Autoverzekering en schade, wat nu?

Wanneer je een nieuwe auto hebt, ben je daar natuurlijk zuinig op en verzeker je deze het liefst tegen schade. Maar wat is de beste autoverzekering en welke autoverzekering past het beste bij jouw auto en wat gebeurt er wanneer je auto schade heeft?

Type autoverzekering

Er zijn diverse soorten verzekering met elk hun eigen dekkingen voor jouw auto. Je kunt kiezen uit WA (minimaal verplicht), WA Plus en Casco (all-risk). De leeftijd en waarde van de auto speelt een belangrijke rol in de keuze hiervoor. Een nieuwere auto kan je bijvoorbeeld all-risk verzekeren om zo zeker te zijn dat je goed gedekt bent wanneer je schade hebt. Bij een oudere auto heeft deze dekking weinig nut: je betaalt een flinke premie, terwijl de waarde van de auto al flink gedaald is. Aanbevolen wordt om een auto van 6-8 jaar oud niet meer all-risk te verzekeren vanwege de waarde.

Autoschade, en nu?

Je kunt op allerlei manieren schade krijgen, of het nu door een ongeluk is, of door eigen toedoen (bijvoorbeeld tegen een paaltje gereden). Bij kleine ongelukken door eigen toedoen is het raadzaam om eerst na te gaan of je gedekt bent, dit is vaak niet het geval. Wel verzekerd? Houd dan rekening met je eigen risico! Want als je nog geen schade hebt gereden in het verzekeringsjaar kost je in dat geval je eigen risico. Wat ook belangrijk is om over na te denken: val je terug in de no-claim ladder door de schadeclaim? Dan is het raadzaam om de schade zelf te betalen. Wanneer je terugvalt op de no-claimladder, betaal je meer aan premie per maand. Wanneer de schade door een ander is veroorzaakt en op die persoon verhaald kan worden, is dit natuurlijk niet het geval.

Autoverzekeringen no claim beschermer

Sommige verzekeraars bieden een no-claimbeschermer aan, dat betekent dat je niet terugvalt op de no-claimladder wanneer schade is veroorzaakt door eigen toedoen. Let op: de beschermer kan eenmaal per verzekeringsjaar ingezet worden. Houd er ook rekening mee dat de schadevrije jaren kunstmatig hoog worden gehouden bij de verzekeraar. Wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar betekent dat de premie weer omhoog zal gaan, je schade blijft namelijk wel geregistreerd.

Autoverzekering en schade, wat nu?
5 (100%) 2 votes