgens te ondertekenen. Daarna kan het origineel losgescheurd worden van het doordruk exemplaar zodat beide partijen een eigen formulier hebben.

Om het schadeformulier volledig in te vullen dien je allereerst op de VOORKANT 15 vragen te beantwoorden. Bespreek vooraf duidelijk wie zijn/haar gegevens onder VOERTUIG A of VOERTUIG B invult. Let op dat je bij vraag 9 de bestuurder aangeeft op moment van aanrijding. Dit kan niet als schade ontstaat met een geparkeerde auto!

Verder is belangrijk om goed aan te geven onder vraag 12 wat de toedracht is van het ongeluk. Beide partijen moeten afzonderlijk aangeven hoe de toedracht is ontstaan. Dit controleer je ook. Let er in deze ook op dat de situatieschets volledig duidelijk is door bijvoorbeeld met pijlen aan te geven in welke richting de auto´s reden. Tip: maak eerst een proefschets op een kladje. Als beide partijen het niet eens zijn over vraag 12 dat onderteken je het formulier niet.

Het invullen van de ACHTERZIJDE kun je thuis doen en is belangrijk voor de verzekeraar dus vergeet dit niet! Je vult daar onder andere de volgende (meest belangrijke) gegevens in: 1) verzekeringsnemers, 2) bestuurder 3) schade aan jouw motorrijtuig, 4) of politie betrokken is geweest, 5) wie aansprakelijk is en 6) datum en handtekening.

Maak een foto van het Europees Schadeformulier voordat je het toestuurt naar de verzekeraar voor het geval het formulier via de post niet aankomt bij de verzekeraar.

Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé