Dekking Autoverzekering Buitenland: Tips Voor een Goede Dekking

Met de auto op vakantie naar het buitenland? Controleer dan je autoverzekering en ga goed voorbereid op weg. Ga na of je autoverzekering ook in het buitenland geldt en welke regels daar gelden. Want je dekking autoverzekering buitenland is niet altijd gelijk aan Nederland. In het buitenland gelden vaak andere regels.

Zorg dus dat je goed voorbereid je auto instapt voordat je op vakantie gaat of voor langere tijd naar het buitenland vertrekt.  Daarnaast is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn hoe je handelt in het geval van autoschade in het buitenland. Dit en meer in deze blog zodat je onbeslagen ten ijs komt.

Ga goed voorbereid op weg en vergelijk alvast je autoverzekering door hieronder je gegevens in te vullen!

Static Template

Wil je een goede dekking in het buitenland? Dan is het belangrijk om vooraf het nodige te regelen. Zo kom je niet voor onnodige verrassingen te staan:

 1. Controleer je autoverzekering: Het soort polis bepaalt wat de autoverzekering vergoedt. Met een WA autoverzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je anderen toebrengt. Met de WA + Beperkt Casco krijg je ook de schade (brand, diefstal, storm, hagel, ruitbreuk een aanrijding met wild) aan de eigen auto vergoed. De allrisk verzekering vergoedt ook schade waaraan je zelf schuld hebt.
 2. Neem je groene kaart mee: de groene kaart krijg je bij het afsluiten en jaarlijkse verlenging van je autoverzekering. hierop staat in welke landen je verzekerd bent. Het is tevens een internationaal verzekeringsbewijs en toont aan dat je verzekerd bent. Kun je dit niet dan kun je problemen krijgen.
 3. Denk aan de tweede groene kaart voor de caravan: Is je caravan zwaarder dan 750 kilo? Dan heb je in veel landen een tweede groene kaart nodig.
 4. Breng je navigatie up-to-date: zodoende heb je actuele wegennet paraat. Let er wel op dat in sommige landen navigatie met flitsinformatie niet is toegestaan.
 5. Let op zaken die je verplicht in de auto moet hebben: check vooraf welke zaken je verplicht in de auto moet hebben. In veel landen gelden weer andere regels.
 6. Zorg eventueel voor extra dekking: wil je extra dekking dan kun je via je reisverzekering of autoverzekering een pechhulpverzekering afsluiten. Je bent dan verzekerd voor pechhulp, repatriëring, kosten overnachting (i.v.m. reparatie) of vervangend vervoer. Naast pechhulp kan een rechtsbijstandsverzekering handig zijn voor bij een ongeluk waarbij de tegenpartij niet meewerkt.

Vooraf kun je dus al het nodige regelen zodat je goed voorbereid op weg kunt en niet voor verassingen komt te staan bij pech of bij controle.

Is je autoverzekering ook geldig in het buitenland?

Als je met de auto op vakantie gaat, wil je natuurlijk dat je ook daar bent verzekerd voor eventuele schade. Maar is dat eigenlijk zo en kun je naar ieder willekeurig land? Hoe lang mag je eigenlijk in het buitenland zijn met je auto? Dit en meer over autoverzekering dekking buitenland lees je hieronder.

Op vakantie met de auto
Als je met de auto op vakantie gaat, bijvoorbeeld op wintersportvakantie naar Oostenrijk of een zomervakantie naar Zuid-Frankrijk, dan ben je net als in Nederland verzekerd tegen schades. Dezelfde dekking als degene die je in Nederland hebt, heb je ook in het vakantieland (en onderweg).

Dit geldt echter niet voor alle landen. Kijk in de verzekeringsvoorwaarden of, en welke landen er door jouw verzekeraar zijn uitgesloten van de dekking. Kun je het niet vinden in de voorwaarden, dan is het verstandig om even contact op te nemen met jouw verzekeraar zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Staat het land waar je naartoe gaat niet op de groene kaart? Dan is de Nederlandse autoverzekering niet geldig en moet je een tijdelijke autoverzekering buitenland aanvragen. Dit kun je regelen aan de grens.

