Je auto zakelijk of privé verzekeren?

Wanneer je als ZZP’er aan de slag gaat, krijg je ongetwijfeld een keer met het vraagstuk te maken of je je auto privé of zakelijk wenst te verzekeren. Het is belangrijk hier goed over na te denken. Het kan je namelijk de nodige voordelen opleveren als je hierin de juiste keuzes maakt. Hoe zit dat eigenlijk, wanneer kies je ervoor om je auto privé te verzekeren en wanneer is het beter om een zakelijke autoverzekering af te sluiten?

Welke factoren spelen een rol?
Om te kunnen bepalen wat voor jou het meest gunstige is, spelen een aantal factoren een belangrijke rol. Niet alleen de cataloguswaarde van de auto zelf is belangrijk, maar ook de hoeveelheid kilometers per jaar die je zakelijk met de auto rijdt. Uiteraard is het verstandig hier goed over na te denken. Het is een beslissing die je niet zomaar terugdraait.

Een auto op naam van de zaak
Als je je auto op naam van de zaak zet, mag je flink wat kosten fiscaal aftrekken bij het doen van de belastingaangifte. Je kunt niet alleen de btw terugvorderen, ook brandstof, verzekering, onderhoud, en afschrijving zijn allemaal aftrekbare kosten. Wel is het te allen tijde belangrijk om de bonnetjes van je brandstof te bewaren. Bij de auto op naam van de zaak zetten, krijg je wel te maken met bijtelling. Per jaar mag je 500 kilometer voor privégebruik tijden.

De auto privé verzekeren
Het is ook mogelijk om de auto privé te verzekeren en de gereden kilometers te declareren. De kosten die je hiervoor maakt mag je aftrekken van de winst die je maakt als ondernemer. Een handig hulpmiddel om te bepalen of je meer zakelijk dan privé rijdt, is als je 90 procent van de kilometers zakelijk van de auto gebruik maakt. Zorg echter wel dat je je zaakjes op orde hebt, want als je schade rijdt, moet het voor een verzekeraar duidelijk zijn of je de auto meer zakelijk dan privé gebruikt.

Verzekeringen vergelijken op premies en voorwaarden
Voordat je daadwerkelijk een verzekering afsluit, is het verstandig de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken op premies en voorwaarden. Er is een ruim aanbod van verzekeraars, dus er is altijd een autoverzekering te vinden die perfect op je wensen aansluit. Ga direct aan de slag met vergelijken en vind een passende autoverzekering.

Je auto zakelijk of privé verzekeren?
2.25 (45%) 16 votes