Wat is de Gelijkwaardige Autoregeling?

Met de gelijkwaardige autoregeling keert de verzekeraar bij total loss of diefstal voldoende geld uit om een zelfde auto tegen marktwaarde terug te kopen, in plaats van dagwaarde, welke vaak te laag is. Meestal geldt als voorwaarde, dat de auto niet ouder mag zijn dan een vooraf vastgestelde aantal jaren. De gelijkwaardige autoregeling wordt ook wel eens vervangingswaarde genoemd. Wanneer verzekeraars de dagwaarde uitkeren is dit meestal onvoldoende voor het kopen van een vergelijkbare tweedehands auto.

De gelijkwaardige autoregeling is bedoeld voor tweedehands auto´s vanaf 4 jaar. Dit omdat voor auto´s jonger dan 4 jaar de aanschaf- of nieuwwaarderegeling nog kan gelden. Let wel, dit is niet altijd het geval omdat er tussen verzekeraars verschillen zitten in de maximale termijn van de regeling. Ook met de aanschafwaarde- of nieuwwaarderegeling kun je dus een auto tegen dezelfde prijs terugkopen.

De gelijkwaardige autoregeling is een aanvullende regeling op je autoverzekering. Daarmee kun je kiezen voor een ruimere dekking tegen een aantrekkelijke premie. Maar zo´n 30% van de verzekeraars biedt deze regeling aan.

Waardoor is de dagwaarde vaak te laag voor een vervangende auto?

De dagwaarde is vaak te laag omdat bij de berekening van de dagwaarde een vervallen garantie, apk keuring, onderhoud en afschrijving in de prijs verdisconteerd worden. Gelijkwaardige auto´s op de markt zijn duurder omdat deze schoon, opgeknapt en wel gekocht worden met inbegrip van  garantie, een afleverbeurt en apk keuring. En natuurlijk wil de handelaar of garage er ook nog wat aan verdienen.

Waarom zijn er verschillen in de gelijkwaardige autoregeling tussen verzekeraars?

Dit heeft te maken met de maximale termijn van de eerder genoemde aanschafwaarderegeling of nieuwwaarderegeling. Verzekeraars hanteren verschillende termijnen. Zodra een regeling afloopt geldt de dagwaarde bij total loss of diefstal.

Alle belangrijke info omtrent aanschafwaarde- en nieuwwaarderegeling hebben we samengebracht in één blog. Volg deze link om naar de blog over de aanschafwaarde- en nieuwwaarderegeling te gaan >>

Via onze vergelijkingsmodule kun je via de resultaten van je vergelijking, bij de betreffende verzekeraar de polisvoorwaarden bekijken en zien welke regeling in de polis is opgenomen.

Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé