Home » Dekking » Aanschafwaarde- en nieuwwaarderegeling auto

Verschil aanschafwaarde regeling en nieuwwaarde regeling

De aanschafwaarderegeling en de nieuwwaarderegeling zijn bij veel mensen niet bekend. Je krijgt ermee te maken als je een nieuwe of andere auto koopt en opnieuw een autoverzekering afsluit.

Omdat dit niet veel gebeurd is bij veel mensen (die tussentijds overstappen) deze begrippen niet bekend. Toch is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van deze regeling en wat het voordeel voor jouw als eigenaar van een motorvoertuig is.

First things first. Wat is nu eigenlijk het verschild tussen de aanschafwaarderegeling en de nieuwwaarderegeling?

Het verschil tussen de aanschafwaarderegeling en de nieuwwaarderegeling is dat de regeling op basis van aanschafwaarde is bedoeld voor tweedehands auto's en dat de regeling op basis van nieuwwaarde is bedoeld voor nieuwe auto's die voor het eerst op kenteken worden gezet.
Voor beide regelingen geldt een maximale periode van drie jaar waarbij de nieuwwaarderegeling twee keer verlengd kan worden en dus standaard 1 jaar geldt. Voor beide regelingen gelden nog een aantal verschillende aanvullende voorwaarden.

Lees verder of één van deze regelingen interessant voor je kan zijn.

TIP! Direct besparen op je autoverzekering? Gebruik gratis onze handige vergelijkingsmodule zie of je direct kunt besparen. Je kunt eenvoudig overstappen.

Wat is de aanschafwaarde regeling?

De aanschafwaarderegeling is een speciale aanvullende dekking om je tweedehands auto te verzekeren. Je kiest voor deze speciale regeling bij het afsluiten van een WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco autoverzekering.

Deze speciale regeling - als aanvulling op de autoverzekering - is relevant wanneer de auto binnen een vastgestelde periode is gestolen of total loss is gereden. Om de aanschafwaarde (incl. fabrieksaccessoires) vergoed te krijgen is een bewijs van aankoop bij een BOVAG erkende garage nodig, en dat de periode van de aanschafwaarderegeling niet overschreden mag zijn.

Er zijn nog meer polisvoorwaarden die verzekeraars hebben opgenomen in de polis omtrent de aanschafwaarderegeling. Over het algemeen gezien gelden in min of meerdere mate de volgende voorwaarden:

  1. Periode aanschafwaarderegeling: Dit is een vooraf overeengekomen periode waarin de aanschafwaarderegeling geldt. Deze regeling is vaak maar 1,2 of 3 jaar geldig. Diefstal of total loss na de overeengekomen periode levert alleen nog een dagwaarde op.
  2. Maximale prijs auto: deze aanvullende verzekering kan alleen afgesloten worden als de auto is gekocht onder een in de polis vastgestelde maximale aankoop bedrag. Sommige verzekeraars stellen geen eisen aan het aanschafbedrag.
  3. Leeftijd van de auto: als de tweedehands auto te oud is zal de verzekeraar geen schafwaarderegeling aanbieden bij het afsluiten van een autoverzekering. Omdat deze speciale regeling alleen is af te sluiten met een Allrisk of WA-Plus verzekering kun je verwachten dat de auto in elk geval jonger dan 10 jaar moet zijn. Vraag dit wel even na bij je verzekeraar.
  4. Is er sprake van particuliere aankoop? meeste verzekeraars stellen als eis dat de auto via een erkende dealer moet zijn gekocht en dat een aankoopbewijs overlegd kan worden.
  5. Restwaarde en eigen risico: wat verzekeraar uitkeert is o.a. afhankelijk van het type auto. Maar een eventuele restwaarde of het eigen risico van je verzekering worden in mindering gebracht op de uitkering van de verzekeraar.

Bij iedere autoverzekering gelden andere voorwaarden voor de aanschafwaarderegeling.

Niet alle verzekeraars bieden de regeling voor drie jaar aan. Via onze vergelijker zie je precies welke verzekeraar  1,2 of 3 jaar aanbiedt.

Belangrijk om te weten dat na het eindigen van de dekkingsperiode de dagwaarderegeling geldt.

Verzekeraars met een aanschafwaarde regeling

Verzekeraarmax. periodemax. aanschaf
Aegon1 jaar€100.000
Allianz Direct1 jaar€50.000
ANWB1 jaar€75.000
Centraal Beheer3 jaar€50.000
Ditzo ----
FBTO3 jaar€50.000
HEMA1 jaargeen max.
InShared3 jaargeen max.
Nationale Nederlanden2 jaargeen max.
Ohra  --  --
Univé  --  --
Volkswagen bank3 jaar€75.000
ZEKUR1 jaar€70.000

Wat is de nieuwwaarderegeling?