Paar maanden in het buitenland
Als je een aantal maanden naar het buitenland gaat en je auto meeneemt, bijvoorbeeld voor een lange reis of voor je werk, dan is het aan te raden contact op te nemen met je autoverzekeraar. Als je tijdelijk met je auto naar het buitenland gaat dan geldt daar gewoon de Nederlandse autoverzekering.

Meestal zijn er wel voorwaarden aan verbonden bijvoorbeeld de duur van het verblijf. Bij veel verzekeraars is het niet mogelijk om langer dan 6 maanden per jaar met je auto in het buitenland te verblijven.

Een aantal verzekeraars biedt in dit geval geen dekking en andere verzekeraars doen dit wel, maar tegen een premietoeslag. Bij de meeste verzekeraars mag je maximaal 6 maanden per jaar met de auto in het buitenland verblijven.

Groene kaart
Als je met de auto naar het buitenland gaat, zowel voor een korte vakantie als een langere periode, neem dan altijd je groene kaart mee. Dit is niet alleen de kaart waarmee je kunt aantonen dat je verzekerd bent, maar hierop ook staat in welke landen de autoverzekering geldig is.

Tijdelijke autoverzekering in het buitenland

Met een Nederlandse autoverzekering ben je in het buitenland gewoon verzekerd. Op de groene kaart zie je welke landen dat zijn en waar je autoverzekering geldig is. Ga je naar een land waar je autoverzekering niet geldig is? Dan kun je een tijdelijke autoverzekering afsluiten. Een tijdelijke autoverzekering is 1 of 15 dagen geldig.

De 1-daagse verzekering is bedoeld voor import auto´s die bij de RDW gekeurd moeten worden. Met deze autoverzekering kun je veilig naar de RDW rijden en je auto laten keuren.

De 15-daagse verzekering geeft dekking in heel Europa. Dit is nuttig wanneer je de auto wilt exporteren en zorgeloos naar een ander land binnen Europa wilt rijden. De dekking vervalt automatisch na 15 dagen.

Met de 1-daagse en 15-daagse dekking ben je alleen WA verzekerd maar is er toch dekking autoverzekering buitenland. Schade aan de eigen voertuig is niet verzekerd.

Op winstersport met de auto: In welke landen zijn winterbanden verplicht?

auto vast in sneeuw - dekking autoverzekering buitenlandNa de kerstdagen en Oud & Nieuw trekken veel mensen naar de Alpen voor een winstersport vakantie en te genieten van de prachtige besneeuwde bergen. Velen doen dit door te gaan skiën of langlaufen. Maar hoe zit het dan eigenlijk met je autoverzekering? En welke regels gelden dan voor wat betreft verkeersveiligheid?

Ga goed voorbereid op wintersportvakantie

In het buitenland gelden vaak andere regels dan in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld een boete krijgen in de Alpenlanden als je geen winterbanden onder je auto hebt zitten. In het ergste geval kan een schade-uitkering slechts beperkt worden gedaan als je geen aandacht hebt besteed aan het plaatsen van winterbanden. Je kunt je dus maar beter goed verdiepen in de regels en wetten van het land waar je naartoe op vakantie gaat.

Landen waar winterbanden verplicht zijn

Er zijn een aantal landen in Europa waar het verplicht is om met winterbanden te rijden. Dit geldt bijvoorbeeld voor Luxemburg en Duitsland. Tijdens winterse omstandigheden ben je verplicht om je auto daarop aan te passen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Dat is zonde van je vakantiegeld, nietwaar?

Ook Oostenrijk is erg streng als het gaat om winterbanden. Tussen 1 november en 15 april dien je met winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Heb je deze niet? Dan dien je over sneeuwkettingen te beschikken. Voldoe je niet aan deze regels? Dan kun je een boete opgelegd krijgen van maximaal € 5.000.-.

In welke Europese landen zijn winterbanden verplicht? landen waar het in Europa verplicht is om met autobanden te rijden zijn o.a. Duitsland, Oostenrijk, Zwitersland, Finland, Zweden, Noorwegen en Luxemburg. In andere landen zijn winterbanden soms verplicht in bepaalde regio´s. Zo zijn in Frankrijk, Spanje en Italië winterbanden in bepaalde regio´s verplicht als dat is aangegeven.

