Home » Begrippenlijst » Overschrijvingsbewijs

Overschrijvingsbewijs

Het overschrijvingsbewijs behoort bij het kentekenbewijs deel 2 of deel 3 en is het eigendomsbewijs van de auto en de persoon. Zonder kentekenbewijs deel 3 kun je de auto niet verkopen. Het document toont onder andere de meldcode, het chassisnummer (identificatienummer) merk en type voertuig.

Wanneer je het voertuig verkoopt krijg je een kopie met datumstempel wat overeenkomt met het vrijwaringsbewijs. De koper ontvangt een nieuwe (het laatst afgegeven) overschrijvingsbewijs.

Het vrijwaringsbewijs krijg je als er bij genoemde kenteken een nieuw deel 1B (tenaamstellingsbewijs) is afgegeven door de RDW.

Vanaf 1 juni 2014 is het kentekenbewijs een groene pas met daarop de gegevens van het oude kentekenbewijs deel 1A (voertuigbewijs) en 1B (tenaamstellingsbewijs), en een tenaamstellingscode. Voor het exporteren van een auto heb je alsnog kentekenbewijs deel 2 (overschrijvingsbewijs) nodig.

De tenaamstellingscode is nodig om het voertuig te kunnen overschrijven op naam.

Als je een overschrijvingsbewijs kwijt bent dan kun je bij de RDW een nieuwe aanvragen. Had je nog het oude overschrijvingsbewijs deel 2 of deel 3? Dan moet je een kentekencard aanvragen. Hierbij ontvang je ook de tenaamstellingscode. De kosten voor een kentekencard zijn 37,90 euro in 2024.

Een andere auto gekocht? Je hebt dan minimaal een WA dekking nodig. Dit is verplicht. Je kunt direct de weg op door je auto DIRECT TE VERZEKEREN>>

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken