Home » Begrippenlijst » Occasionwaarderegeling

Occasionwaarderegeling Autoverzekering

Als je een jonge gebruikte auto koopt is het belangrijk om deze goed te verzekeren maar niet te zwaar verzekeren. Een duurdere auto wil je casco of allrisk verzekeren.

Maar bij total loss krijg je alleen de dagwaarde uitgekeerd, tenzij je een extra regeling afsluit dat ervoor zorgt dat je bij total loss een hogere waarde dan de dagwaarde krijgt uitgekeerd.

Met een allrisk verzekeren kun je evengoed maar de dagwaarde uitgekeerd krijgen bij total loss. Je zou dan verlies maken op deze schade tenzij je een extra regeling afsluit waardoor je meer dan de dagwaarde vergoed krijgt. Dit kan bijvoorbeeld de nieuwwaarderegeling zijn bij auto´s tot 3 jaar of een occasionwaarderegeling.

Wat is occasionwaarderegeling?

Je kunt voor je tweedehands auto als aanvulling op je autoverzekering tegen diefstal of total loss de occasionwaarderegeling afsluiten. De occasionwaarderegeling wordt ook wel aanschafwaarderegeling of aankoopwaarderegeling genoemd.

De occasionwaarderegeling is alleen mogelijk in combinatie met een WA beperkt casco of allrisk verzekering. Binnen een periode van 3 jaar na aankoop heb je daarmee recht op uitkering van de aankoopwaarde als de auto total loss raakt of is gestolen. Let op dat niet alle verzekeraars deze regeling aanbieden. Tot slot kun je bij sommige verzekeraars de duur van de occasionwaarderegeling kiezen namelijk 1,2 of 3 jaar en dat de auto bij sommige verzekeraars niet ouder dan 6 jaar mag zijn of boven een bepaald aankoopbedrag.

Het voordeel van deze regeling is dat je geld bespaart doordat de auto minder waard is geworden door slijtage en ouderdom terwijl je via deze regeling de aanschafwaarde vergoed krijgt. De verzekeraar kijkt dus niet naar de waardevermindering die de auto in de tussentijd heeft gelopen.

Aan de occasionwaarderegeling zijn meestal wel voorwaarden verbonden. Bijvoorbeeld dat de auto bij een BOVAG bedrijf gekocht moet zijn en je dus een aankoopbewijs moet kunnen overleggen. Bewaar je aankoopbon dus goed!

Auto total loss

Als de auto total loss is verklaar dan kun je via de verzekering een vergoeding krijgen afhankelijk van de polisvoorwaarden en gekozen dekking.

Als bij total loss de geschatte reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde minus restwaarde dan is de auto economisch total loss. Je mag er dan toch voor kiezen om de auto te (laten) repareren. De verzekeraar vergoed de dagwaarde minus restwaarde. De auto moet dan wel opnieuw gekeurd worden om weer de weg op te mogen.

Als de auto niet meer is te repareren dan spreken we van een technisch total loss. Meestal als het chassis helemaal is vervormd door de klap van het ongeluk.

TIP! Wij schreven een uitgebreide blog over de aanschafwaarde- en nieuwwaarderegeling. Volg deze link en ontdek hier meer over! Meer info dagwaarde- en nieuwwaarderegeling >>

Autoverzekering vergelijken

Wat betreft de occasionwaarderegeling zijn er verschillende mogelijkheden bij verzekeraars. Zo kun je de duur van de occasionwaarderegeling kiezen en bieden sommige verzekeraars deze extra regeling aan bij iedere auto ongeacht leeftijd, andere verzekeraars tot 6 jaar. Ook zijn er soms beperkingen ten aanzien van het aankoopbedrag.

Via onze vergelijkingsmodule kun je eenvoudig autoverzekering vergelijken en op basis van jouw filters en de verzekeraars daarna vergelijken op basis van polisvoorwaarden. Bij de verzekeraar van je keuze kun je de samenvattende gegevens bekijken maar ook de polisvoorwaarden door op meer informatie te klikken en vervolgens op "polisvoorwaarden". Succes met overstappen en vergelijken!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken