Wat is no-blame-no-claim regeling?

De no-blame-no-claim regeling wordt door enkele verzekeraars toegepast die het onrechtvaardig vinden dat je schadevrije jaren verliest als de schade buiten jouw schuld is ontstaan. Met de no-blame-no-claim regeling verlies je géén schadevrije jaren als de schade buiten je eigen schuld is ontstaan. Meestal is deze regeling van toepassing bij vandalismeschades of een aanrijding met een fietser.

Bij vandalismeschade kun je denken aan schade dat is ontstaan zonder dat de dader bekend is. Meestal ´s nachts gebeurd waarna je er ´s ochtends achter komt dat bijvoorbeeld de achterlichten of een ruit is ingeslagen. Een schade claimen of de schade zelf betalen kost in beide gevallen geld. Je wordt dus gestraft zonder dat de schade jou schuld is of je er ook maar enigszins iets aan had kunnen doen.

Een aanrijding met een fietser of voetganger is meestal ook in jou nadeel. Want volgens de Nederlandse Wegenverkeerswet worden zwakkere verkeersdeelnemers beschermd. Deze wet bepaalt dat een automobilist vrijwel altijd voor 100% aansprakelijk is, zelfs als er voldoende bewijs is dat dit niet zo is. Met de no-blame-no-claim regeling verlies je geen schadevrije jaren als er geen sprake is van schuldschade.

Natuurlijk heb je met een WA Beperkt Casco Dekking of Allrisk dekking geen verlies van schadevrije jaren wanneer je schade claimt voor bijvoorbeeld inbraak of ruitschade. Alleen met een WA Allrisk dekking is er vergoeding voor vandalisme.

Overige vragen

Wat dekt de WA Beperkt Casco? Schade aan anderen, diefstal, inbraak, ruitschade, schade door brand of storm, botsing met een dier.

Wat dekt de Allrisk verzekering? Schade aan anderen, diefstal, inbraak, ruitschade, schade door brand of storm, botsing met een dier, schade door eigen schuld en vandalismeschade.

Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé