Dekking All Risk Autoverzekering De Moeite Waard? (TIP!)

Heb je jezelf wel eens de vraag gesteld of dat een dekking allrisk autoverzekering de moeite waard is of niet? Het is een goede vraag, want betaal je te veel of is het nuttig?
Een allrisk autoverzekering dekt veel schade aan jouw auto en die van anderen. Het is zelfs voor oudere auto's interessant.
In deze blogpost gaan we verder in op de vraag op Dekking allrisk autoverzekering de moeite waard is, en worden ook andere vragen beantwoord.

Dus is de Dekking All Risk Autoverzekering de moeite waard? Met een allrisk dekking verzeker je het beste nieuwe of jong gebruikte auto's of die met een hoge waarde omdat dan de kosten van de verzekering opwegen tegen kosten van reparatie of vervanging.
Voor nieuwe of jong gebruikte auto's wordt een leeftijdsgrens van 6 jaar aangehouden. Kijk in deze en andere gevallen altijd naar de leeftijd en waarde van de auto en hoeveel financieel risico je kan en wil dragen. 

TIP! Besparen op je autoverzekering? Vergelijk alle verzekeraars via onze handige vergelijkingsmodule en vergelijk tot in detail! (incl. polisscore).

Wat is dekking allrisk autoverzekering?

Dure auto heeft dekking allrisk nodigAls je kiest voor een allrisk autoverzekering, dan kies je voor de meest uitgebreide dekking onder de autoverzekeringen. Een andere naam hiervoor is een volledige casco autoverzekering.

De schade die je bijvoorbeeld bij een ander veroorzaakt is nu gedekt, maar ook de schade die is ontstaan aan je eigen auto wordt nu gedekt. Tevens ben jij verzekerd tegen diefstal en vandalisme.

Dekking allrisk autoverzekering: premie vergelijken

Welke premie er betaald moet worden bij een allrisk autoverzekering hangt af van diverse factoren.

Er wordt om te beginnen gekeken naar de leeftijd van de auto. Bij een jongere auto betaal je meestal een hogere premie dan bij een oudere auto.

De cataloguswaarde speelt ook een belangrijke rol bij het vaststellen van de premiehoogte, net als het gewicht van de auto, de leeftijd van de bestuurder, de regio van de bestuurder, het gebruik van de auto en het aantal schadevrije jaren dat je al hebt opgebouwd.

Als je veel schadevrije jaren op hebt gebouwd, dan betaal je vaak veel minder premie dan wanneer je nog geen schadevrije jaren op hebt gebouwd.

Als voor beeld hebben wij de premies vergeleken op basis van drie auto's voor een persoon van 38 jaar uit regio Alphen aan den Rijn met 10.000 kilometer per jaar en 15 schadevrije jaren.

AutoWAWA PlusAll RiskVerschil WA - AllriskVerschil WA - WA-Plus
Opel Karl 1.0 Ecolflex(2016)14,717,126,077%52%
Nissan Quashqai 1.2 tekna (2015)17,420,132,385%61%
Toyota Yaris 1.5 hybrid Dynamic (2022)16,2735,335,3117%0%

De premie voor een verzekering met dekking allrisk is gemiddeld ruim 90% duurder dan een verzekering met een WA dekking.

Het verschil tussen de gewone WA dekking en de WA beperkt Casco dekking is gemiddeld 38%.

Vanwege het premieverschil is het aan te raden om alleen jong(e) (gebruikte) auto's allrisk te verzekeren.

Dekking allrisk autoverzekering voordelen

Als je een nieuwe auto hebt gekocht, dan moet je je auto direct verzekeren. Maar wat zijn de voordelen van een allrisk autoverzekering?

  • De schade die veroorzaakt is door je eigen schuld wordt met deze verzekering vergoed. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een aanrijding of zelf een sloot inrijden.
  • Schade veroorzaakt door vandalisme wordt ook vergoed.
  • Als je auto total loss is verklaard, wordt gedurende de eerste drie jaar de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd.

Maar wees er op bedacht dat een verzekeringsmaatschappij altijd voorwaarden opstelt voor de gebruikers. Lees deze goed door voordat jij een verzekering af gaat sluiten.

Dekking allrisk autoverzekering nadelen

Vaak wordt er gedacht dat alle schade gedekt wordt bij een allrisk autoverzekering, maar dat is niet zo. Daarom moet je hier ook van op de hoogte zijn.

Dit kan mogelijk je keuze beïnvloeden of je voor deze verzekering kiest. Als jij een ongeluk hebt veroorzaakt, en je hebt gedronken of je hebt drugs gebruikt, dan is de schade niet gedekt met een allrisk verzekering. Maar ook wanneer je je sleutels nog in de auto had liggen of je hebt de auto niet op slot gedaan, is de schade niet gedekt.

Een verzekeringsmaatschappij kan ook eisen stellen aan een vereist alarmsysteem, als dat bij jou zo is en je voldoet niet aan de eisen, dan is de schade ook niet gedekt aan je auto.

Ben jij de bestuurder of heeft er iemand anders in je auto gereden zonder (geldig) rijbewijs en is er een ongeluk veroorzaakt? Dan is de schade ook niet gedekt.

Er kan ook schade ontstaan door bepaalde stoffen die langzaam inwerken, ook dan is de schade niet gedekt bij deze autoverzekering. Stoffen die langzaam inwerken en schade kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld hars van bomen, maar ook pekel of vogelpoep.

Allrisk autoverzekering of beperkt casco verzekering

Bij een WA verzekering wordt alleen de schade aan derden gedekt. Bij de allrisk autoverzekering wordt ook alle schade gedekt die bij een WA + beperkt casco verzekering wordt gedekt. Maar er is nog meer. Ook de schade die veroorzaakt wordt door aanrijdingen, slippen en te water raken wordt ook gedekt. Wat is voor jou de beste autoverzekering?

Bij een WA + beperkt casco dekking worden meer aspecten gedekt dan alleen bij de WA-verzekering. Schade veroorzaakt door brand, blikseminslag en een explosie wordt ook gedekt. Net als bij diefstal, een sterretje in de voorruit of bij ruitbreuk, schade veroorzaakt door een botsing met een dier en de schade die veroorzaakt wordt door een storm of ander natuurgeweld wordt ook gedekt.

Wanneer kies je voor een allrisk autoverzekering?

De allrisk autoverzekering wordt vaak geadviseerd aan mensen die een nieuwe auto kopen of in een auto rijden tot vijf jaar oud, en deze goed willen verzekeren. Het advies wat meestal gegeven wordt over autoverzekeringen is als volgt:

  • Is de auto tussen de 0 en 5 jaar oud, kies dan een allrisk verzekering.
  • Is de auto tussen de 6 en 10 jaar oud, kies dan een beperkt casco + WA-dekking.
  • Is de auto ouder dan tien jaar? Kies dan de WA-verzekering.

Toch zijn er ook andere situaties wanneer voor een allrisk autoverzekering gekozen kan worden. Als je bijvoorbeeld veel schadevrije jaren op hebt gebouwd, kun je vaak rekenen op een mooie premiekorting. Het kan dan voor jou toch interessant zijn om een oudere auto toch allrisk te verzekeren. Dit kan per verzekeringsmaatschappij anders zijn, ze hebben ieder hun eigen voorwaarden.

Eigen risico allrisk autoverzekering

Niemand wil te veel geld uitgeven aan een autoverzekering. Daarom is het verstandig om de vergelijkingsmodule te gebruiken. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen wordt een eigen risico gehanteerd bij een allrisk autoverzekering. Dit gaat vaak om een bedrag van gemiddeld 150 euro per schade.

Stel dat je schade hebt gereden, maar deze kan niet worden verhaald op een ander, dan wil dat zeggen dat als jij de schade wil laten herstellen de eerste 150 euro zelf moet betalen. Er kan tevens sprake zijn van een hoger eigen risico, dit is meestal zo als je auto een hoge cataloguswaarde heeft. Maar ook wanneer er een groter risico is op diefstal.

De verzekeringsmaatschappij betaalt niet altijd zelf het eigen risico, jij kunt als eigenaar van de auto/verzekering soms ook voor een hoger eigen risico kiezen. Het voordeel wat je dan hebt is dat je premiekorting kunt krijgen. Soms bestaat er ook de optie om het eigen risico af te kopen, alleen is dat niet bij iedere verzekeringsmaatschappij mogelijk.

Allrisk verzekering bij oudere auto’s

Als je een oudere auto hebt, dan moet je jezelf de vraag stellen of dat een allrisk autoverzekering dan wel de moeite waard is. Het is namelijk een dure optie en er zijn ook goedkopere opties waar je voor kunt kiezen. Hierbij dien je ook rekening te houden met een korting die je bij maatschappijen vaak krijgt, voor het aantal schadevrije jaren dat je op hebt gebouwd.

Als je bijvoorbeeld vijf of tien schadevrije jaren hebt opgebouwd, dan is het verschil in premie tussen WA beperkt casco en allrisk niet zo groot. Als het op deze manier bekeken wordt, dan kan een auto van ouder dan tien jaar, toch de meest uitgebreide dekking krijgen voor een lage prijs. Maar dit hangt af van je eigen situatie, zoals het aantal schadevrije jaren.

Meest gestelde vragen en antwoorden…

De meest gestelde vragen en antwoorden over de dekking allrisk autoverzekering worden hieronder weergegeven!

Wat wordt bedoeld met dekking allrisk autoverzekering?

Als er gesproken wordt over de dekking van de allrisk autoverzekering, dan gaat het over de kosten die gedekt worden als jij een allrisk autoverzekering hebt afgesloten. Schade die gedekt wordt is bijvoorbeeld schade die is veroorzaakt door je eigen schuld. Maar ook schade die is veroorzaakt door vandalisme. Ook wanneer je auto total loss is verklaard, krijg je gedurende de eerste drie jaar de nieuwwaarde van de auto terug.

Wat kost een allrisk autoverzekering?

De prijs van een allrisk autoverzekering hangt af van een aantal factoren, zoals de leeftijd van je auto, de cataloguswaarde van je auto, het gebruik van de auto, het gewicht, de bestuurder, de regio van de bestuurder en het aantal schadevrije jaren dat je mogelijk al hebt opgebouwd.

Wat is het verschil tussen beperkt casco en allrisk autoverzekering?

Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen. In Nederland ben je verplicht om de WA verzekering af te sluiten. Hierbij wordt alleen de schade aan derden gedekt. Bij een WA + beperkt casco dekking wordt schade veroorzaakt door explosies, blikseminslag en brand gedekt. Maar ook diefstal, een sterretje in de voorruit en schade die veroorzaakt is door een botsing met een dier wordt gedekt.

Als het gaat over de allrisk autoverzekering dan wordt alle schade gedekt die bij een WA + beperkt casco verzekering wordt gedekt. Maar ook de schade welke is veroorzaakt door aanrijdingen, slippen en te water raken.

Laatste update: 21-5-2024

Zet je autopremie NU VAST met 20% KORTING bij UnitedConsumers! Actie geldig t/m 31 meiNaar Actiepagina