Porsche zonder kentekenWaar aan de ene kant de aanschafwaarderegeling geldt voor gebruikte auto's daar geldt aan de andere kant de nieuwwaarderegeling voor nieuwe auto's. Maar wat is de nieuwwaarderegeling precies en wat kun je ermee?

De nieuwwaarderegeling is een aanvullende dekking op de autoverzekering en dekt schade door diefstal of total loss van een nieuw gekochte auto, meestal voor een termijn van 1 jaar, waarbij sommige verzekeraar een nieuwwaarderegeling hebben van 2 jaar of 3 jaar, in ruil voor een hogere premie.

De vergoeding is gebaseerd op de nieuwwaarde maar daar wordt door verzekeraars veel vanaf geweken, door na een jaar de afschrijvingsregeling toe te passen waarmee de aanschafwaarde op een fair value (actuele waarde) uitkomt. Of door na een bepaalde periode alsnog de aanschafwaarde als uitgangspunt te nemen. Bespreek dit vooraf goed met je verzekeraar! Tot slot wordt het eigen risico en eventuele restwaarde in mindering gebracht op de vergoeding.

Geldt de nieuwwaarderegeling ook voor demo's en showroommodellen? Dat verschilt per verzekeraar maar in het algemeen geldt dat de nieuwwaarderegeling is bedoelt voor eerste eigenaren van een auto.

Het voordeel van de nieuwwaarderegeling is dat je daarmee het nadeel van een auto dat snel in waarde daalt opheft. Nieuwe auto's dalen nu eenmaal snel in waarde en met deze aanvullende dekking krijg je de nieuwwaarde vergoed tot maximaal drie jaar na aankoop.

Welke eisen stellen verzekeraars aan de auto bij een nieuwwaarderegeling?

Verzekeraars stellen een aantal voorwaarden om de nieuwwaarderegeling als aanvullende dekking te kunnen afsluiten:

  1. De auto is nieuw en wordt voor het eerst op kenteken gezet. Dus dit kan ook gelden voor een showroommodel dat nog niet eerder op kenteken is gezet. Vraag dit wel na bij je verzekeraar.
  2. De auto is maximaal 1,2 of 3 jaar gelden door jou gekocht. Je hebt een aankoopbewijs van een merkdealer of Bovag-bedrijf.
  3. De auto mag alleen particulier gebruikt worden.
  4. Deze aanvullende dekking kan meestal alleen afgesloten worden samen met een WA Plus of Allrisk autoverzekering. Echter, sommige verzekeraars bieden deze regeling alleen aan met een Allrisk autoverzekering.
  5. Cataloguswaarde van de auto is gemaximeerd. Vraag na wat het maximale bedrag is. Meestal is dit €50.000

Verschil aanschafwaarde vs nieuwwaarderegeling

Als je auto is gestolen of total loss is geraakt dan kun je een beroep doen op de aanvullende dekking van de autoverzekering om de aanschafwaarde (bij tweedehands auto's) of nieuwwaarde (bij nieuwe auto's)vergoed te krijgen.

Beide regelingen zijn een aanvullende dekking op de WA-plus of Allrisk autoverzekering waarbij de aanschafwaarderegling tot maximaal drie jaar na aankoop geldt en de nieuwwaarderegeling meestal standaard 1 jaar na aankoop geldt.

Er is echter een nuance aan te brengen in de looptijd van de regeling. Want de nieuwwaarderegeling kun je met 1 of 2 jaar verlengen tot maximaal drie jaar na de aankoop. De aanschafwaarderegeling kun je tot maximaal drie jaar na aankoop van de auto nog afsluiten.

Voor zowel de nieuwwaarderegeling als de aanschafwaarderegeling geldt dat de auto maximaal 1,2 of 3 jaar gelden mag zijn aangekocht. Voor beide aanvullende dekking heb je als basisdekking wel de WA-Pus of Allrisk verzekering nodig.

Autoverzekering vergelijken

Via onze vergelijker kun je precies zien of de polis van een verzekeraar een nieuwwaarderegeling of aanschafwaarderegeling kent.

Dus als je via deze pagina start met vergelijken (door op de oranje button te klikken en naar de vergelijkingsmodule te gaan), dan kun je alle verzekeringen gaan vergelijken.

Op basis van je ingave komt een lijst met best passende verzekeringen naar boven. Bij de verzekeraar van je keuze kun je de samenvattende gegevens bekijken maar ook de polisvoorwaarden door op meer informatie te klikken en vervolgens op "polisvoorwaarden". Vanuit de vergelijker kun je direct naar de verzekeraar gaan om een autoverzekering af te sluiten. Succes met overstappen!

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken