Autoverzekering afsluiten voor mijn zoon of dochter, kan dat?

Je wilt jouw zoon of dochter helpen en wat geld voor hun besparen. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld de autoverzekering te betalen, maar kan dit wel en is dit een slimme optie? Hoe werkt hetĀ afsluiten van een autoverzekering voor een ander en waarom zou je dit wel of niet doen?

Een autoverzekering afsluiten voor jouw kind

Is het mogelijk om voor jouw kind een autoverzekering af te sluiten? Ja dat is zeker mogelijk mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Over het algemeen geldt dat je alleen een autoverzekering kunt afsluiten wanneer je zelf kentekenhouder bent, maar wonen jouw kinderen nog thuis? Dan hebben veel verzekeraars nog de optie om een autoverzekering voor inwonende te laten afsluiten. Op deze manier kun jij als ouder de verantwoording voor de autoverzekering op je nemen.

Waarom wel?

Waarom het verstandig is om als ouder de autoverzekering te betalen? Jonge automobilisten maken statistisch gezien de meeste schade, hierdoor zijn de premies voor automobilisten tot 24 jaar ook aanzienlijk hoger. Je betaalt een stuk minder voor de verzekering dan jouw zoon of dochter. Het is natuurlijk erg belangrijk om een autoverzekering te hebben, als ouder kun je ervoor kiezen om dit op rekening te nemen om er zeker van te zijn dat jouw kinderen goed verzekerd zijn.

Waarom niet?

Het is een zeer aardig gebaar om de kosten van de autoverzekering op je te nemen. Maar is dit wel een slimme optie? Wanneer je als ouder de autoverzekering betaalt van jouw zoon of dochter, kunnen zij geen schadevrije jaren opbouwen. Deze jaren worden opgeteld bij wie de autoverzekering op naam staat. Zo bespaar je op de premie, maar niet op de opbouw van schadevrije jaren. Dit kan later juist duurder uitpakken. Ook is de kans groot dat de kinderen uit huis gaan en vervolgens moeten zij dan alsnog de autoverzekering op naam laten zetten. Je bespaart zo veel administratieve rompslomp.

De beste optie

Het is dan toch vaak de beste optie om jouw zoon of dochter zelf een autoverzekering te laten afsluiten. Ze betalen dan vaak wel een hogere premie de eerste jaren, maar door de opbouw van schadevrije jaren kan de premie later aanzienlijk dalen. Wil je de kosten voor de autoverzekering op rekening nemen? Dan kun je beter maandelijks het bedrag van de verzekering overmakendat de verzekering op eigen naam laten zetten.

Is het mogelijk om de autoverzekering voor jouw zoon of dochter af te sluiten? Ja dat kan zeker. Maar het is niet aan te raden. Zet de autoverzekering direct op naam van jouw kind om veel tijd en mogelijk ook geld te besparen.

Autoverzekering afsluiten voor mijn zoon of dochter, kan dat?
5 (100%) 2 votes