Wat kan het opzoeken van een kenteken je vertellen over een auto?

Het is nu heel eenvoudig om meer informatie over een auto op te zoeken als je deze bij voorbeeld tweedehands wilt kopen van een particulier of handelaar. Alle relevante informatie kun je vinden in de database van de RDW (Rijksdienst voor het wegverkeer). Zo kun je vooraf controleren of de informatie die je van de verkopende partij hebt gekregen wel klopt. Je vindt onder andere informatie over de kilometerstand van de auto, APK’s en aan de auto uitgevoerde reparaties en onderhoud. Zo weet je precies welke onderdelen in het verleden zijn vervangen.
Het kenteken geeft veel informatie over een auto
Met het opzoeken van een kenteken van een auto kun je veel te weten komen. Alle relevante informatie over de auto wordt gekoppeld aan het kenteken. Je kunt zo in één oogopslag zien om welke auto het gaat, merk, type en kleur zijn direct te raadplegen. Dit kan bij voorbeeld nuttige informatie zijn wanneer je betrokken bent geraakt bij een aanrijding en de tegenpartij is doorgereden. Met de informatie die je krijgt als je het kenteken opzoekt kun je bij voorbeeld aan de verzekering of de politie belangrijke informatie verstrekken. De politie kan ook zien van wie de auto is en de bestuurder eventueel aanhouden als er sprake is van een misdrijf.
De informatie van de RDW is meestal gratis
De basisinformatie die je over een auto kunt opzoeken aan de hand van het kenteken is gratis. Als je meer uitgebreide informatie wilt moet je hiervoor een klein bedrag betalen. Maar bij de aankoop van een auto is dit meestal wel de moeite waard om te voorkomen dat je een miskoop doet.
Maar naast voertuiggegevens kun je tegenwoordig meer gegevens vinden. Denk bijvoorbeeld ook aan autoverzekeringen, motorverzekering, de wegenbelasting en nog veel meer andere belangrijke zaken. Door jouw kenteken in te vullen, kun je bij diverse platformen kijken welke verzekeringen allemaal geschikt voor jouw voertuig zijn. Of je ziet eenvoudig de wegenbelasting en weet direct wat je moet betalen.

Wat kan het opzoeken van een kenteken je vertellen over een auto?
3.27 (65.45%) 11 votes