Kettingbotsing en de autoverzekering- Wie betaalt jouw autoschade?

De files op de snelwegen nemen steeds meer toe. Dit komt mede omdat de economie weer aantrekt en mensen weer volop met de auto op pad gaan of een nieuw exemplaar kopen. De toename van files zorgt er ook voor dat ongelukken in het verkeer toenemen. Welke autoverzekeraar betaalt jouw autoschade als je in een kettingbotsing terecht komt? Krijg je altijd je schade vergoed?

Schuldschade? Jouw WA-verzekering keert uit aan de tegenpartij
Om antwoord te kunnen geven op deze vragen, is het belangrijk te achterhalen wie de schade precies veroorzaakt heeft. Als jij in een file bovenop je voorganger klapt, betaalt jouw WA-autoverzekering de schade-uitkering aan de tegenpartij. Wel betekent dit dat dit invloed heeft op je schadevrije jaren. Je valt dus terug in het aantal schadevrije jaren dat je in de afgelopen jaren hebt opgebouwd.

Heb je ook schade aan je eigen auto? Dan is het nog maar de vraag of je die schade ook krijgt vergoed. Alleen met een allrisk dekking wordt de schade aan je auto hersteld. Heb je geen allrisk dekking? Dan is schadeherstel voor eigen rekening of je brengt je auto naar de sloop.

Iemand veroorzaakt schade bij jou als je in de file staat
Wat nu als iemand anders bij jou achterop rijdt? Dan wordt de schade die is veroorzaakt volledig vergoed door de autoverzekeraar van de tegenpartij. Dit heeft gelukkig geen invloed op het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.

Als er daadwerkelijk sprake is van een kettingbotsing, is het niet altijd even eenvoudig te bepalen wie er schuldig is. Iemand die bij jou achterop rijdt, kan misschien van achteren ook aangereden zijn. Dat maakt het voor autoverzekeraars soms lastig om te bepalen wie nu de uiteindelijke veroorzaker is van de kettingbotsing. Daarom is er een speciale bedrijfsregeling Schuldloze Derde in het leven geroepen. Met deze regeling kun je iemand aansprakelijk stellen die bij jou achterop is gereden.

Wees voorzichtig!
Juist omdat files op de wegen toenemen, is het belangrijk zorgvuldig en voorzichtig auto te rijden. Zorg voor voldoende afstand tussen jou en je voorganger. Verder is het belangrijk je verzekering nog eens na te kijken. Is deze up-to-date of is het tijd om over te stappen of de dekking uit te breiden? Je kunt altijd een vrijblijvende vergelijking maken en een verzekeraar kiezen die het beste bij je past.

Bekijk hier de beste autoverzekering van 2017

Kettingbotsing en de autoverzekering- Wie betaalt jouw autoschade?
2.4 (48%) 20 votes