Laat je tot slot goed informeren over het soort winterbanden. Want in Duitsland is het na 1 januari 2018 bijvoorbeeld verplicht dat de winterbanden het sneeuwvlokkensymbool vertonen. De tekens M+S ´mud + snow´ is niet meer voldoende.

Landen waar ze soepel omgaan met regels

Niet ieder vakantieland is even streng. België adviseert bijvoorbeeld wel winterbanden, maar legt je geen boete op bij een eventuele controle.

In Frankrijk is het alleen verplicht om met winterbanden te rijden als dat op een verkeersbord staat aangegeven. Hetzelfde geldt ook voor sneeuwkettingen.

In Italië gaan ze ook iets soepeler om met de regels. Van 15 november tot en met 15 april is het belangrijk om in bepaalde gebieden sneeuwkettingen en winterbanden bij je te hebben.

In het prachtige Zwitserland ben je niet verplicht om met winterbanden te rijden, maar bij een eventuele schade wordt het wel meegenomen in de beoordeling als je niet over winterbanden beschikt.

Zorg dus dat je goed voorbereid je auto instapt voordat je op wintersportvakantie gaat in Europa. En zorgt voor een goede dekking autoverzekering buiteland. Bekijk de beste autoverzekeringen door op de blauwe button te klikken.

Wat te doen bij autoschade in het buitenland?

Je gaat op vakantie om te ontspannen, maar toch kun je ook in het buitenland te maken krijgen met een aanrijding. Een leuke situatie is dat natuurlijk niet, zeker wanneer je de taal niet goed spreekt van het land waar je verblijft. Daarom is het belangrijk goed op de hoogte te zijn hoe je handelt in het geval van autoschade. Wat doe je als je hiermee te maken krijgt en hoe kun jij je goed voorbereiden?

Wat doe je bij autoschade?
Heeft er een aanrijding plaatsgevonden in het buitenland? Probeer dan vooral rustig te blijven en verzamel daarnaast zoveel mogelijk bruikbare informatie voor je verzekeraar. Vul het schadeformulier volledig in en maak foto's van de schade die is ontstaan. Op je groene kaart staat ook het alarmnummer dat je kunt bellen voor informatie en hulp. Bovendien kun je in Europa ook gewoon 112 bellen. Dit is verstandig om te doen als je politie of een ambulance nodig hebt.

Draag zorg voor een goede dekking van je auto- en reisverzekering
Als je op vakantie gaat buiten Nederland, is het belangrijk dat je autoverzekering up-to-date is. Zorg dat pechhulp is meeverzekerd. Je kunt dit ook laten aantekenen op de reisverzekering. Je kunt je ook verzekeren tegen juridische verkeersconflicten in het buitenland. Mocht er een aanrijding hebben plaatsgevonden, dan ben je verzekerd van de beste juridische hulp uit Nederland.

Neem belangrijke autopapieren mee
Ga je op vakantie naar het buitenland? Zorg dan dat je altijd de benodigde papieren bij je hebt. Denk bijvoorbeeld aan je groene kaart of verzekeringspasje van je autoverzekering. Het alarmnummer is ook handig om op te slaan in je telefoon. In geval van nood kun je dit 24 uur per dag bereiken. Bij de alarmservice weten ze precies hoe te handelen als je met autoschade te maken krijgt.

Kortom, check de dekking van je auto- en reisverzekering. Blijf te allen tijde rustig bij schade in het buitenland en laat je vooral niet gek maken!

Weet dat iemand anders in je auto mag rijden
Als je met de auto op vakantie gaat is het niet ondenkbaar ook je medepassagiers een flink stuk voor hun rekening nemen. Logische vraag is dan of je dan verzekerd bent wanneer iemand schade rijdt. Als de bestuurder een rijbewijs heeft en 18 jaar of ouder is dan kan hij/zij inderdaad zonder problemen met de verzekering een stuk met de autorijden. De auto is gewoon verzekerd.

