Home » Begrippenlijst » Meldcode vs tenaamstellingscode

Meldcode vs tenaamstellingscode

Ook zo benieuwd naar het verschil tussen de tenaamstellingscode en de meldcode? Beide zijn onmisbaar voor de kentekenhouder van de auto. Het in bezit hebben van beide codes bewijst dat je de eigenaar bent van de auto en daarmee gemachtigd bent tot het doen van administratieve of verzekeringstechnische aanpassingen.

We tonen hieronder de belangrijke verschillen en het moment waarop je dan wel een tenaamstellingscode of meldcode nodig hebt.

Verschillen tussen meldcode en tenaamstellingscode

Het daadwerkelijke verschil tussen de tenaamstellingscode en meldcode zit hem vooral in het doel ervan.

Met de tenaamstellingscode toon je aan dat je eigenaar bent van de auto en gebruik je voor het verkopen of wegdoen van de auto, terwijl je de meldcode van de auto nodig hebt voor het afsluiten van een autoverzekering en aanmelding bij de RDW (identificatie van het voertuig).

Daarnaast is de meldcode onderdeel van het chassisnummer terwijl de tenaamstellingscode hoort bij het kentekencard en bestaat uit deel 1(op tenaamstellingsverslag) en deel 2 (via brief van de RDW).

Uitleg meldcode

meldcode autoAls je een nieuwe autoverzekering afsluit, word je gevraagd om de meldcode van de auto door te geven.

Een meldcode is een unieke combinatie en is een code van 4 cijfers.

Deze meldcode is nodig om de autoverzekering aan te melden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Met deze code controleren zij of de auto is verzekerd.

Op de weg kan de politie via het kenteken en de meldcode ook controleren of de auto is verzekerd.

Waar vind ik de meldcode van mijn auto?

Je vindt de meldcode van jouw auto op deel 1B van het kentekenbewijs, op de kentekencard, aan de binnenkant van het portier of onder de motorkap van de auto.

De meldcode van de auto bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Het chassisnummer zelf bestaat uit 17 cijfers welke dus altijd in de auto zijn gegraveerd.

De autoverzekeraar geeft bij het afsluiten en opzeggen van de polis de meldcode door aan de RDW.

Uitleg tenaamstellingscode

De tenaamstellingscode is belangrijk bij het overschrijven / op naam zetten van de auto.

De tenaamstellingscode bestaat uit 2 delen en hoort bij het kentekencard. Het eerste 4-cijferige deel staat op het tenaamstellingsverslag en krijg je overhandigd via het tenaamstellingsbewijs bij overschrijven van de auto.

Deel 2 krijg je van de RDW tezamen met het kentekencard en bestaat uit 5 cijfers.  Beide delen tezamen vormen de tenaamstellingscode.

Meldcode auto kwijt?

Weet je niet waar je de meldcode kunt vinden? Dan hebben wij hier een aantal tips om de meldcode te achterhalen als deze kwijt is.

De meldcode kwijt zijn is bijna niet mogelijk omdat je deze op verschillende plekken op de auto als op het kentekenbewijs deel 1 of kentekencard kunt vinden.

De meldcode vind je eenvoudig door een aantal plaatsen op de auto te scannen op een 17 cijferige code. Dit is het chassisnummer. De laatste 4 cijfers hiervan vormen de meldcode. De meldcode kun je ook terugvinden onder de motorkap of aan de binnenkant van het portier aan de bestuurderskant.

Tot slot is de meldcode ook op te vragen bij de RDW met je DigiD.

Tenaamstellingscode kwijt?

Ga je een verkopen, laten slopen of schorsen? Dan heb je de tenaamstellingscode van de auto nodig. Als je die kwijt bent kun je een nieuwe tenaamstellingscode opvragen bij de RDW.

Let op dat bij het papieren kentekenbewijs geen tenaamstellingscode hoort. Als je nog een papieren kentekenbewijs hebt (bestaande uit voertuigbewijs, tenaamstellingsbewijs en overschrijvingsbewijs), dan moet je een geheel nieuw kentekenbewijs aanvragen als een deel mist.

Wat doe je als je een nieuw kentekenbewijs moet aanvragen?

  1. Ga naar de website van de RDW (via deze link)
  2. Kies voor direct downloaden met DigiD of eHerkenning via de knop (tenaamstellingscode direct downloaden)
  3. Binnen een paar minuten heb je een nieuwe tenaamstellingscode per mail ontvangen
  4. Sla de code goed op want deze is tot maximaal 40 dagen op te vragen via de ontvangen link
  5. De oude tenaamstellingscode vervalt automatisch

De kosten voor een nieuwe tenaamstellingscode zijn 1,20 euro.

Auto kopen of overschrijven? Check je autoverzekering!

Als je een auto wilt verkopen of op kenteken wilt zetten, dan wil je vervolgens zo snel mogelijk de weg op. Nadat de auto op naam staat is het verstandig om even je autoverzekering te gaan vergelijken. Waarschijnlijk is het lang geleden dat je naar je autoverzekering hebt gekeken. Daarom is dit het goede moment.

Maak een vergelijking via onze vergelijkingsmodule of kies bewust voor de goedkoopste WA-dekking door je auto direct te verzekeren bij één van de door onze genomineerde verzekeraars. Via onze pagina ´auto direct verzekeren´ vind je alle info voor het direct verzekeren van je auto.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken