Zelfde Dekking Autoverzekering Bij Andere Bestuurder?
Een van de meest gestelde vragen op het internet is "Heeft een andere bestuurder dezelfde dekking als dat ik heb bij mijn autoverzekering?". Het antwoord op die vraag is afhankelijk van wie de auto gaat besturen. In dit artikel gaan we je van A tot Z uitleggen of dat het geval is.
Dus heeft de auto een zelfde dekking bij een andere (niet regelmatige) bestuurder? Dat hangt van de persoon af. Is het iemand in uw huishouden, dan is er helemaal niets aan de hand. Als de kentekenhouder maar de regelmatige bestuurder blijft. Wanneer het iemand van buitenaf is, moet u expliciet toestemming geven aan hem of haar. De meeste verzekeringen dekken dan in geval van schade de kosten. Echter raden we u wel aan om altijd goed de polisvoorwaarden van uw verzekering door te lezen. Het is te allen tijde de bedoeling dat degene die het meest met de auto rijdt de verzekering afsluit.
Om dit duidelijk te maken tonen we hieronder twee voorbeelden van situaties waarin de auto dezelfde dekking heeft wanneer een andere (niet regelmatige bestuurder) schade rijdt:
Voorbeeld 1: Uw man neemt de auto mee omdat zijn eigen auto bij de garage is. Dit mag gewoon zonder daarvoor een papierwinkel in te moeten vullen. Dit geldt ook voor andere personen binnen uw huishouden.
Voorbeeld 2: Een collega heeft pech met de auto en u biedt aan om hem of haar de auto te lenen. U moet er dan voor zorgen dat u toestemming op papier geeft en dan is hij of zij ook met dezelfde voorwaarde als u verzekerd.
Belangrijk: Als u uw auto uitleent, is alleen de bestuurder verzekerd als hij of zij een geldig rijbewijs heeft. Bovendien mag de bestuurder geen alcohol hebben gedronken of onder invloed zijn van verdovende middelen of bepaalde medicijnen. In de volgende alinea leggen wij u meer uit over het beleid van verzekeraars.
Lees ook ons blog over de beste autoverzekering om te kijken welke verzekeringsmaatschappij u het beste uit kunt kiezen in uw geval. Wij tonen hier de top 3 beste verzekeraars. Wil je alle verzekeraars vergelijken? vul dan hieronder uw gegevens in en start met vergelijken!
Vul hieronder uw gegevens in en ontdek binnen 1 minuut de beste autoverzekering en bespaar direct!
Wat gaan wij bespreken met u in dit artikel?
Verderop in dit artikel gaan we dieper in op alle vragen die horen bij de dekking van een autoverzekering wanneer u een andere bestuurder aan het stuur laat zitten. Zo gaan wij het hebben over de dekking in het binnen- en buitenland, maar ook staan we stil bij de aanvullende voorwaarden die een verzekering stelt aan jongeren onder de 24 jaar.
Wat is het beleid van uw verzekeringsmaatschappij met betrekking tot het uitlenen van uw auto aan een andere bestuurder?
Vaak is de dekking bij een andere bestuurder even hoog als uw huidige dekking autoverzekering. In het beleid van uw verzekering kunt u wel voorwaarden tegenkomen. Dit zijn meestal hele normale eisen zoals een bestuurder moet altijd nuchter zijn, en nog belangrijker hij of zij moet ook over een geldig rijbewijs beschikken.
Wel is het belangrijk dat u toestemming hebt gegeven aan degenen om met uw auto te rijden. Bij incidenteel gebruik hoef je de verzekering hier niet over in te lichten. Echter, in het geval van regelmatig gebruik raden we je toch aan om contact op te nemen met de verzekeraar.
Het moet namelijk aan te tonen blijven dat u als verzekeringnemer de auto zelf het meeste gebruikt. Raadpleeg onze vergelijkingsmodule om uit te zoeken bij welke verzekeringsmaatschappij u het goedkoopste uit bent.
Wat zijn de risico’s en verantwoordelijkheden bij het uitlenen van uw auto?
Natuurlijk zitten er ook verantwoordelijkheden en risico’s verbonden aan de dekking autoverzekering andere bestuurder. Maakt iemand anders met een geldig rijbewijs, maar incidenteel gebruik van de auto en niet op een regelmatige basis, dan loopt u totaal geen risico.
Wordt er wel regelmatig door een ander persoon gebruikgemaakt van de auto, dan wordt er van een regelmatige bestuurder gesproken en dan dient u dat door te geven aan de verzekering. Doet u dit niet dan kunnen de volgende risico’s ontstaan:
- Als u niet aan uw verzekering meldt dat een andere bestuurder regelmatig met uw auto rijdt dan kan er gesproken worden over verzekeringsfraude.
- Door het niet of niet tijdig vermelden kunt u het risico lopen dat u geen of een beperkte schade-uitkering krijgt bij een ongeval
- De verzekeraar heeft het recht om deze persoon van de verzekering uit te sluiten
- In het ergste geval is het zelfs mogelijk dat u wordt geroyeerd. Dit betekent dat verzekeraar zijn plichten opzegt en dat u er als het ware geen autoverzekering meer heeft.
Wat te doen als u een autoverzekering wilt afsluiten met twee bestuurders
Bij het merendeel van de verzekeraars kunt u een autoverzekering afsluiten die ook dekking geeft bij een andere bestuurder. Dit betekent dat de autoverzekering ook dekking geeft voor een andere bestuurder. Raadpleeg wel altijd even de polisvoorwaarden, want daar kan in staan wat de voorwaarden daarvan zijn.