Met de auto op vakantie? Tips voor je autoverzekering

Ben je van plan om met de auto op vakantie te gaan, dan is het verstandig om te controleren of je autoverzekering geldig is in het land van bestemming. Lees hieronder waar je dit kunt opzoeken en lees handige tips over vakantie in het buitenland en jouw autoverzekering.

1.Controleer je autoverzekering

Gelukkig ben je met een autoverzekering gedekt tegen eventuele schade in het buitenland. Dit geldt in ieder geval voor alle landen in Europa en de overige landen die aan de Middellandse Zee grenzen. Op de achterkant van je groene kaart vind je een overzicht van alle landen waar je autoverzekering geldig is.

Heb je vervangend vervoer nodig in het buitenland, dan is dit niet standaard gedekt. Controleer daarom je aanvullende dekkingen voordat je op vakantie gaat. Dit vind je in de polisvoorwaarden of neem contact op met je verzekeraar. Is vervangend vervoer niet gedekt op jouw polis, dan kun je de verzekeraar vragen om deze dekking alsnog aan te zetten.

2.Neem je groene kaart mee

Een groene kaart heb je bij het afsluiten van je verzekering ontvangen van de verzekeraar. Hierop staat niet alleen in welke landen jouw autoverzekering geldig is, maar is tevens een internationaal verzekeringsbewijs. Neem de groene kaart daarom altijd mee als je met de auto naar het buitenland gaat. Bovendien staat er veel handige informatie op, zoals je polisnummer en telefoonnummers bij diefstal, pech of nood.

Als je geen groene kaart kan overleggen indien je om wat voor reden dan ook aangehouden wordt of bij een ongeluk betrokken raakt, dan kan men het idee krijgen dat je niet bent verzekerd, ondanks dat je dit wel bent. Kun je de groene kaart wel tonen, dan scheelt dit een discussie en waarschijnlijk veel tijd op de plaats van bestemming.

3.Tweede groene kaart voor de caravan

Ga je met de caravan op vakantie en is deze caravan zwaarder dan 750 kilo, dan heb je in een aantal landen een tweede groene kaart nodig. Dit is bijvoorbeeld het geval als je naar Duitsland, Spanje of Polen op vakantie gaat. Vraag deze tweede kaart aan bij jouw autoverzekeraar.

Gelukkig heb je de tweede groene kaart in de meeste landen binnen Europa niet nodig. Twijfel je of je een tweede groene kaart nodig hebt, dan kun je altijd even contact opnemen met je verzekeraar.

4.Mag ik navigatie gebruiken met flitsinformatie?

In een aantal landen binnen Europa is het niet toegestaan om apps of navigatie met flitsinformatie te gebruiken. Dit geldt in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Doe je dit wel, dan loop je het risico op een boete en wordt je apparatuur mogelijk in beslag genomen.

5. Zaken die je verplicht bij je moet hebben

In ieder land gelden andere regels. Zo ook regels van zaken die je verplicht bij je moet hebben. In de meeste landen is het verplicht om de volgende zaken mee te nemen:

 • Reflecterend veiligheidshesje
 • Gevarendriehoek
 • Brandblusser

Verder is het in een aantal landen verplicht om de volgende zaken bij je te hebben:

 • Winterbanden tijdens wintersportvakantie (Oostenrijk)
 • Reservebril voor bril- of contactlensdragers (Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk)
 • Alcoholblaastesten (Frankrijk)
 • Gordel voor de hond (Duitsland, Spanje, Italië)

Tot Slot

Of je nu op vakantie gaat of voor langere tijd in het buitenland wilt verblijven. Een goede dekking autoverzekering buiteland en de nodige voorbereidingen bespaart je veel moeite en kans op een hoge boete. Check vooraf goed hoe jij je zo goed mogelijk kunt voorbereiden voor een zorgeloze vakantie of lang verblijf in het buitenland.

Check nu direct of je voldoende verzekert bent en of je autoverzekering misschien ook goedkoper kunt. Klik hieronder op de button en kom alles te weten over het afsluiten van je autoverzekering zodat je de beste dekking hebt voor een zorgeloze reis naar het buitenland.

Ontdek de verzekeringspakketten van Univé; flinke pakketkorting + gratis ´Cybergerust´ (€2.000 dekking)Ontdek Univé