Home » Begrippenlijst » Vrijwaringsbewijs

Vrijwaringsbewijs auto

De verkoper van een voertuig ontvangt een vrijwaringsbewijs van de RDW als er een nieuwe eigenaar/houder wordt geregistreerd. Met dit document heb je bewijs in handen dat het voertuig niet meer op jouw naam staat en daarmee de verplichting en verantwoordelijkheid vervalt ten aanzien van de verzekeringsplicht, APK-plicht en motorrijtuigenbelasting.

Het document kan een origineel RDW document zijn of een bon gelijk een kassabon (zie foto). Op het RDW vrijwaringsbewijs is te lezen dat voor genoemde kenteken een nieuw deel 1B van het kentekenbewijs is afgegeven. Met name kenteken en datum zijn belangrijk omdat je vanaf dat moment niet meer verantwoordelijk bent voor het voertuig.

Wanneer ontvang je het vrijwaringsbewijs?

Het vrijwaringsbewijs ontvang je wanneer je als koper op het postkantoor een voertuig op jouw naam laat zetten. Nadat het voertuig op jouw naam is gezet, ontvang jij het vrijwaringsbewijs welke je overhandigt aan de verkoper. Daarna overhandig je ook het kentekenbewijs deel 1A en deel 1B aan de koper.

Als je een kentekencard hebt en de auto verkoopt dan geef je de koper het kentekenbewijs op creditcardformaat en de tenaamstellingscode mee. De koper regelt daarna de overschrijving bij een kentekenloket van PostNL of een RDW-balie. Online kan ook.

De koper krijgt een vrijwaringsbewijs mee welke hij overhandigt aan de verkoper. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op jouw naam staat en je niet meer verantwoordelijk bent.

Je kunt daarna het voertuig meegeven.

Wat gebeurt er met de autoverzekering?

Met het vrijwaringsbewijs in bezit kun je de autoverzekering per direct opzeggen. Er geldt geen opzegtermijn. Je stuurt een kopie van het vrijwaringsbewijs binnen 14 dagen na de verkoop op. Als je dit niet doet dan kun je de verzekering niet meer per verkoopdatum opzeggen. De verzekeraar loopt daarmee immers een na-risico.

Hoe lang moet je het vrijwaringsbewijs bewaren?

Er geldt geen bewaartermijn. Maar vanuit risico oogpunt is het verstandig om het vrijwaringsbewijs gewoon altijd te bewaren. Daardoor loop je geen enkel risico bij valselijk gebruik of fouten in de administratie.

Een vrijwaringsbewijs ontvangen? Sluit een autoverzekering af

Een auto verkocht en het vrijwaringsbewijs ontvangen? Met dat geld kun je een leuke andere auto kopen. Die auto moet ook minimaal een WA dekking hebben om de weg op te mogen. Wil je snel de weg op? Door je AUTO DIRECT TE VERZEKEREN kun je vandaag nog de weg op!

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken