Home » Dekking

Welke Dekking Autoverzekering Is Voor U De Beste Keuze?

Bij de keuze voor het type autoverzekering is niet alleen de hoogte van de premie, maar ook de dekking autoverzekering van belang. Naast de WA-verzekering kunt u kiezen voor extra dekking met een WA + Beperkt Casco of een Allrisk autoverzekering. Een extra dekking is te overwegen als u bijvoorbeeld weinig middelen hebt om grote schade te betalen, u afhankelijk bent van uw auto of de dagwaarde nog aanzienlijk is ten opzichte van de leeftijd van uw auto.

Hieronder een korte beschrijven van de 3 type autoverzekeringen. Voor een uitgebreide beschrijven verwijzen wij u door naar de pagina betreffende het type autoverzekering.

Goede op te weten dat na een aanvraag je een voorlopige dekking krijgt. Wat je daarmee kunt en hoe je dan verzekerd bent lees je in onze blog over de voorlopige dekking.

TIP! Vergelijk gemakkelijk alle mogelijke dekkingen via onze vergelijkingsmodule! Kies eenvoudige de goedkoopste of beste verzekeraar en sluit direct af!

WA - Autoverzekering

Een WA - autoverzekering is verplicht voor iedereen die een auto bezit in Nederland. Dit is bij wet bepaald en kan dus niet omzeild worden. Tenzij u de auto schorst en de auto op privé terrein heeft staan.

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Met een WA - verzekering bent u verzekerd voor schade die u bij een ander veroorzaakt. Daarbij gaat het niet alleen om materiële schade maar ook om letselschade. Vooral bij letselschade kunnen de kosten flink hoog oplopen, waardoor bijna niemand dit kan betalen. En daarom is er een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering in het leven geroepen. Hierdoor zal het slachtoffer van een ongeval bijna altijd de schade vergoed krijgen via reeds betaalde verzekeringspremies.

Hoewel de WA - verzekering wettelijk is vastgelegd, is het toch mogelijk dat polisvoorwaarden per autoverzekeraar verschillen. Het gaat daarbij om minimale eisen die zijn uitgebreid of aangepast zonder dat daarbij het wettelijke kader wordt overschreden.

Hierbij kan het gaan om:

 1. De hoogte van het verzekerd bedrag
 2. Uitgesloten dekkingen
 3. Regels omtrent schade in het buitenland

Dus als u denkt dat er nauwelijks premie verschil is tussen andere verzekeraars dan is het goed om ook op de kleine details te letten! Gebruik hiervoor onze vergelijker en check bijvoorbeeld de polisscore van de betreffende autoverzekeraar! Tot slot is het altijd slim om de polisvoorwaarden goed door te nemen voordat u een nieuwe autoverzekering afsluit! Op een andere pagina vindt u meer uitgebreide info over de WA Dekking en of dit interessant voor uw auto is.

WA - Beperkt Casco autoverzekering

snelheidsmeter autoMet de WA  Beperkt Casco (ook wel WA - Plus autoverzekering genoemd), heeft u dezelfde dekking als een WA - verzekering met daarbovenop extra dekking voor schade aan de eigen auto.

Die schade aan de eigen auto kan door van alles komen. Met een WA - Beperkt Casco verzekering bent u extra verzekerd voor:

 1. Diefstal
 2. Inbraak
 3. Ruitschade
 4. Schade door brand en ontploffing
 5. Hagelschade en stormschade
 6. Aanrijding met loslopend dier

U heeft dus de dekking van een WA - verzekering met daarbij schades waar u zelf niets aan kunt doen. Schade door een ongeval die u zelf hebt veroorzaakt is uitgesloten van dekking met dit type autoverzekering.

Een WA - Beperkt Casco autoverzekering is geschikt voor auto's van 6 tot 10 jaar. De schade die geclaimd wordt op het beperkt casco deel van de verzekering komt niet ten laste van uw opgebouwde schadevrije jaren. Meer info over deze polisvorm? Bekijk de pagina met werkelijk alle info over Dekking WA Beperkt Casco.

Allrisk autoverzekering (volledig casco)

Een Allrisk autoverzekering past het beste bij een nieuwe of jong gebruikte auto tot 6 jaar oud. Uitzondering is een jong gebruikte auto ouder dan 6 jaar met een hoge dagwaarde.

Met een Allrisk autoverzekering heeft u de dekking van een WA - Plus autoverzekering plus dekking van schade aan de eigen auto door eigen schuld en vandalisme.

De extra premie die u betaalt t.o..v. een WA - verzekering is nodig om bij grote schades of total loss voldoende vergoed te krijgen om dezelfde auto te kunnen kopen. Het maakt dus niet uit of de schade door eigen schuld is ontstaan.

Er zijn tevens meerdere redenen om de auto toch All risk te verzekeren, bijvoorbeeld wanneer u een lening hebt afgesloten voor de auto. Lees hier meer info over de allrisk autoverzekering >>

Aanvullende dekking autoverzekering

Naast de keuze tussen verschillende type verzekeringen (dekking) zijn er bij alle type verzekeringen ook aanvullende dekkingen mogelijk. Dit zijn de volgende aanvullende dekkingen:

 1. no-claimbeschermer
 2. schadeverzekering inzittenden
 3. ongevallen inzittenden
 4. rechtsbijstand
 5. pechhulp

Het verschil tussen schade inzittenden en ongevallen inzittenden is de vergoeding bij schade. Want de ongevallen inzittenden betaalt een vooraf afgesproken bedrag uit terwijl de schadeverzekering inzittenden alleen de werkelijke schade uitkeert. Bij schade moet u niet alleen denken aan materiële schade maar ook aan letselschade en gevolgschade en smartengeld. Zowel met een ongevallen inzittenden als een schadeverzekering inzittenden zijn alle inzittenden dus ook de bestuurder verzekerd.

Een verkeersrechtsbijstand verzekering dekt juridische hulp bij geschillen rondom de auto. Bij een losse rechtsbijstandsverzekering bent u meestal ook verzekerd als fietser of voetganger.

Pechhulp dekking is soms ook mogelijk via de autoverzekering. De kans op oververzekering is hierbij groot, omdat veel mensen lid zijn van de ANWB of andere pechhulp organisatie, dan wel een mobiliteitsservice hebben vanuit de dealer.

Hieronder ziet u een video gemaakt door Pricewice waarin meer uitleg wordt gegeven over de keuze van het type autoverzekering.

Autoverzekering Vergelijken!

Voordat u gaat overstappen van autoverzekering is het goed om een juiste vergelijking te maken. Dat kan via deze website. Wij hebben een groot aanbod van verzekeraars opgenomen in onze vergelijker waarbij u kunt selecteren op prijs en polisscore. Op die manier vindt u altijd de beste passende autoverzekering met de juiste dekking!

Onze autoverzekering vergelijker is op dit moment in onderhoud. Ga naar onderstaande pagina's om een autoverzekering te vergelijken en direct af te sluiten.

25% KORTING op alle autoverzekeringen bij United Consumers! Actie geldig t/m 30 juni 2024Naar Actiepagina