Hoe zit het met je autoverzekering in het buitenland?

De kerstdagen en Oud & Nieuw zijn inmiddels achter de rug en dit betekent dat veel mensen uitkijken naar hun wintersportvakantie in de maand februari en maart. Voordat je op wintersport gaat is een autoverzekering afsluiten noodzakelijk. Tijdens het wintersportseizoen vertrekken veel mensen naar de Alpen om daar te genieten van de prachtig besneeuwde bergen. Elk jaar staan duizenden Nederlanders weer op de ski’s of besluiten om te gaan langlaufen. Hoe zit dat eigenlijk met de beste autoverzekering van 2017 in het buitenland?

Ga goed voorbereid op wintersportvakantie
In het buitenland gelden vaak andere regels dan in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld een boete krijgen in de Alpenlanden als je geen winterbanden onder je auto hebt zitten. In het ergste geval kan een schade-uitkering slechts beperkt worden gedaan als je geen aandacht hebt besteed aan het plaatsen van winterbanden. Je kunt je dus maar beter goed verdiepen in de regels en wetten van het land waar je naartoe op vakantie gaat.

Landen waar winterbanden verplicht zijn
Er zijn een aantal landen in Europa waar het verplicht is om met winterbanden te rijden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Luxemburg en Duitsland. Tijdens winterse omstandigheden ben je verplicht om je auto daar op aan te passen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Dat is zonde van je vakantiegeld, nietwaar?

Ook Oostenrijk is erg streng als het gaat om winterbanden. Tussen 1 november en 15 april dien je met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Heb je deze niet? Dan dien je over sneeuwkettingen te beschikken. Voldoe je niet aan deze regels? Dan kun je een boete opgelegd krijgen van maximaal € 5.000.-.

Landen waar ze soepel omgaan met regels
Niet ieder vakantieland is even streng. België adviseert bijvoorbeeld wel winterbanden, maar legt je geen boete op bij een eventuele controle. In Frankrijk is het alleen verplicht om met winterbanden te rijden als dat op een verkeersbord staat aangegeven. Hetzelfde geldt ook voor sneeuwkettingen. In Italië gaan ze ook iets soepeler om met de regels. Van 15 november tot en met 15 april is het belangrijk om in bepaalde gebieden sneeuwkettingen en winterbanden bij je te hebben.

In het prachtige Zwitserland ben je niet verplicht om met winterbanden te rijden, maar bij een eventuele schade wordt het wel meegenomen in de beoordeling als je niet over winterbanden beschikt.

Zorg dus dat je goed voorbereid je auto instapt voordat je op wintersportvakantie gaat in Europa.

Hoe zit het met je autoverzekering in het buitenland?
2.71 (54.29%) 14 votes