Home » Begrippenlijst » Kilometrage

Kilometrage en de autoverzekering

snelheidsmeter autoAls je een autoverzekering gaat afsluiten wordt gevraagd naar het aantal kilometers dat je verwacht te rijden in het komende verzekeringsjaar. Dit ingeschatte aantal kilometers wat je moet opgeven wordt door de verzekeraar ook wel kilometrage genoemd. Dit is een belangrijke factor in de bepaling van de hoogte van de premie.

Wat nog meer belangrijk is omtrent kilometrage lees je hier. Of kies ervoor om je auto direct te verzekeren op basis van de meest actuele premies en onze Top 4 WA premies.

Wat is kilometrage en waarom is het belangrijk?

Wanneer een automobilist een autoverzekering wil afsluiten moet een inschatting gemaakt worden over het gemiddeld aantal te verwachten kilometers per jaar dat opgegeven moet worden bij de aanvraag. Door de verzekeraar wordt het verwachtte aantal kilometers per jaar van de aanvrager het kilometrage genoemd.

Het te verwachten aantal kilometers per jaar is een belangrijke factor in de bepaling van de hoogte van de premie door de verzekeraar. De verzekeraar schat het risico op schade hoger in wanneer je meer kilometers rijdt. De verzekeraar dekt dit risico af door een premietoeslag.

Kilometrage: Hoe maak ik een juiste inschatting?

Het aantal kilometers per jaar is lastig in te schatten. Er zijn namelijk veel variabelen die het aantal gereden kilometers per jaar kunnen beïnvloeden. Wanneer er iets in je leven verandert kan het aantal opgegeven kilometers geen nauwkeurige inschatting meer zijn.

Nu heb je bij de verzekeraar wel ruimte om te kunnen afwijken. Meestal vraagt de verzekeraar in welke klasse je valt; bijvoorbeeld 10.000 - 15.000 kilometer. Daarmee heb je ruimte om de verwachte kilometrage goed in te schatten.

Het beste is om per jaar (na een APK controle bijvoorbeeld) de kilometerstand te vergelijken met het voorgaande jaar. Zo weet je hoeveel kilometer je het afgelopen jaar hebt gereden. Vergelijk dit met de kilometrage op je polis.

Doet zich een grote verandering voor zoals een carrière switch? Bedenk dan goed of je veel meer kilometers verwacht te maken. Als dat zo is geeft die wijziging dan zo snel mogelijk door aan de verzekeraar.

Kilometrage niet goed ingeschat: wat nu?

Als je persoonlijke situatie verandert door een verhuizing of een andere baan dan kan het zo zijn dat je plotseling veel meer kilometers gaat rijden. Daardoor is het niet direct zo dat je niet meer verzekert bent of de verzekeraar daardoor een schadeclaim niet wil accepteren.

Wel zal de verzekeraar bij het indienen van een schadeclaim de kilometrage beoordelen. Als het opgegeven aantal kilometers significant lager is dan de werkelijk gereden kilometers zal het premieverschil alsnog met terugwerkende kracht in rekening gebracht worden. Of het te weinig betaalde premie in mindering worden gebracht op de schade-uitkering.

Ben je in het bezit van een oldtimer? Let dan extra goed op de kilometrage! Want met een oldtimerverzekering is het überhaupt al niet toegestaan veel kilometers te rijden. Doe je dat wel dan vat de verzekeraar dit mogelijk op als fraude. In deze situatie is een afwijking ernstiger dan bij een gewone autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken

Wil je overstappen van autoverzekering of verandert je privé situatie? Vergelijk dan eerst alle autoverzekeringen op basis van de nieuwe kilometrage (verwachte kilometers in de nieuwe situatie). Zo kom je erachter welke verzekeraar het goedkoopste is in de nieuwe situatie. Klik hieronder op de oranje button om naar onze vergelijkingsmodule te gaan. Of kies direct uit onze top 4 door naar de pagina  beste autoverzekering te gaan.

25% KORTING op alle autoverzekeringen bij United Consumers! Actie geldig t/m 30 juni 2024Naar Actiepagina