Als er maar af en toe iemand met uw auto rijdt, hoeft u vaak niets door te geven. Begint het op regelmatige basis te worden, dan kan dit wel zo zijn. Vaak geldt dit niet voor personen binnen het huishouden zoals een man, vrouw of kinderen, maar echt alleen voor de mensen van buitenaf.
Wij raden u wel aan om goed te kijken naar wie de meeste schadevrije jaren heeft. De premie wordt voor een groot deel ook gebaseerd op het aantal schadevrije jaren dat de verzekeringnemer heeft.
Heeft uw man, vrouw of kinderen meer schadevrije jaren? Dan kunnen zij beter deze verzekering afsluiten! Wanneer u de auto aan iemand anders als uw eigen huishouden uitleent dan is het belangrijk om toestemming op papier te geven. In dat geval is hij of zij ook verzekerd voor eventuele schades via uw verzekering.
Autoverzekeringen en delen van voertuigen: Welke opties heb je als iemand anders regelmatig in jouw auto rijdt?
De meeste mensen hebben een WA-dekking en bij deze autoverzekering mag u in de meeste gevallen ook een andere bestuurder laten rijden. Een van de dingen die u moet weten is dat inwonende partners bij deze polis zijn inbegrepen. Dit betekent dat zij, ongeacht hoe vaak zij de auto gebruiken, gewoon verzekerd zijn.
Mocht u de auto uitlenen aan een ander die buiten uw huishouden valt dan is het belangrijk om hiervoor een toestemmingsformulier te gebruiken. Hierbij moet u aangeven dat u ermee akkoord gaat dat uw buurman, vriendin, vriend of kennis met uw auto een bepaalde periode mag rijden.
Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de schadevrije jaren. Degene in uw huishouden die de meeste schadevrije jaren heeft, kan het beste de verzekering afsluiten. Hij of zij krijgt dan namelijk het goedkoopste aanbod van de verzekeraar.
Kinderen als tweede bestuurder op de autoverzekering: alles wat je moet weten
Bij de autoverzekering andere bestuurders zijn wel een aantal randvoorwaarden voor de dekking van kinderen. Als zij inwonend zijn mogen zij uw auto af en toe gebruiken zonder dat u dit hoeft door te geven aan een verzekeraar.
Echter kan het wel zijn dat er sprake is van een hoger eigen risico is voor kinderen onder de 24 jaar. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden of vraag dit na bij uw huidige verzekeraar.
Wat u moet weten over het toevoegen van een andere bestuurder aan je autoverzekering
Een andere bestuurder hoeft u niet altijd toe te voegen aan de huidige polis van uw autoverzekering, want vaak is er ook een dekking voor hen in de verzekering. Denk hierbij als het bijvoorbeeld gaat om iemand uit uw huishouden. Wanneer vrienden of kennissen gebruik maken van uw auto dan dient u wel vooraf toestemming hiervoor te geven.
Daarnaast is het belangrijk om degene die in uw huishouden de meeste schadevrije jaren heeft als polishouder aan te stellen. Hiermee zorgt u ervoor dat u een stuk minder premie betaalt.
Het is ook belangrijk om te weten dat kinderen onder de 24 jaar worden gezien als een risico door sommige verzekeringen. Zij betalen dan vaak een stuk hogere premie dan u als ouder. Het beste kunt u als ouder de verzekering voor hen afsluiten en dit onderling regelen.
Heeft een andere bestuurder ook dekking in het buitenland met mijn verzekering?
In de meeste gevallen dekt de autoverzekering ook schade in het buitenland wanneer er een andere bestuurder rijdt. Binnen Europa zijn de meeste verzekeraars het er wel over eens dat dit binnen het pakket hoort. Daarbuiten moet u goed kijken in de polisvoorwaarden.
De grotere namen hebben dit vaak ook in hun pakket opgenomen, maar bij sommige verzekeraars is er een aanvullend pakket vereist voor het buitenland. Op de groene kaart die afgegeven wordt door de verzekeraar, kunt u dit ook terugvinden.
Mocht uw land er niet tussen staan, dan kunt u het beste contact opnemen met uw verzekeraar of het mogelijk is om uzelf en een andere bestuurder daar ook voor te verzekeren. Indien dit niet mogelijk is dan is het wellicht tijd om over te stappen naar een andere verzekeraar die daar wel dekking voor biedt.
Veelgestelde vragen
1.Wij zijn partners van elkaar, mogen wij beiden in de auto rijden?
Als u als partner samenwoont of getrouwd bent, dan hoeft u dit niet aan de verzekering te melden. U als partner mag gewoon regelmatig de auto gebruiken, maar houd er rekening mee dat degene die hem het meeste gebruikt de polis afsluit.
2.Mag de buurman in mijn auto rijden?
Uw buurman mag gebruikmaken van uw auto, maar hiervoor moet u wel toestemming geven. Zorg ervoor dat u duidelijk beschrijft voor welke periode u de auto uitleent, dan is uw buurman tijdens deze periode gewoon verzekerd op uw polis.
3.Mag mijn kind in mijn auto rijden?
Uw zoon of dochter kan gewoon af en toe de auto gebruiken, zonder dat dit gevolgen heeft voor de verzekering. Echter zijn er wel verzekeringen die een hogere premie vragen voor kinderen onder de 24 jaar. Het is slim om hier vooraf naar te informeren bij uw verzekeraar.
4.Hoe zit het met de dekking van boetes bij de autoverzekering andere bestuurder?
Bij de autoverzekering andere bestuurders komen boetes op de naam van de polishouder terecht. Dit dient u onderling te regelen met degene die met de auto heeft geregeld. Het beste kunt u hier vooraf duidelijke afspraken over maken.
Laatste update : 21-10-2023
Geschreven door : Jordie Scheepers