Home » Dekking » Autorijden met slippers aan

Autorijden met Slippers aan: Mag Dat en is het Veilig?

Het is een jaarlijks terugkerende vraag in het vakantie seizoen: Mag ik autorijden met slippers aan en ben ik dan wel verzekerd bij een ongeval?

Dat is een goede en terechte vraag. Want grip op de pedalen kan van levensbelang zijn. Daarnaast heb je als bestuurder de verantwoordelijkheid over je rijgedrag zodat het overige verkeer niet gehinderd kan worden.

Wil je autorijden met slippers aan? Lees dan eerst even deze blog over de voor- en nadelen ervan en of het verzekeringstechnisch wel te verantwoorden is.

 

Dus is het autorijden met slippers aan verstandig en veilig?

Autorijden met slippers aan draagt niet bij aan je eigen veiligheid of dat van andere weggebruikers en is daarom niet verstandig. Hoewel autorijden met slippers aan niet verboden is in Nederland, is dat in sommige andere landen (waaronder Spanje en Frankrijk) wel het geval.
In Nederland kun je hiervoor dus geen boete krijgen terwijl een boete in het buitenland oploopt tot 120 euro. Volgens polisvoorwaarden van Nederlandse verzekeraars is rijden met slippers aan niet uitgesloten van de verzekering. 

TIP! Met de auto naar het buitenland? Start nu met vergelijken van alle autoverzekeringen zodat je voorzien bent van een ruime dekking. Klik hieronder op de oranje button om naar onze handige vergelijkingsmodule te gaan. Vergelijk tot in detail en zie direct op je kunt besparen!

Nederland: autorijden met slippers aan toegestaan?

autorijden met slippers aanIn Nederland is het autorijden met slippers aan niet verboden bij wet. Je kunt hier dus ook geen boete voor krijgen. Ook verzekeraars hebben hierover niets in hun voorwaarden opgenomen. Daarmee heb je recht op dekking volgens de polis.

Staat er dan niets over in de wet hoe jij je moet gedragen in het verkeer? Jawel, want volgens de wet ben je verplicht om je in het verkeer op zo´n manier te gedragen dat je daarbij andere bestuurders niet in gevaar brengt.

Vanuit dat oogpunt is het niet verstandig of veilig om met slippers aan achter het stuur te gaan zitten. Er is minder gevoel met de pedalen en je kunt van de pedaal afglijden of eraan blijven haken.

Als je daardoor een ongeluk maakt is het nog maar de vraag of je in dit geval gedekt bent. De verzekeraar kan besluiten dat er sprake is van nalatigheid of zelfs grove schuld, waarmee je schuldig bent aan het ongeluk. Hoe de rechter hierover denkt valt nog te bezien...

Maar de kans bestaat dat alleen de schade van de tegenpartij wordt vergoed door de verzekeraar. Je hebt dan een WA + Beperkt Casco of Allrisk dekking nodig om de schade aan de eigen auto vergoed te krijgen. Afhankelijk van hoe de verzekeraar kijkt naar de wettelijke bepaling dat je andere bestuurders niet in gevaar mag brengen.

Het komt er dus op neer dat slippers niet de meest veilige keuze zijn om mee te gaan autorijden; je kunt blijven hangen of eruit glijden en de controle over de pedalen verliezen. Als hierdoor een ongeluk ontstaat kan de verzekeraar de aanleiding aanmerken als ´grove schuld´ waardoor jij schuldig kan worden bevonden. En denk ook aan de inzittenden als je de keuze maakt om te gaan rijden met slippers aan.

Buitenland: autorijden met slippers aan toegestaan?

In tegenstelling tot in Nederland kun je in het buitenland wel een boete verwachten als gevolg van rijden met slippers aan. Ga je op vakantie naar Spanje of Frankrijk? Let dan goed op. Want in deze vakantielanden riskeer je een boete als je met slippers aan een auto bestuurt. Boete kan oplopen tot 90 euro in Frankrijk en 200 euro in Spanje. Prettige vakantie...

In deze landen schrijft de wet voor dat schoeisel aan de achterkant en voorkant van de voet vast moet zitten. Bedenk dus goed wat je aan hebt voordat je achter het stuur stapt.

Ga je op vakantie naar een ander land en weet je de verkeersregels niet? Raadpleeg dan de Going Abroad App. Een app afkomstig van de Europese Commissie waarbij automobilisten de verkeersregels per land kunnen raadplegen.

Wat zeggen onderzoeken hierover?

We weten nu dat autorijden met slippers of hakken aan niet bij wet verboden is en dat je andere bestuurders mogelijk in gevaar kunt brengen. Maar is dat ook bewezen of wordt aan het dragen van slippers teveel gewicht gegeven?

Een aantal onderzoeken bewijzen dat er mogelijk toch meer kans op een ongeluk is.

Ten eerste blijkt uit een onderzoek van Universiteit van Leeds dat je door het rijden met slippers gemiddeld 0,1 seconde verliest wanneer je van gaspedaal naar rempedaal wisselt en dat je 3% minder remkracht hebt bij het induwen van het rempedaal. Beide factoren zorgen voor een 7,5 meter langere remweg bij een snelheid van 90 km/u.

Ten tweede toont de Britse vergelijkingssite Uswitch via emperisch onderzoek aan dat 20% van de 1900 ondervraagden wel eens een ´bijna ongeluk´ heeft gehad door het autorijden met slippers aan...

Welke ervaring hebben wij zelf?

Wel, mijn ervaring is dat je in eerste instantie veel minder feeling hebt met de pedalen. Ik moest laatst zonder schoenen rijden vanuit mijn werk omdat deze vies waren. Wanneer je zonder schoeisel rijdt voelen de pedalen toch wat vreemd aan waardoor je toch even anders reageert dan dat je normaal zou doen. Ik geloof ook zeker dat je zonder schoeisel niet zo snel en accuraat reageert dan dat je normaal gesproken met goede schoeisel zou doen.

Veilig Verkeer Nederland en Fonds Slachtofferhulp beamen onze ervaring en geven aan dat het rijden zonder vast schoeisel niet bevorderlijk is voor de grip en het optimaal aanvoelen van de pedalen.

Veilig op weg met warm weer

Ga je met warm weer de weg op? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Stap uit veiligheidsoverwegingen niet met slippers aan achter het stuur maar neem een paar extra luchtige zomerschoenen mee in de auto. Vooral in het buiteland is dat een goede idee om niet tegen een boete aan te lopen.

Neem verder altijd voldoende drinkwater mee, niet alleen voor de dorst. Want als je te weinig water drinkt neemt ook je concentratievermogen af.

Tot slot is een paraplu of parasol wel handig. Mocht je autopech krijgen (door de hitte) dan kun je achter de vangrail wachten onder de paraplu of parasol.

Autoverzekering vergelijken?

Een autoverzekering afsluiten doe je via deze website. Zo kies je snel uit een top 4 verzekeraars die goed aangeschreven staan op basis van onze criteria. Ontdek waarop je moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering en hoe je de beste autoverzekering vind op basis van jouw wensen.

Veelgestelde Vragen

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?

Zomeractie: 2 maandpremies terug bij United Consumers! Bespaar tot €175 Bekijken